HDMI kabl omogućava kvalitetan prenos slike i zvuka

22.12.2014. 03.01.00

Kako bi povećali užitak gledanja filmova možemo sebi pomoći na razne načine. Veličina TV ekrana i kvalitet zvuka svakako su vodeći faktori za užitak gledanja, ali i za sliku i za zvuk je važnan kvalitet. Zvuk mora biti čist, a poželjan je "surround" učinak koji se postiže sa više zvučnika postavljenih u krug prostora koji je namenjen sedenju i gledanju TV-a. Veliki ekran sa lošim kvalitetom slike kod gledanjafilma daje više negativnih nego pozitivnih emocija. Možemo da kažemo je kvalitet slike prva stvar koju trebate da uzmete u obzir jer ćete više uživati gledajući kvalitetnu sliku na malom ekranu, nego na kockastoj ili nekako drugačije smanjenom kvalitetu slike na velikom ekranu.

image

Često uzmemo kabl i spojimo računar na TV. Naravno, sam kabl nije dovoljan za to, jer morate imati i odgovarajući izlaz na računaru. Koristeći ovu vezu nema potrebe za snimanjem filmova na CD ili DVD jer kabl je onaj koji omogućuje prenos zvuka i slike između računara i televizora.

U tom kontekstu potrebno je biti svestan da nisu svi kablovi jednaki, kod nekih se kvaliteta slike i zvuka smanjuje više, a kod drugih manje. Nekima je takođe važna dužina kabla i predug kabl može da uništi sliku i zvuk toliko puno da je gledanje filma potpuno nezanimljivo.

HDMI kabl je najkvalitetniji način video i audio prenosa između računara i televizora. Naravno, za korišćenje HDMI kabla ćete trebati i odgovarajući priključak na računaru i televizoru. Ako imate stariji televizor i računar, HDMI kabl verovatno neće odgovarati vašem priključku. HDMI kabl je posebno pogodan ako su vaš računar i TV stariji manje od dve-tri godine, u tom slučaju će gotovo sigurno i na računaru i na televizoru biti odgovarajući priključak.

HDMI kabl i HDMI mini kabl

Pri kupovini treba razlikovati ova dva kabla i pobrinuti se da kupite onaj pravi. HDMI mini kabl će kod nas biti malo teže kupiti i moraćete se pre kupovine dobro namučiti da pronađete prodavnicu koja prodaje mini HDMI kabl one dužine koja vam je potrebna. HDMI kabl je već prisutan u svim računarskim radnjama gde se prodaju kablovi, tako da je kupovina tog kabla jednostavna.

HDMI kabl će vam omogućiti da se zvuk i slika sa vašega računara prenose na televizor uz minimalan gubitak kvaliteta. Dakle, HDMI kabl je gotovo obavezan deo opreme za svakog ko ima televizor i računar sa HDMI priključkom.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka