Kupovina blica

22.12.2014. 22.26.00

Danas imaju već skoro svi aparati, uključujući one koje možemo naći na mobilnim telefonima, ugrađeni blic, koji osvetljava predmet fotografisanja. S upotrebom jednog ili više bliceva možete da sa vašim fotoaparatom napravite bolje fotografije, pri tome naravno treba pravilno nadzirati svetlost, da bi fotografije uspele. Najvažnije je da znate, zašto se blic upotrebljava.

image

Ugrađeni blic osvetli prostor do udaljenosti od 5 metara, inače znamo za više vrsta bliceva od različitih proizvođača, koji osvetle prostor do 10 metara ili više u dubinu. Najčešći problem kod fotografisanja sa ugrađenim blicom su crvene oči, koja nastaju, kada je ugrađeni blic preblizu objektivu. Problem se može rešiti postavljanjem odvojenog blica dalje od objektiva.

Osim ugrađenih, koji moraju biti sraymerno mali te zbog toga nisu najefikasniji, znamo i za studijske bliceve, na koje se mogu pričvrstiti dodaci za veću snagu svetlosti. Blic sa pomerajućom glavom omogućava blaže osvetljenje, jer ga možemo upotrebiti da se svetlost odbije od zida ili plafona. Automatski zoom blic menja opseg osvijetljenjog prostora, tako da se prilagođava korišćenom objektivu. Neki blicevi imaju mogućnost menjanja jačine bljeska.

Kod kupovine blica, potrebno je obratiti pažnju na karakteristike jačine i vrste. Od toga zavisi učinak bljeska. Takozvani inteligentni blic ima funkciju primanja informacija od senzora, po kojima samostalno namesti pravilno osvetljenje. Za amaterske fotografe, koji žele da naprave kvalitetne fotografije, najzgodniji su blicevi iz srednjeg cenovnog razreda, koji vam omogućuju menjanje ugla osvetljenja i rotaciju glave blica. Naime, najjeftiniji blicevi sa svojim ograničenim funkcijama ne mogu rešiti probleme nastale kod fotografisanja s blicom, dok su skuplji blicevi namenjeni zahtevnijim fotografima. Njihova osobina je ta, da su svetlosno jako snažni te imaju među postavkama nameštanje merenja svetlosti, jačine bljeska, ugla osvetljenja, korekturo osvjetljenja, itd.

Blic Nikon je, s obzirom na vrstu modela i funkcija, zgodan i za početnike kao i za zahtevnije fotografe. Karakteriše ga kompaktno kućište, jednostavna upotreba, široki raspon načina osvetljenja. Sa dobrim modelom Nikon blica, možete fotografisati portrete, koncerte i događaje. Dakle, model koji ćete izabrati prilikom vaše kupovine blica, zavisi od vašeg fotoaparata, svrhe korišćenja i naravno svote, koju ste spremni da platite.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka