SAVET Audio & Video
19.10.2021. 08.12.57

KAKO IZABRATI TELEVIZOR?

1/1

Izbor novog televizora sa svim performansama i karakteristikama koje televizori danas mogu imati svakako nije lak. Zbog toga smo tu da ti pomognemo u odabiru velikog televizora za kućnu upotrebu, prenosnog televizora za kampovanje ili televizora za igranje video-igrica na konzolama. U sledećem vodiču pročitaj šta sve danas možeš da dobiješ pametnom kupovinom televizora.

Vrste televizora

Tehnologija ekrana ključna je za kvalitet slike i potrošnju energije. Svaka vrsta ekrana ima svoje prednosti i nedostatke - kako za oko, tako i za novčanik.

 

LCD

LCD ili 'liquid crystal display' je tehnologija video-prikaza kod koje se tekući kristali kreću između dva polarizovana sloja blokirajući i propuštajući svetlost. Takvi su televizori pristupačniji, a ujedno i lakši, pa ih je jednostavnije postaviti na zid, ali imaju manji ugao gledanja i ne prikazuju boje toliko precizno kao LED televizori.

 

LED

LED televizori su podgrupa LCD televizora. U pitanju je ekran s tekućim kristalima, ali ih dopunjuju LED diode, koje daju slici veći dinamički kontrast. Osim toga, ekološki su prihvatljiviji i imaju duži životni vek, ali kao i kod LCD ekrana, ne računaj na široke ugao gledanja.

 

QLED

QLED televizori rade pomoću iste tehnologije video-prikaza kao i LED televizori, ali nude još bogatiju paletu boja od konvencionalnih LED televizora. Imaju šire uglove gledanja i manje troše energiju od OLED televizora, a i cenovno su pristupačniji.

 

Pogledaj LCD, LED i QLED televizore »

 

OLED

OLED televizori sastoje se od LED svetala, od kojih svako istovremeno proizvodi svoje svetlo i boju, što pruža tamniju crnu boju i izvrstan kontrast. Kao i QLED, OLED televizori pružaju široke uglove gledanja.

 

Pogledaj OLED televizore »

 

TV dijagonala

Dijagonala u inčima
Dijagonala u centimetrima
Dijagonala u inčima
75 i više
Dijagonala u centimetrima
190 i preko
Dijagonala u inčima
65-70
Dijagonala u centimetrima
165-177
Dijagonala u inčima
55-60
Dijagonala u centimetrima
139-152
Dijagonala u inčima
43-50
Dijagonala u centimetrima
109-127
Dijagonala u inčima
manje od 43
Dijagonala u centimetrima
manje od 109

 

Pametne funkcije

Smart TV

Smart TV ti omogućava povezivanje sa internetom, tako da možeš da gledaš mrežne programe, video-zapise na Youtubeu ili da koristiš usluge striminga kao što su Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Disney+ i Apple TV. Takođe možeš da se povežeš i mobilnim telefonom pa da slušaš muziku ili gledaš klipove s telefona direktno na TV ekranu.

 

Pogledaj smart televizore »

 

Ambilight

Ambilight je Philipsova tehnologija koja stvara osvetljenje u boji na zidu iza televizora, čime nadoknađuje promenu nivoa osvetljenja, a što tvojim očima olakšava gledanje omiljenog filma ili serije. Svetlom i bojama možeš da upravljaš preko pametnog telefona.

Slika u slici (PIP)

PIP – Slika u slici je posebna karakteristika koja omogućava prikaz slika iz dva izvora na jednom ekranu. U praksi to znači da drugi program koji te zanima možeš pratiti u manjem prozoru. Funkcija može lako da se aktivira pritiskom na taster.

TV prijemnik

 • DVB-C/C2 znači primanje kablovskog signala i često je deo komercijalnih televizora

 • Za satelitski prijem DVB-S/S2 potrebna je satelitska antena ili ugrađeni satelitski prijemnik. Naročito je pogodan za domove u kojima nema kablovske veze i gde je zemaljski signal preslab. Za celu ponudu programa potrebno je kupiti CA modul i satelitsku karticu jednog od ponuđača satelitske televizije

 • DVB-T2 je trenutni standard za zemaljsko digitalno emitovanje. Zbog nedostatka prostora zamenio je prvobitni DVB-T.

Performanse

Ekran

Brzina osvežavanja slike

Na kvalitet slike utiče i brzina njenog osvežavanja. To je broj sličica koje TV zabeleži u jednoj sekundi, a opisuje se u hercima. Danas su na tržištu dostupni televizori od 50 Hz, 100 Hz i 200 Hz. Ovde važi jednostavno pravilo, što je veći broj, to je slika oštrija. Dakle, ako si strastven u igranju video-igara ili gledanju akcionih filmova i sportskih utakmica, odaberi frekvenciju od najmanje 100 Hz kako bi osigurao nesmetano prikazivanje slike.

Ugao gledanja

Standardni ugao gledanja LED tehnologije trenutno je 170-178°. Kad pređeš ograničenja tih uglova, gubiš visok kvalitet prikaza. U ekstremnim slučajevima ekran može i da potamni i time izgubi kontrast i svetlinu.

Rezolucija

Televizori veće dijagonale zahtevaju i veću rezoluciju. Ovaj parametar označava broj piksela koje televizor može da prikaže, pa je jedan od glavnih pokazatelja kvaliteta slike.

 • HD 1366 x 768 px – dovoljno za manje ekrane, ali ovo je već prilično zastarela verzija

 • Full HD 1920 x 1080 px – danas standardna rezolucija, koju već polako istiskuje Ultra HD

 • Ultra HD 3840 x 2260 px – nudi četiri puta više informacija o slici i takozvana je 4K rezolucija. U neposrednoj blizini ekrana nećeš videti pojedinačne tačkice kao u Full HD-u, već glatku i realističnu sliku

 • 8K televizori prikazuju dvostruko precizniju sliku od Ultra HD-a, s preciznim prikazom i najfinijim detaljima i bojama.

Svetlina i kontrast

Što je veća svetlina, to je bolja rezultirajuća slika i ukupni doživljaj gledanja. Izražava se u jedinicama osvetljenja - kandelama (cd). To je ključni parametar u uslovima dnevnog svetla, dok u tamnim noćnim uslovima velika svetlina može biti štetna. Zato ti preporučujemo da odabereš televizor sa osvetljenjem od oko 500 cd/m2.

Kontrast izražava odnos crne i bele boje na ekranu. Ima važnu ulogu u gledanju programa u normalnim uslovima, na dnevnoj sunčevoj svetlosti. Izražava se u luksima (lx). Što je veća vrednost kontrasta, to je i konačna slika bolja - boje će biti življe i realnije.

HDR ili visoki dinamički raspon omogućava istovremeno prikazivanje tamnih i svetlih delova slike, tako da ne vidiš samo crne siluete već i identitet lika. Visok dinamički raspon vrlo precizno reprodukuje situaciju onako kako bi je video očima, a ne samo kroz objektiv.

Konektori i priključci

 • Ako planiraš da televizor koristiš i za igranje igrica na konzoli ili reprodukciju filmova s prenosnog računara, pobrini se da ima bar jedan HDMI priključak, koje ovi uređaji obično podržavaju.

 • USB ulaz omogući će ti reprodukciju filmova i serija sa uređaja za čuvanje podataka, ali ako želiš da snimaš emisije i filmove, možeš da potražiš i TV s funkcijom snimanja preko USB-a.

 • 3,5-milimetarski priključak za slušalice neće dobro doći samo igračima video-igara već i tvojim ukućanima jer ih tako nećeš ometati dok gledaju televiziju. U te svrhe preporučujemo kupovinu bežičnih slušalica ako televizor ima Bluetooth funkciju ili onih s dovoljno dugim kablom.

 • WiFi funkcija na televizoru omogućava pristup internetu i uslugama striminga.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka