Osigurajte se sa kvalitetnom opremom za penjanje

22.12.2014. 23.08.00

Penjanje je adrenalinski sport koji zahteva visoki stepen sigurnosti. Da biste propisno bili zaštićeni morate da obezbedite obaveznu penjačku opremu kao što su patike za penjanje, kanapi i koturi. Imate li sopstvenu penjačku opremu? Ako se tek spremate za kupovinu, pravo je vreme da vas upozorimo na nekoliko stvari na koje morate paziti prilikom izbora penjačke opreme.

image

Oprema za penjanje je u proteklih nekoliko godina daleko dogurala po pitanju kvaliteta i zagarantovane sigurnosti. Penjačke cipele ili penjačice se razlikuju prvenstveno po vrsti penjanja za koju su namenjene – neke su namenjene kombinaciji trekkinga i penjanja, a neke su isključivo lagane, penjačke patike. Razlikuju se uglavnom po obliku, težini i načinu vezivanja. Ako ste početnik u penjanju, onda neka takva bude i vaša penjačka oprema.

Kupite cipele u kojima će vam, prvenstveno, biti udobno i obavezno pripazite na izbor prave veličine. Ako ste početnik, izaberite penjačke patike koje će vam biti priljubljene uz stopalo i koje će biti dovoljno čvrste oko noge. Obuću za penjanje uvek isprobavajte na bosu nogu i računjate na to da će se, nakon prvih nekoliko upotreba, malo i raširiti.

Osim cipela za penjanje, penjačka oprema uključuje i izbor odgovarajućeg penjačkog pojasa koji može biti jednodelni ili dvodelni. Pripazite da pojas ima omče za noge odgovarajuće veličine. Dobro bi bilo kada biste izabrali pojas kojem veličina može da se podešava jer je za pojas najvažnije da vam bude udoban, to jest, da vam odgovara veličinom. Ako se odlučite za jednodelni penjački pojas on, zbog sigurnosnih razloga, mora obavezno imati i kružni kaiš koji povezuje gornji i donji deo pojasa.

Ako kupujete penjačku opremu za dete, jako pažljivo izaberite prikladnu veličinu. Za decu se inače preporučuje dvodelni penjački pojas.

Svaki penjač pridaje veliku važnost sigurnosti opreme koju koristi, a još jedan važan deo penjačke opreme je i kotur. Kolotura omogućava penjaču sigurno i brzo spuštanje sa stene, a sastoji se od dveju pomičnih ili nepomičnih stranica između kojih dolazi uže. Kod kupovine pripazite na dozvoljenu maksimalnu debljinu užeta, a u obzir uzmite i nosivost koluta.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka