Supermarket

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine skija i skijaške opreme

22.12.2014. 20.25.00

Pripremite se za zimu kako biste mogli da počnete da skijate na vreme! Ne dozvolite da vas sneg iznenadi kako ne biste propustili deo skijaške sezone samo zato što niste na vreme kupili skije ili zato što vam nedostaje ostala neophodna skijaška oprema.

image

Pre kupovine skija i ostale opreme, zapitajte se šta je vredno kupiti, na koje stvari treba pripaziti, koja skijaška oprema odgovara vašem stilu skijanja, smeštaju, finansijskim mogućnostima... Ako ste odabrali cross-country skije, uslovi za kupovinu su potpuno drugačiji nego ako kupujete normalne alpske skije ili neke druge.

Ako su skijaška oprema, cross-country skije, alpske skije i druga oprema potrebni za kvalitetno skijanje za vas nepoznanica, onda je to za vas pravi početak, u nastavku ćemo vam predstaviti osnove koje treba da znate kako biste odabrali alpske ili cross-country skije. Kupovina ostale skijaške opreme će sa dodatnim znanjem biti lakša i veća će biti verovatnoća da izaberete kvalitetne proizvode koji će biti vredni datog novca.

Osim poznatih brendova kao što su Elan, Atomic, Salomon, Fischer... na tržištu se takođe mogu pronaći i egzotični primeri skija. Njihov udeo na tržištu je vrlo mali, tako da ćete verovatno kupiti jednu od renomiranih i dokazanih marki. Značajne razlike između brendova nema, pa odaberite onaj koji najviše nudi za ponuđenu cenu.

Kod kupovine skija, pored dokazanog brenda, obratite pažnju i na veličinu. Do devedesetih godina, pre otkrića "Carving" skija, skije su bile daleko duže. Danas koristimo kraće skije, a njihova dužina zavisi od radijusa zavoja i vezano za dužinu se obavezno obratite prodavcu u sportskoj radnji.

Radijus zavoja je sledeći tehnički podatak koji treba da vas zanima prilikom kupovine skija. Veći radijus će omogućiti oštrije zavoje, ali predstavlja veću pretnju. Zato prilikom kupovine pazite na taj podatak i kupite one skije koje su prikladne za vaše skijaške mogućnosti i iskustvo, jer inače lako može doći do nezgode i povrede.

Vezovi su obavezni element koji morate kupiti zajedno sa skijama. Zato kod praćena cena skija pazite na to da li su vezovi uključeni u cenu i kakvog su kvaliteta. Za dobre vezove ćete više platiti, tako da podatak da li skije dolaze s vezovima te kakav je njihov kvalitet može i treba da ima značajan uticaj na vašu odluku.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka