Odabir baterije za fotoaparat

22.12.2014. 06.31.00

Kao i svi elektronski uređaji, tako i digitalne kamere zahtevaju električnu energiju za rad. Tako da, pri kupovini novog digitalnog fotoaparata, odaberite onaj koji podržava punjive baterije, koje traju dugo. Verovatno se svakome dogodilo da je baterija fotoaparata prazna u najpotrebnijem trenutku, a baterije koje ste dobili pri kupovini više nisu upotrebljive i potrebno je kupiti nove.

Postoje različite vrste baterija poput NiCd, NiMH, litijum-jonske itd. Najbolji izbor za vaš fotoaparat su punjive baterije NiMH ili nikl-metal hibridne baterije, litijumske foto baterije i oxyride baterije. Digitalni fotoaparati koji koriste različite vrste baterija su vrlo popularni među putnicima, koji ne mogu uvek da pronađu utičnicu za punjač, pa su baterije za jednokratnu upotrabu dobra zamena.

Baterije za aparate se razlikuju po materijalu od kojeg su napravljene anoda,katoda i elektrolit. Svaki materijal baterije pruža niz različitih svojstava. Alkalna foto baterija možda da se najčešće koristi, ali je i najgori izbor za digitalni fotoaparat . Uprkos njihovoj praktičnosti nedostatak se ogleda u tome da napon naglo padne i ona se brzo isprazni. Punjive foto baterije imaju niži napon , koji je uvek isti, i može da se ponovno napuni . Druga vrsta su nikl-kadijumijske baterije, koje su adekvatniji izbor i mogu da se pune i do hiljadu puta. Jedini nedostatak je taj da ako se u potpunosti ne isprazni pre sledećeg punjenja, više neće moći da se napuni do kraja. Sledeće baterije su Li i Li - jonske baterije , koje imaju anode izrađene od litijuma. Razlika između njih je u tome što Li baterija nije punjiva, dok Li - jonska je . Ove dve vrste baterija dele neke karakteristike sa NiMH baterijama, ali one su prilično skupe zbog svog velikog kapaciteta .

Izabirom NiMH baterije nećete pogrešiti, samo obratite pažnju da odaberete one koje imaju maksimalni kapacitet, preporučljivo oko 2600 mAh. Baterije će imati priložen punjač, pa proverite da li je odgovarajući za tu vrstu baterija. Različite vrste baterija se pune na različite načine. Baterija za Canon digitalni fotoaparat mora da bude odgovarajuće vrste tako da pre kupovine proverite da li podržava vaš aparat. Najčešći tip baterija za Canon fotoaparate su Li-Ion baterije.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2020 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka