SAVET Lepota i zdravlje
28.2.2022. 13.38.07

KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆI SAPUN?

1/1

Sapun je jedna od osnovnih potreba svih ljudi, a njegovo korišćenje je primarna higijenska navika koju učimo od detinjstva. Sapun uklanja prljavštinu i bakterije sa kože, pa nikad ne sme da fali ni u jednom kupatilu. Osim za čišćenje kože, može da se koristi i za odmašćivanje raznih površina, kao i za pranje veša. Princip proizvodnje nije se menjao stotinama godina, ali danas je izbor daleko veći nego nekada.

 

 • Maja, prevodilac za Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 3 min

 

Indeks

 1. Vrste sapuna
 2. Ostale važne karakteristike
 3. Kako pravilno prati ruke

 

Vrste sapuna

 

Čvrst ili tečni sapun

 

 • Čvrsti sapuni, tj. sapuni u kamenu prikladni su samo za domaćinstva gde ih koristi manji broj ljudi. Na primer, ako sapun stoji dugo na umivaoniku, na njemu mogu da se pojave bakterije. Sapun sam po sebi ne može da uništi bakterije, već samo olakšava njihovo ispiranje. Međutim, čvrst sapun traje duže od tečnog, a njegova upotreba je praktična na putovanjima jer ne može da procuri i pokvasi vaš kofer.
 • Tečni sapuni su zatvoreni u dozatorima i zato su mnogo pogodniji za korišćenje na javnim mestima. Učinak čišćenja im je isti kao i kod čvrstih sapuna, osim što proizvode više pene. Baš kao i sapun u kamenu, on ne može da ubije bakterije pa je preporučljivo da razmislite i o korišćenju gela za dezinfekciju nakon pranja ruku.

Pored ove dve vrste, na tržištu se mogu naći i gel sapuni, sapuni u vidu paste koji obično sadrže abrazivnu komponentu pa su stoga pogodni za jako zaprljane ruke, kao i sprej sapuni.

 

Antibakterijski sapun

 

Antibakterijski sapun, koji se ponekad naziva i dezinfekcijski sapun, obogaćen je antibakterijskim sastojcima. Ovi sapuni mogu da unište do 99,9% bakterija. Za razliku od gelova za dezinfekciju, uklanjaju i masnoću i drugu prljavštinu sa ruku. Nakon upotrebe se i dalje osete na koži, međutim, često su dopunjeni prirodnim ekstraktima i prijatnog su mirisa. Ove podatke možeš da pročitaš na deklaraciji proizvoda.

 

Prirodni sapun

 

Ovi sapuni izrađeni su isključivo od prirodnih sastojaka. Sadrže ulja (maslinovo, kokosovo, palmino), začinsko bilje, maslac i često znatan udeo voćnih sastojaka. Jako su kremasti, neguju i ne isušuju kožu. Idealni su za  ljude sa osetljivom kožom i sklone alergijama.

 

Tri različite vrste sapuna

 

Ostale važne karakteristike

 

pH vrednost

 

Ova vrednost generalno govori da li je nešto kiselo, neutralno ili bazno. Kiseline su, na primer, želudačna kiselina, limunov sok i kafa. Kod njih je pH vrednost u rasponu 0-7. Neutralna je destilovana voda, vrednosti pH 7. Soda, amonijak, voda iz česme ili ručno rađeni sapuni su bazni. Njihove pH vrednosti se kreću od 7 do 16. U načelu, pH vrednost ljudske kože varira između 4 i 7. Dakle, možemo reći da je površina kože blago kisela. Upravo taj zaštitni filter kiseline omogućava oporavak prijateljskih mikroorganizama koji štite našu kožu od spoljašnjih uticaja.

Dakle, koji pH sapun odgovara ljudima? Koži po pravilu štete svi ekstremi – bilo u previše kiselim ili u previše baznim proizvodima. Za privremeno podizanje pH vrednosti kože dovoljno je umivanje običnom vodom iz slavine. Zato je idealno izabrati proizvode sa pH vrednošću 4-5,5. Ali svaka je koža drukčija, štaviše nijedan čovek nema istu pH vrednost po celom telu. Razlike se mogu pronaći na licu i u području trenja poput pazuha i, naravno, intimnih delova.

 

Količina

 

Proizvođači danas nude širok raspon veličine pakovanja. Možeš da pronađeš pakovanja manja od 300 ml, ali i veća od 1 l, koja su prikladna za punjenje manjih dozatora. Kao i kod drugih proizvoda, veća pakovanja su ekonomičnija i koštaju manje.

 

Kako pravilno prati ruke

Preporučljivo je da peremo ruke svaki put kad dođemo kući, nakon korišćenja toaleta i pre svakog obroka. Pranje ruku treba da traje oko 40-60 sekundi, ali ne smemo da zaboravimo ni na jedno područje. Dakle, koji je pravi postupak?

 1. Nanesi dovoljno sapuna da pokrije celu površinu ruku.
 2. Trljaj dlanom o dlan.
 3. Desnim dlanom savijenih prstiju trljaj zadnju stranu leve ruke, i obrnuto.
 4. Sklopljenih ruku, sapunaj dlanom o dlan.
 5. Prstima jedne ruke trljaj između prstiju druge ruke.
 6. Dlanom kružno sapunaj ispruženi palac druge ruke, pa promeni ruku i ponovi postupak.
 7. Sapunaj vrhove prstiju jedne ruke kružnim pokretima u oba smera duž dlana druge ruke. Zameni ruke i ponovi postupak.
 8. Ruke temeljno isperi vodom.
 9. Dobro osuši ruke peškirom.

U kućnim uslovima bi svaki ukućanin trebalo da ima svoj lični peškir, a peškir za ruke bio bi namenjen gostima.

Pogledaj sapune na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka