Kupovina dodatne foto opreme

22.12.2014. 07.18.00

Dodatna foto oprema je ključna za stvaranje kvalitetne fotografije, jer fotoaparat sam po sebi nije dovoljan. Stoga je često potrebna kupovina dodatne opreme kao što su objektivi, otvori za blendu, zatvarači. Za reprodukciju slike popularan izbor je digitalan okvir za fotografije koji možete pokloniti.

image

Digitalni okvir za fotografije je uređaj otprilike iste veličine kao standardni okvir za fotografije i ima LCD ekran koji prikazuje fotografije sa ugrađene memorijske kartice. Neki čak imaju ugrađenu meteorološku stanicu i mogu prikazivati video. Najnapredniji okviri mogu da skeniraju fotografije, pa tako možete imati klasične fotografije u digitalnom obliku. Dok se prikazuju fotografije možete slušati muziku i određivati interval pojavljivanja fotografija. Digitalni okviri imaju rezoluciju 800 x 600, za bolju sliku morate imati adekvatan fotoaparat. Možete u njega staviti memorijsku karticu s vašeg fotoaparata ili ga spojiti na računar putem USB-a.

Drugi deo opreme za fotoaparate, otvor, sastoji se od više pločica u obliku srpa koje stvaraju krug u sredini, a može se i zatvoriti. Možete regulisati veličinu otvora kroz koji svetlo ulazi u fotoaparat. Ekran reguliše količinu propuštenog svetla koja ulazi kroz objektiv, manji otvor blende povećava dubinu polja i dugotrajnog izlaganja. Većim otvorom dobijamo manju oštrinu. Otvor mora odgovarati vašem fotoaparatu.

Okidač može biti žičan ili bežični. Glavna funkcija mu je da ga pritisnemo kad želimo da slikamo. Uloga okidača postaje sve važnija. Kada ste ga na pola stisnuli, zatvarač fokusira i kad pritisnete do kraja okida fotografiju. U ponudi je bežični IR aktivator, poželjno je da bude spojen kad se fotoaparat trese. Foto oprema može biti skupa, a za koju dodatnu opremu se odlučite zavisi samo od vas.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka