Izaberite ekološke i štedljive sisteme grejanja i hlađenja

22.12.2014. 02.29.00

Postoje različiti načini grejanja i hlađenja koji se međusobno razlikuju po načinu rada, pogonskom gorivu te po potrošnji, ali i po emisijama štetnih gasova koji se puštaju u atmosferu. Za grejanje i hlađenje najuobičajnija su do danas bila centralna grejanja, radijatori, električne grejalice, klima uređaji i slična tela. Međutim, danas su nam dostupni i drugi načini hlađenja i grejanja koji su po svojim karakteristikama energetski efikasniji, štedljiviji i manje opasni za okolinu.

image

Za pojedine načine grejanja i hlađenja danas čak možete dobiti i subvencije od države. To prvenstveno važi za sisteme grejanja i hlađenja koji su pokretani iz obnovljivih izvora energije – primera radi solarni paneli i toplotne pumpe. Ako planirate da u svoj domu uvedete neki od takvih sastava svakako proverite postoje li subvencije na nivou grada, opštine ili države.

Kolektor i toplotna pumpa imaju nekoliko prednosti zbog kojih se potrošači odlučuju na kupovinu. Koriste obnovljive izvore energije i zbog toga su izuzetne energetske efikasnosti što će vašem domaćinstvu doneti i velike uštede. Osim toga, toplinske pumpe uspešno obavljaju i funkciju grejanja i hlađenja pa jednim sistemom instalacija možete rešiti obe potrebe.

Početno ulaganje može biti veće od očekivanog, pogotovo ako ne ostvarite pravo na neku subvenciju. Zato pre investiranja izračunajte troškove opreme, postavljanja sastava i njegovog održavanja. U obzir uzmite i moguće nastale kvarove i trošak njihovog popravka, ali isto tako pripazite i na garancije pojedinih delova sistema i raspitajte se o troškovima ovlašćenih instalatera i servisera.

Pokušajte da izračunate trošak energije koju ćete u nekoliko godina potrošiti na pokretanje sistema. Realno je za očekivati da će u budućnosti svi energenti biti samo skuplji pa se i bez subvencija, ugradnja sastava pokretanog iz obnovljivog izvora čini ne samo isplativom investicijom, nego i pametnom, ekološki osvešćenom odlukom.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka