Kupovina snowboarda i opreme

22.12.2014. 10.14.00

Snowboard je jedan od najpopularnijih zimskih sportova koji zahteva malo avanturizma. To je sport pun energije, akcije i adrenalina, ali može biti opasan. Za veću sigurnost se brine pravilan izbor snowboard daske, vezova i snowboard čizma, što zahteva nešto znanja!

Prilikom odlučivanja kupovine snowboard opreme, izbor pravilnih snowboard vezova je vrlo važan. Kako bi vezovi u potpunosti pristajali snowboard čizmama i dobro prenosili silu na krajeve snowboard daske, potrebno je najpre odabrati čizme, a potom vezove. Modeli vezova među sobom se razlikuju po kvalitetu, ceni, udobnosti, prilagodljivosti pete i tehnološkim poboljšanjima. Najbitnije je da su vezovi i snowboard čizme kompatibilni i da jedno drugom prianjaju. Trebate kupiti vezove prave veličine i uverite se da li su podesivi prema vašim potrebama i načinu vožnje. Trebalo bi da vam pre svega biti udobni. Postoje dve osnovne vrste vezova, strap-in vezovi, koji imaju kaiševe i step-in vezovi, sa vrlo jednostavnom metodom pričvršćivanja u koje jednostavno stanemo. Cene vezova značajno variraju, a kod step-in vezova morate kupiti i posebne step-in čizme.

Dobar osećaj kod snowboardinga mogu vam pružiti samo dobre i pravilno odabrane snowboard čizme, koje uglavnom zavise o vrste vezova koje ste odabrali. Prilikom kupovine mekane čizme za freeride ili čvrste čizme za trke, ne gledajte na cenu, nego odaberite one koje su visokog kvaliteta i udobne. Pravilan izbor snowboard čizme je osnov za snowboarding. Vrlo važna karakteristika je tvrdoća snowboard čizme jer će čvršća čizma davati više potpore pri bržoj vožnji, ali neke čizme tada gube na udobnosti. Zbog toga neke u otplati imaju vazdušne ili gel jastučiće, čime pružaju dodatnu potporu.

Puno razmišljanja zahteva i kupovina osnovnog dela opreme, snowboard daske. Umesto izgleda daske bitna je njena širina. Ona ne bi trebala biti preuska ili preširoka, a primerena mora biti i dužina. Dužina bi trebala biti 90 posto vaše visine. Snowboard je dostupan u tri oblika, directional, koji je najbolji izbor za vožnju po snijegu, twin-tip je odličan izbor za freestyle i directional-twin, koji je najbolji izbor, jer nudi sve.

Pre kupovine snowboard daske raspitajte se i o njenoj masi i najvažnije, o fleksibilnosti daske. Horizontalna fleksibilnost je povezana s vašom težinom, dok vertikalna govori o tvrdoći daske. Veća tvrdoća daske je pogodnija za skijaške staze i tvrdi snijeg, a mekša daska je dobar izbor za zrnasti i mekani snijeg.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2020 Ceneje d.o.o.