Izbor kompaktnog digitalnog fotoaparata

22.12.2014. 18.41.00

Kompaktni digitalni fotoaparati su pravi izbor za sve one koji nisu spremni puno da plate i fotoaparat koriste za amaterske fotografije na odmoru ili zabavama. Fotoaparati koji imaju automatska podešavanja su mali, jeftiniji i jednostavniji za korićtenje, a i objektiv je sastavni deo takvih fotoaparata.

Digitalni fotoaparati su poslednjih godina doživeli velik bum, a ta se tehnologija i dalje razvija. Možete izabrati između različitih digitalnih fotoaparata, dizajna i boja, a razlikuju se po ceni i mogućnostima. Na tržištu postoji veliki izbor različitih marki fotoaparata. Kompaktni digitalni fotoaparati su namenjeni onima koji ne obraćaju previše pažnje na tehničku ispravnost fotografije, već se fotografiranjem bave isključivo amaterski, samo kako bi ovekovečili neki trenutak.

Iako kompaktni fotoaparati spadaju u niže i srednje cenovne razrede, to ne znači da te fotografije nisu kvalitetne. Digitalni fotoaparati se lako čiste krpicom koja ne smije biti mokra, imaju ugrađen LCD ekran na kojem možete pogledati uslikane fotografije. Kompaktni digitalni fotoaparati su zbog svoje veličine i praktičnosti idealan suputnik za praznike. Tipke su jasno označene i jednostavne za korišćenje, a možete izabrati kameru od 3 do 24 megapiksela.

Fotoaparati su ugrubo podeljeni u tri grupe: džepne, profesionalne i kompaktne, a razlikuju se po dodatnim mogućnostima, kvalitetu slike i naravno ceni. Džepne digitalne kamere mogu se pohvaliti malim dimenzijama, vrlo jednostavnim izbornikom, što ih čini pogodnim za početnike, te su vrlo često moderni i šareni. Slike se čuvaju na memorijskoj kartici, a često se mogu koristiti i pod vodom. U zlatnoj sredini se nalaze kompaktne digitalne kamere koje se od profesionalnih razlikuju po tome što ne možete kontrolisati otvor blende i vreme. U podešavanjima im se nalaze svojstva za visokokvalitetne fotografije, snažan optički zum i optička stabilizacija slike. Lako ih možete opremiti dodatnim blicom.

Profesionalni digitalni fotoaparati imaju razlučivost od 5 megapiksela, njihovi objektivi su jači te ih to čini pogodnima za terensku upotrebu, baterije su im punjive, moguće je koristiti kartice za čuvaje medija, bliceve, razne filtere... Oni su pogodni za napredne amatere koji žele profesionalne fotografije. Omogućavaju korišćenje raznih filtera i upotrebu dodatnih nastavaka za sočiva širokougaonih objektiva.

Raspon cena je širok, ali to omogućava kupcu da pronađe onaj fotoaparat za sebe koji će zadovoljavati njegove potrebe, kao i mogućnost da ga plati. Canon je jedna od najuspješnijih firmi na tržištu, i ona nudi pokretljivost, otpornost na vremenske slove, velike objektive, korišćenje trajnih litijumskih baterija i najbolji balans između cene i kvalitete.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka