SAVET U kuhinji
15.4.2022. 09.15.11

KAKO ODABRATI KOMPLET SUDOVA?

1/1

Seliš se u novi stan ili renoviraš? Osnova svake kuhinje je kvalitetan komplet sudova koji se sastoji od šerpi različitih veličina, ali istog dizajna i od istog materijala. Ako posvetiš dovoljno vremena izboru, komplet sudova može da ti potraje dugi niz godina.

  • Maja, prevodilac za Idealno.rs
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste posuđa
  2. Parametri
  3. Materijali
  4. Savet za pravilnu upotrebu sudova

 

Vrste posuđa

Visoka šerpa

Klasična šerpa je srednje veličine sa dve drške. Obično se može staviti i na manju ringlu, ali je hranu potrebno mešati kako bi se sadržaj ravnomerno zagrejao. Prečnici se obično kreću od 10 do 30 cm, a zapremina od 2 do 6 l.

 

Niža šerpa

Niža šerpa je manje visine od standarda i ima nešto širi prečnik. Najčešće između 16-24 cm, dok joj je zapremina 1-4 l. Takođe obično ima dve ručke. Za kuvanje je potrebno koristiti veću ringlu, koja omogućava brzo i ravnomerno zagrevanje sadržaja.

 

Posude

Reč je o niskoj šerpi sa praktičnom dugom drškom. Obično ima i levak za odlivanje. One su odlične za zagrevanje vode, mleka, kuvanje jaja ili pravljenje sosa. Njihov prečnik je obično 16-24 cm, a zapremina oko 1 l.

→Pogledaj lonce i šerpe

 

Tiganj

Niska ravna posuda sa dugom drškom za sigurno nošenje i držanje tokom kuhanja. Uglavnom se koristi za prženje i pečenje. Važan parametar je njen unutrašnji sloj koji onemogućava da se hrana lepi za dno. Najčešće su tiganji prečnika 20-32 cm i različitih visina, zavisno od toga za koje su jelo namenjene – univerzalne su visine 4-9 cm, vok oko 11 cm, dok su tiganji za palačinke obično 2 cm.

→Pogledaj tiganje i vokove

 

 

Parametri

Pre kupovine razmisli o tome šta obično kuvaš. Možeš sebi da olakšaš listom od dvadeset najčešće pripremanih jela koja će ti pokazati koji ti oblici sudova najviše odgovaraju. Naravno, to zavisi i od broja ljudi za koje kuvaš – pojedincu koji kuva tek povremeno potreban je drugačiji pribor nego četvoročlanom domaćinstvu koje jede kašikom svaki dan. Takođe, imaj na umu da ti više različitih sudova omogućava pripremu nekoliko obroka istovremeno.

Kompleti sudova mogu biti raznovrsni. Neki sadrže velike lonce, drugi kombinaciju većih i manjih lonaca, šerpi i tiganja. Kod većih kompleta mogu biti uključeni i specifični delovi kao što su posuda za sos, šerpa za kuvanje mleka i drugo. U kompletu su i poklopci za pojedinačne komade.

  • Manji kompleti sudova sastoje se od tri različita komada; lonac, šerpa i tiganj s poklopcima ili samo dve šerpe različite dubine i prečnika. Takav komplet ne opremi celu kuhinju, ali je dovoljan ako kuvaš retko i za manji broj ljudi. Naravno, komplet možeš proširiti u bilo kom trenutku kupovinom dodatnog posuđa.
  • Osnovni kompleti sadrže oko četiri komada (4 vrste sudova sa poklopcima), što je već dobra osnova za kuhinjsku opremu. Najčešće je to kombinacija većih i manjih šerpi. Tiganje i specifičnije komade moraš naknadno da dokupiš. Ali s takvim kompletom možeš da kuvaš za celu porodicu ili samo za sebe.
  • Prošireni kompleti sadrže 6 ili više komada posuđa i, ako dobro odabereš, mogu ti potrajati doživotno. Takvi kompleti uključuju veće i manje lonce, šerpe raznih veličina, tiganje, a ponekad i drugi kuhinjski pribor.

 

Materijali

Nerđajući čelik

Najčešće korišćeno kuhinjsko pomagalo je posuđe od nerđajućeg čelika. Taj materijal je veoma popularan zbog svoje izdržljivosti i dugog veka trajanja. Uz pravilno održavanje, zadržaće svoj elegantan izgled. Nedostatak posuđa od nerđajućeg čelika je veća potrošnja energije i teže održavanje – čim u njemu nešto zagori, čeka te dugotrajno trljanje žicom i deterdžentom. Međutim, imaju snažno dno sa izuzetnim termoakumulacionim svojstvima. Višeslojno dno dobro prenosi toplotu unutar posude bez oscilacije i po celoj površini, što olakšava kuvanje i sprečava zagorevanje, a zadržava toplotu i nakon uklanjanja sa vatre. To ti omogućava da unapred isključiš šporet i uštediš energiju. To isto tako znači da je hlađenje hrane sporije nego kod običnih šerpi. Posuđe koje je izrađeno od nerđajućeg čelika može se koristiti i u rerni do 240 °C, ali samo ako ručke nemaju plastične dodatke.

→Pogledaj posuđe od nehrđajučeg čelika

 

Emajl

Ovaj stari dobri klasik izrađen je od tankog čeličnog lima prekrivenog vrlo izdržljivim mineralnim slojem. Popularan je zbog svog dekorativnog izgleda u raznim bojama sa uzorcima, ali i zbog niske nabavne cene. Uz pravilno i pažljivo rukovanje, emajl može da traje celu generaciju. Prilikom korišćenja potrebno je paziti na jače udarce i padove, jer to može da uzrokuje pucanje. Istina je i da se emajl ne sme prebrzo hladiti nakon vađenja iz pećnice, jer to takođe može da uzrokuje pucanje. Zato vruće posuđe nikad nemoj polivati hladnom vodom. Drugi nedostatak je tanje dno, na kojem hrana lakše zagoreva.

 

Liveno gvožđe

To je vrlo čvrst materijal koji dobro podnosi visoke temperature i vrlo intenzivno i ravnomerno raspoređuje toplotu. Iskusnim kuvarima je liveno gvožđe najviše po volji zbog ravnomernog pečenja ili prženja na visokim temperaturama. Posebnost mu je što dugo traje, a u njemu je i lakše pripremiti hranu. Uz čestu upotrebu jestivog ulja, na površini će se stvoriti prirodni sloj protiv prianjanja, pa možeš smanjiti količinu dodatne masnoće tokom kuvanja i prženja ili čak kuvati bez nje. Nedostatak livenog gvožđa je njegova težina. U poređenju sa šerpom od nerđajućeg čelika ili aluminijuma, nekoliko je puta teži, što se i te kako oseti pri čestom korišćenju. Liveno gvožđe je magnetsko, tako da posude funkcionišu i na indukciji bez potrebe za bilo kakvim promenama. I ovde je dno višeslojno.

 

Keramika

Posuđe koje ima unutrašnju površinu od keramike otporno je na mehanička oštećenja i mirise. Pored toga, može se koristiti za kuvanje, prženje i pečenje bez ikakve masnoće (posudu je potrebno s vremena na vreme podmazati), pa je pogodna za pripremu zdravih jela. Materijal je otporan na visoke temperature, do 400 °C. Možeš je koristiti i u rerni. Keramička površina je osetljiva na ogrebotine, pa zato nemoj da koristiš metalni pribor za kuvanje ili prženje.

 

Titanijum

Sudovi od titanijuma prave se u kombinaciji sa drugim materijalima, vrlo često s keramikom. U takvom posuđu možeš da kuvaš bez masnoća. Još jedna prednost je čvrstoća i posledična dugotrajnost. Ne moraš da brineš hoće li se uništiti ako slučajno padne na tlo, a ne deformiše se ni pri visokim temperaturama (izdrži do 260 °C). Titanijum je dobar provodnik toplote – posuda se brzo i ravnomerno zagreva i dugo zadržava toplotu, čime znatno štedi energiju tokom kuvanja. Loša strana može biti viša cena.

 

Bakar

Najbolji je provodnik toplote od svih metala koji se koriste u gastronomiji. A to znači brzu reakciju na promene u snazi šporeta, što je praktično najvažnija karakteristika posude ako želiš da kuvaš na najvišoj temperaturi. Zato su bakarne šerpe i tiganji popularni među profesionalnim kuvarima širom sveta. Zahvaljujući brzoj i ravnomernoj raspodeli toplote, kuvanje u bakarnim posudama je vrlo brzo i ekonomično. Druga prednost je dizajn upotrebljenog materijala. Ali to se očitava i u ceni, koja je viša u odnosu na druge komplete. Bakarna površina takođe zahteva nešto temeljnije održavanje.

 

Vatrostalno staklo

Dobro funkcioniše u rerni za pečenje mesa i krompira ili testenine, kao i deserta. Zbog akumulacije hrana ostaje topla nekoliko desetina minuta. Vatrostalno staklo je potpuno nepropusno na hemijsko delovanje vode, vazduha i hrane i dobro podnosi i visoke i niske temperature. Vatrostalno staklo je prozirno pa je uočljivo koliko je soka ostalo u posudi i da li je meso blizu da zagori. Nedostatak ovog materijala je njegova krtost i veća težina.

→Pogledaj lonce i šerpe

 

Savet za pravilnu upotrebu sudova

Prilikom izbora kompleta sudova pripazi koje vrste šporeta i ploča za kuvanje im odgovaraju. Neki su kompatibilni sa svim načinima zagrevanja, uključujući indukcijsko, dok drugi nisu. Prema navodima proizvođača, neke keramičke posude mogu se jednostavno koristiti za indukciju, dok drugi nude redukcionu podlogu za svoje keramičke proizvode. Da li je posuda prikladna za indukcijski šporet možeš jednostavno da proveriš tako što ćeš na dno posude da postaviš magnet. Ako je dno magnetsko, posuda će biti kompatibilna sa indukcijom. Ako želiš da saznaš da li je posuđe pogodno za pranje u sudo mašini, pročitaj uputstva proizvođača. Opšte je poznato da bakar i neobloženo liveno gvožđe nisu prikladni za mašinu za pranje sudova. Nešto pažnje posveti i izboru sredstva za pranje posuđa - preporučujemo nežnije deterdžente.

 

Kako očistiti pojedinačne materijale?
  • Nerđajući čelik – ručnim pranjem možeš posuđe od nerđajućeg čelika koristiti duže nego pranjem u sudo mašini.
  • Emajl – zbog osetljivosti na temperaturne promene, najpre pusti da se posuda potpuno ohladi pre čišćenja. U posudu sa zapečenim ostacima hrane uspi toplu vodu i pusti da se ostaci otkrave, a zatim istrljaj sunđerom ili žicom.
  • Liveno gvožđe – nemoj ga čistiti žicom jer bi površina mogla da se izgrebe. Nakon kuvanja nemasne hrane, posudu obriši papirnom maramicom. Posle kuvanja masnih jela, u posudu ulij hladnu vodu. Usled toplotnog šoka, ostaci hrane će se brzo otkraviti. Zatim izlij sav sadržaj i obriši posudu. Kod čišćenja izbegavaj deterdžente za pranje i druga abrazivna sredstva za čišćenje.
  • Keramika – jednostavno operi toplom vodom i deterdžentom.
  • Titanijum – posude od titanijuma se neće izgrebati, pa kod njih možeš da koristiš i žičane četke.
  • Bakar – za čišćenje bakarnog posuđa izrađene su posebne paste koje je nežno čiste i vraćaju joj prirodni sjaj.
  • Vatrostalno staklo – Nemoj koristiti žice na staklu jer ga možeš izgrebati. Svu prljavštinu možeš lako da ukloniš običnim deterdžentom za pranje sudova.

→Pogledaj komplete sudova na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka