Supermarket

Kupovina matične ploče

22.12.2014. 23.53.00

Matična ploča ili osnovna ploča je jedan od ključnih sastavnih delova računaea. Takođe, predstavlja veliki deo cijene računara, zato je poslednja stvar koju želimo, da nam se pokvari matična ploča. Uglavnom se koristi izraz matična ploča, dok se izraz osnovna ploča koristi isto često, pre svega u informatičkim časopisima, web stranicama, prodavnicama računara ili na informatičkim forumima, oglasnicima, blogovima, itd.

image

Kod kupovine računara prečesto se fokusiramo na ostale stvari, od kojih računar brže radi i koje nam omogućava igranje zahtevnih igara, ali matična ploča je taj deo računala, koji nas kod kupovine ne zanima previše. Ali, takva nepažnja vas može skupo koštati, posebno kod kupovine prenosnih računara, jer se prenosni računar ne isplati popravljati ako se pokvari matična ploča.

Neke matične ploče mogu imati ugrađene kartice, zbog kojih je cena matične ploče nešto viša. U po pravilu, ugrađene kartice su nekvalitetnije nego da ih kupite odvojeno i gotovo sve matične ploče dolaze sa ugrađenom mrežnom i zvučnom karticom, a kod skupljih matičnih ploča dobićete i grafičku karticu, dok neke imaju ugrađen i procesor.

Kod kupovine matične ploče obratite pažnju kom procesoru su namenjene. Ako sami sastavljate računar ili menjate matičnu ploču, potrebno vam je dosta znanja o sastavljanju tih sistema i kad tad je bolje i jeftinije da taj posao prepustite stručnjacima, jer u slučaju kvara zbog neprimernog sastavljanja, oni će pokriti troškove popravljanja.

Na tržištu postoji više različitih matičnih ploča, velikih i malih proizvođača. Asus matične ploče i Intel matične ploče svakako su dve među najprodavanijim matičnim pločama. Asus i Intel matične ploče prisutne su već duže vremena na svetskom tržištu, tokom vremena su obe kompanije poznate i priznate kao pouzdane i kvalitetne, kao i njihove matične ploče.

Asus i Intel matične ploče prilikom kupovine, takođe nude i najbolji odnos između cene i kvalitet pa je to jedan od razloga, zašto te dve kompanije predstavljaju daleko najveći udeo prodatih matičnih ploča u svetu i kod nas.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka