Izbor lepka i sredstava za punjenje

22.12.2014. 00.26.00

Lepkovi, sredstva za punjenje, kit, gips su smese s kojima možete obaviti manje popravke u kući. U izboru imate veliki broj proizvođača i vrsta materijala. Sredstva za punjenje izaberite za popravke prozorskih okvira ili delova kupatila, lepila birajte za pločice i druge podne obloge, a kit i gips možete iskoristiti za popravku pukotina u zidovima ili nameštaju.

image

Sredstva za punjenje namenjena su ispunjavanju rupa i pukotina na različitim površinama, a u svrhu sprečavanja curenja. Smese za punjenje prozora ili vrata dostupni su u različitim bojama i količinama. Pre kupovine proverite koja će vrsta najviše odgovarati obliku, veličini i boji vaših vrata ili prozorskih okna. Trebalo bi da izaberete ono koje će biti otporno na promene temperature ili pritiska i koje će svojim komponentama odgovarati materijalu koji planirate da popunite. Postoje i samolepljiva sredstva za punjenje, međutim, njih ne smete bojiti, a i samo održavanje okna je pomalo otežano.

Kada birate fuge za pločice, pripazite jer postoji više vrsta lepila različitih namena. Cementno lepilo se meša s vodom, disperzijsko je već spremno za upotrebu, a ima i drugih vrsta lepila na bazi veštačkih smola. Svaki lepak za pločice ima svoje specifične karakteristike i oznake. Važni su čak i neki spoljašnji uticaji; ako su, na primer, temperature niske, bolje je izabrati neko brzosušeće lepilo.

Postoje i razni lepkovi za drvene podne obloge poput parketa i laminata. Kod kupovine pripazite na to da je lepilo neutralno i dobrog sastava te pripazite na brzinu sušenja. Lepak za drvo može biti prirodno, odnosno biljnog ili životinjskog porekla ili sintetičko.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka