Supermarket

Filteri i pumpe za akvarijume

Svaki odgovoran vlasnik akvarijuma zna da je za optimalno stanje vode najvažniji dobar sistem filtracije. Iako se akvarijumi i njihovi stanovnici međusobno znatno razlikuju, svi imaju istu potrebu za čistom vodom. Zbog toga što su ribice i drugi organizmi u akvarijumu, živa bića koja svakodnevno proizvode nezanemarljivu količinu nečistoća, izuzetno je važno da pažljivo održavaš količinu nitrita i nitrata u vodi, jer su za vodene organizme izuzetno štetni. Sve eventualne nesreće uzrokovane time, najlakše je sprečiti dobrim sistemom filtracije.

Odgovarajući filteri su najčešće već uključeni u akvarijumske sisteme i ako se odlučiš za kupovinu takvog sistema ne treba ti previše brige oko filtracije, ali ako akvarijum praviš sam ili želiš da nadogradiš već postavljen sistem, raspitaj se o različitim vrstama filtera i pumpi.

Akvarijumski filteri se dele na unutrašnje i spoljašnje. Obe vrste rade po istom principu, razlika je u tome da je unutrašnji filter postavljen unutar akvarijuma i zauzima deo akvarijumskog prostora, dok su spoljašnji filteri postavljeni van akvarijuma (najčešće u za to predviđenom ormariću ispod akvarijuma) i u akvarijumu su vidljive smo dve cevčice.

Prednost unutrašnjih akvarijumskih filtera je pre svega u tome da ne može da dođe do prosipanja vode van akvarijuma. Ali ako si skloniji biranju spoljašnjeg filtera, i to rešenje ima nekoliko prednosti. Najvažnije je da spoljašnji akvarijumski filteri imaju veći kapacitet, odnosno veći protok od unutrašnjih, pa su time i efikasniji i njihovo održavanje zahteva manje posla. Pored toga, unutar akvarijuma je više mesta za ribice i biljke ako je filter spoljašnji. Glavni nedostatak spoljašnjeg filtera je pre svega u opasnosti od izlivanja vode što može da prouzrokuje neprijatne probleme i neplanirane troškove. Ipak, ako se pravilno koristi verovatnoća od izlivanja vode je vrlo mala.

Za pravilan rad filtera je potrebna pumpa za vodu koja crpi vodu iz akvarijuma i time omogućava konstantnu cirkulaciju i filtraciju vode. Pumpom za filter ćeš obezbediti protok vode koji je neophodan u akvarijumu da ne bi nastale mrtve oblasti u kojima voda miruje i koje su pogodne za razvoj štetnih vodenih organizama.

Filteri deluju na tri načina: mehanički, biološki i hemijski. Većina već sastavljenih filtracionih sistema sadrže sve tri komponente, ali ako će tvoj filter biti iz kućne radinosti važno je da pripaziš na svaku komponentu posebno. Mehanički deo akvarijumskog filtera ukloniće sve vidljive nečistoće iz vode; komadiće rastinja, korenja i druge nečistoće. Biološki deo filtera voda će se očistiti od štetnih stvari, pre svega već pomenutih nitrata i nitrita, a hemijski deo filtera će ukloniti sve druge nečistoće i štetne materije koje su promakle biološkom i mehaničkom filteru. Mehanički filteri su efikasni zbog svoje strukture (najčešće sunđera od sintetičkih i prirodnih vlakana) za koje se hvataju čestice prljavštine. U biološkom delu filtera koji je napravljen od različitih poroznih materijala, nastanjeni su biološki organizmi koji se hrane nitritima i zato se i prikupljaju iz vode. Hemijski deo filtera je napravljen od uglja ili zeolita, a radi na principu površinske aktivnosti zbog koje iz vode na sebe vezuje različite hemijske supstance.

Kao što je već rečeno, za dobar rad filtera je potrebna kvalitetna i dovoljno snažna vodena pumpa i u bakterijskom delu filtera, dobro razvijena kolonija potrebnih bakterija.

Na Idealno.rs možeš pronaći različite prodavnice koje nude akvarijumske filtere i pumpe i na taj način izabereš najpovoljniji i najpogodniji sistem koji će odgovarati potrebama tvog akvarijuma i njegovih stanovnika.

više

Saveti prilikom kupovine

Proglašene najbolje domaće veb-prodavnice konkursa Web Retailer Award 2022!

Na konferenciji E-commerce Jam svečano su dodeljena priznanja najboljim veb-prodavnicama regiona u okviru ...

Izbor savršenog poklona više nije nemoguća misija

Praznična trpeza, zabave u decembru, druženja s porodicom, prijateljima i saradnicima. Sve je to neizostavni ...

Prikaži sve savete za kupovinu
59 proizvoda
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najnižeg)
  • Popust (od najvišeg)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka