Pri kupovini testere sigurnost treba da bude na prvom mestu

22.12.2014. 07.10.00

Postoje različite mašine koje imaju različitu primenu. Među popularnijim mašinama koje ćemo bolje upoznati u ovom članku su kružne, lančane i motorne testere. Motorna testera je mašina koja se koristi u profesionalne svrhe i kod kuće. Gotovo svaka motorna testera ima benzinski motor, ali postoje i električne motorne testere.

image

Za ozbiljniji rad najbolja je motorna testera sa benzinskim motorom, čega smo i te kako svesni pri kupovini. Benzinski motor obično ima daleko više snage nego električni motor. Takođe, trajnost benzinskih testera je mnogo duža nego kod električnih. Punjenje testere sa benzinskim motorom traje samo nekoliko sekundi, dok se električne pune i po nekoliko sati.

Lančane testere se od motornih ne razlikuju mnogo. Jedina karakteristika koja je nužna da bi testera bila lančana jeste ta da je lanac taj koji obavlja sav posao. Snaga testere i veličina oštrice, osim cene i nekih drugih svojstva, najbitnije su karakteristike koje bi trebale da utiču na vaš odabir pri kupovini. Lančane testere s većom snagom i većim oštricama omogućiće vam upravljanje i seču stabala koje testere sa slabijim motorom i manjim noževima ne bi mogle.

Kružna testera je jedna sasvim druga vrsta testere. Kružna testera nije namenjena za seču i obaranje stabala, jer to njena konstrukcija ne omogućava. Ta pila takođe ima neke vrlo bitne tehničke karakteristike koje je dobro znati pre kupovine. Snaga motora je isto jako bitna, ali obratite pažnju i na brzinu obrta, dubinu sečenja i težinu.

Bez obzira na to kakvu vrstu testera želite i zašta ćete je upotrebljavati, sigurnost mora da vam bude na prvom mestu, kako za onoga ko se njome služi, tako i za onoga ko stoji u neposrednoj blizini. Određena stručnost i što veće iskustvo bitni su za sigurnost, ali i kupovina prikladne zaštitne odeće.

Prilikom rukovanja testeom, obavezno budite sigurni da su svi prisutni oko vas na dovoljnoj udaljenosti. I ne zaboravite da ne ugrožavate ostale oko sobe samo direktno svojom mašinom, nego i indirektno, prvenstveno prilikom obaranja stabala, kada mogu da nastradaju oni koji se od vas nalaze na udaljenosti i većoj od deset metara.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka