Biciklističke patike su korisne, ali koristite ih oprezno

22.12.2014. 19.38.00

Biciklistička oprema je izuzetno važna za sigurnost i udobnost biciklista tokom vožnje. Različiti delovi biciklističke opreme mogu da budu od koristi za više stvari, a patike su jedan deo te opreme. Biciklističke patike su namenjene samo za vožnju biciklom jer iako izgledaju kao obične patike, hodanje u njima nije prijatno.

Obuća za biciklizam, odnosno biciklističke patike su odlična dopuna za vaše biciklističke avanture. Zovu se i SPD patike jer se spoje na SPD pedale, koje ćete takođe morati da kupite ako želite u potpunosti da iskoristite mogućnosti biciklističkih patika. One vam omogućuju da pri pedalanju ne samo pritiskate pedale, već ih i podižete. Tako ćete malo smanjiti teret na nozi, ali još važnije je da ćete tako opteretiti mišiće koji su inače potpuno neupotrebljavani. Tada će vam biciklističke patike omogućiti efikasniju vožnju biciklom, lakše i brže ćete savladavati veće udaljenosti, pogotovo kada se naviknete na takva putovanja.

Biciklističke patike su velika pomoć, ali u početku mogu da budu opasne, posebno za one koji ih nikada nisu koristili. Problem nastaje kod zaustavljanja, jer morate jednu nogu otkačiti sa pedale. Ako se zaustavite a da predhodno niste otkačili jednu patiku, pašćete jer će vam obe noge biti zaključane u pedalama. To nekima može biti smešan događaj, ali vama će verovatno biti bolan, a možete i da se povredite. Nakon što se naviknete pravilno da koristite patike nećete više imati takvih problema.

Prilikom kupovine biciklističkih patika možete odabrati različite marke. Oni koji žele kvalitet verovatno će izabrati neki poznati brend poput Shimano ili Sidi patika, jer to su najbolje patike koje možete da pronađete. Još bitnije od dobrog brenda je naravno veličina patika, jer moraju da vam u potpunosti pristaju.

Čim prevladate početni strah i naviknete se na biciklističke patike toliko da ćete ih stizati otkačiti pre nego što se zaustavite, ove patike će postati sastavni deo dodatne opreme i voziti bicikli bez njih više neće dolaziti u obzir. Stoga, ako ste aktivni biciklista i često idete na biciklističke avanture, a ne posedujete biciklističke cipele, onda bi bilo vreme da se odlučite za kupovinu ove vrste opreme.

Ako ste se već odlučili za kupovinu i zainteresovani ste za ponudu proizvoda na tržištu i koje cene možete da očekujete, kategorija Obuća za biciklizam na Ceneje.rs čeka na vas. Tamo ćete dobiti brojne korisne informacije i bićete potpuno informisani o trenutnoj ponudi biciklističkih patika na domaćem tržištu.

Slične kategorije

Pre kupovine želiš da vidiš više korisnih informacija?

FAQ (Česta pitanja i odgovori)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2020 Ceneje d.o.o.