Supermarket

Kvalitetna moto oprema vam može spasiti život

22.12.2014. 22.32.00

Pre nego što sednete na vašeg čeličnog ljubimca i krenete na put, proverite da li je vaša moto oprema potpuna. Moto oprema, među kojima su i moto odeća i kacige, je neophodna za bilo kog motoristu, ako želi sigurno voziti.

image

Prava i kvalitetna oprema za motor vam može spasiti život. Moto odeća služi kao zaštita pri padovima i sprečava moguće povrede. Većina odeće ima ušivenu dodatnu zaštitu na mestima kao što su laktovi, kolena i kičma, odnosno na područjima koja su najranjivija kod nesreća. Najvažniji je kvalitet materijala od kog je izrađena i odgovarajuća veličina. Odeća vas pri vožnji ne sme ometati i u njoj vam treba biti udobno. Koža je materijal koji u vožnji nudi najveći otpor, ali ne smijemo zaboraviti na bubrežni pojas. Osnovna moto oprema uključuje i rukavice, čizme i naravno, kacigu. Pre sezone motora uvek je dobro pregledati svoju moto opremu i proveriti njenu potrošenost. Nemojte oklevati sa kupovinom nove moto odeće, koja mora biti uzbudljiva. Istina je da je koža najpopularnija među motociklistima, ali se i najbrže troši. Motociklističke jakne su osim kože često izrađene i od kevlara ili najlona, a isto važi i za rukavice i pantalone.

Kaciga je namenjena zaštiti glave pri padu sa motora i izbor kacige nije tako jednostavan kao što bi neko mislio, jer je vrlo važno odabrati onu koja odgovara vašem stilu vožnje. Pravilna upotreba kacige znači da mora biti odgovarajuće veličine, znači na glavi se ne sme pomerati, jer to znači da je prevelika, ali vas ne sme ni stezati i mora biti čvrsto pričvršćena. Kako bi odabrali pravu veličinu, izmerite opseg svoje glave. Prava kaciga je ona u kojoj glavu ne možete pomerati gore ili dole i levo ili desno. Na tržištu postoje različiti modeli kaciga, kod kojih razlikujemo otvorene, poluotvorene i zatvorene kacige, koje su i najsigurnije.

Moto oprema je u nekim zemljama definisana zakonom, jer se mora povećati sigurnost motociklista na putu. Kod nas je za sada samo obavezna kaciga, ali preporučljivo je imati i zaštitnu odeću. Kada kupujete ne obraćajte pažnju samo na cenu, jer dobra moto oprema može biti samo ona koja će vam spasiti život.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka