Kupovina tastature za računar

22.12.2014. 19.01.00

Tastatura je jedan od bitnih delova računarske opreme, bez kojih rad na računalu nije moguć. Na prenosnim računalima tastature su već ugrađene, i ne mogu se zameniti, tako da pri kupovini laptopa posebno obratite pažnju da tastatura zadovoljava sve vaše kriterijume i zahteve koje ćemo opisati u nastavku. Manje je važno izabrati tastaturu za normalne računare, jer je možete zameniti, iako, bilo bi pametno odmah kupiti tastaturu sa kojom ste zadovoljni, tako da kasnije nemate dodatnih troškova.

image

Dakle, ako kupujete laptop u nekoj od stranih zemalja obratite pažnju na činjenicu da svaka tastatura nema ćirilicu. Ćirilica je malo specifična, posebno po znakovima koje druge zemlje nemaju. Kad kupujete nemačku tastaturu ili tastaturu neke druge zemlje, može se dogoditi da su slova na tastaturi prilagođena njihovom pismu, a ne ćirilici. Ta slova se mogu zameniti, tako da možete umesto njih staviti slova koja nedostaju. Naravno, bolje je odmah kupiti tastaturu prilagođenu jeziku koji vam je potreban.

Tastatura takođe može biti bežična, bežična tastatura ima svoje prednosti i nedostatke. Prednosti bežične tipkovnice i miša su prvenstveno jednostavan prenos i činjenica da niste ograničeni na kabel i njegovu dužinu. Kada kupujete bežičnu tastaturu, raspitajte se kod prodavača koji joj je domet. Glavni nedostatak je taj što radi na baterije, tako da morate paziti da imate rezervne kad vam se ove koje koristite isprazne. To stvara dodatne troškove, a velika je verovatnoća da ćete je koristiti u blizini monitora.

Za pravilno funkcionisanje tastature bitno je takođe održavanje i čišćenje. Ako tastaturu ne čistite redovno može se dogoditi da vam prašina i ostale sitne čestice počnu ometati njen rad. Tastaturu možete očistiti sredstvima dizajniranim za čišćenje tastatura. Ta sredstva dostupna su u skoro svakoj prodavnici računara.

Tastature se razlikuju po broju opcija koji će vam olakšati rad. Neke imaju veće tastere, neke su niže, neke više, a rad na njima se razlikuje. Stoga pre kupovine proverite da li tastatura ispunjava sve vaše potrebe, pa probajte da kucate na njoj.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka