Kupovina i zamena guma

22.12.2014. 13.46.00

Gume su jedna od osnovnih stvari koje treba imati i menjati bar dva puta godišnje. Možemo imati iste gume i tokom cele godine. U tom slučaju, trebali bi na vozilu da imamo zimske gume, ali možemo koristiti i letnje. U slučaju korišćenja letnjih guma one moraju imati dovoljan profil i lance za slučaj snegom pokrivenog puta.

Svakako vam preporučujemo da koristite različite gume i menjate ih kada je to potrebno po zakonu ili vremenskim uslovima. Svaka guma je zapravo dizajnirana za određene vremenske uslove. Zbog toga leti dolazi do manjeg trošenja na ljetnim gumama, a po zimi na zimskim. Ovo ne važi samo za trošenje nego i za vozne karakteristike. Gume koje su dizajnirane za leto bolje će prianjati uz toplu ili zagrejanu podlogu, a zimske će optimalno prijanjati u hladnijim vremenskim uslovima.

Kada kupujete gume raspitajte se o ostalim svojstvima koje ima neki proizvođač ili vrsta gume. Širina, visina i prečnik su osnovne odlike koje apsolutno morate znati pre kupovine, jer bi inače mogli da izabratete gume koje nije moguće namestiti na vaše vozilo. Svako vozilo ima unaprijed definisanu vrstu guma koja se može koristiti, kao i dopuštena odstupanja. U slučaju kršenja ovih odredba policajac vas može kazniti, ukoliko se otkrije da je to prekršaj.

Postoje još dvije važne osobine koje mnogi kupci guma zaborave proveriti, brzinski razred gume i indeks nosivosti. Brzinski razred utvrđuje ograničenje brzine, odnosno procenu brzine pri kojoj je guma još uvek sigurna za upotrebu. Ako ste jedan od bržih vozača i na autocestama vozite brzinom iznad zakonske granice, raspitajte se pre kupovine gume o brzinskom razredu i odaberite takve gume, koje omogućuju veće brzine.

Indeks nosivosti predstavlja maksimalnu nosivost gume, koja je dopuštena od strane pojedinih proizvođača ili modela guma. Ako automobilom vozite više od jedne osobe, dodatni teret, prtljage, krovni nosač, itd... provjerite i tu osobinu kako bi vaše putovanje bilo sigurno. Gume će vam biti zahvalne i izdržaće duže ako će se koristiti unutar dozvoljenih osobina.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka