Jonizatori / prečišćivači vazduha

(506 proizvoda)

Šta su jonizatori i pročišćivači vazduha? Misliš da je to uređaj koji ti treba? Ako imaš problema sa disanjem ili živiš u oblasti gde je vazduh jako zagađen, odgovor na to pitanje je svakako da.

Jonizator je uređaj koji u prostoru emituje negativne jone. Utvrđeno je da je u prirodnom okruženju u vazduhu prisutan mnogo veći udeo negativnih jona nego u gradovima. U zatvorenim prostorima, situacija može da bude posebno zabrinjavajuća. Za osobe sa alergijama, astmom i drugim plućnim bolesnicima, vazduh prepun grinja, buđi i drugih štetnih materija može da bude veoma problematičan. Takvim osobama jonizator može da bude veoma koristan za ublažavanje njihovih problema. Negativni joni, koji se unose u vazduh iz jonizatora, se vezuju na čestice sa pozitivnim nabojem u vazduhu, koji su obično razne nečistoće i štetne materije, koje onda zbog povećane težine padaju na pod, gde ne možeš da ih udahneš. Zato je potrebno prostor u kojem jonizator radi, češće usisavati, jer su nečistoće iz vazduha nakupljene na podu.

S obzirom da retko ko ima želju da često usisava i briše prašinu sa polica, komercijalno su dostupni pročišćivači vazduha sa različitim filterima, koji usisani vazduh provlače kroz jedan ili više filtera i tako pročišćen vazduh puštaju nazad u sobu. Najbolji su oni uređaji koji između ostalog uključuju HEPA filter, jer taj filter uklanja one sitne čestice, bakterije i viruse koje drugi filteri ne mogu da zaustave.

Budući da mnogo korisnika preferira korišćenje i jedne i druge tehnologije (jonizacija i filtracija), možeš da biraš između brojnih uređaja, koji jonizuju i filtriraju vazduh. Takvi jonizatori i pročišćivači vazduha su pogodni za sve unutrašnje prostorije, kao i za automobile. Kombinacija jonizatora i pročišćivača vazduha na tržištu sve je više, jer se pokazalo da su u kombinovanoj upotrebi vrlo praktični. Međutim, kao i sa spajanjem bilo kojih drugih uređaja u jedan, postoji mogućnost da će možda obe funkcije zbog toga biti slabije, pa zato proveri specifikacije kombinovanog pročišćivača vazduha i jonizatora pre same kupovine. Naročito kod jonizatora je potrebna pažnja, jer neki emituju jone toliko malo da se kupovina uopšte ne isplati. Sve to možeš da saznaš pre kupovine, ako proveriš podatke, koliko jona emituje jonizator.

S obzirom da mogu da se razlikuju, nije loša ideja da pre kupovine prvo proveriš veličinu prostora u kojem će raditi jonizator. Neki su pogodni za ceo stan ili kuću, dok drugi najbolje rade u pojedinačnim prostorijama. Ako planiraš da smestiš jonizator u spavaću sobu ili dnevni boravak, pre kupovine proveri njegovu glasnoću. Na tržištu postoje i vrlo tihi jonizatori koji svojom radom neće ometati tvoj san. Takođe, jonizator možeš da koristiš i u kancelariji, a posebno su pogodni za mesta gde ima dima ili raznih mirisa, kao što su kuhinje, nov nameštaj, ...

Ako već znaš da je jonizator ili pročišćivač vazduha pravo rešenje za tebe, da bi našao najbolje cene pogledaj različite ponude na Idealno.rs.

više
506 proizvoda
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Broju prodavnica
  • Popust (od najvišeg)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka