SAVET Bela tehnika
22.9.2021. 14.56.31

KAKO IZABRATI MAŠINU ZA SUŠENJE VEŠA?

1/1

Počni da sušiš veš brže i lakše. Puna žica za sušenje veša smeta u stanu koji je često premali za celo domaćinstvo. Mašina za sušenje nudi alternativu koja štedi vreme i rad. Prilikom biranja uzmi u obzir neke osnovne kriterijume, naročito prostorni raspored stana, količinu prljavog veša u domaćinstvu i način odvođenja toplote iz mašine koji preferirate. Upoznaj se s ponudom najčešćih vrsta i varijanti sušilica i izaberi onu koja najviše odgovara tvojim potrebama i mogućnostima.

5 za i jedan protiv

 • Uštedi vreme. Više nećeš morati da prostireš mokar veš niti ga peglaš. Nakon dva sata odeću jednostavno izvadi iz mašine za sušenje i stavi je pravo u ormar.
 • Veš će biti mekan i mirišljav bez upotrebe omekšivača, koji i ne sme u mašinu za sušenje veša. Mnoge mašine za sušenje imaju program osveživača veša koji uklanja neprijatne mirise iz ormara ili od vlage. Takođe, uklanja i dim cigareta.
 • Bolje zaštiti svoj veš od habanja. Sušilice nude mnoge moderne tehnologije koje brinu i o najfinijem vešu, pre i posle sušenja. To se, takođe, odnosi i na najosetljivije materijale, kao što je vuna. Odeća će trajati duže i to je važno, kako za novčanik tako i za okolinu.
 • Nećete morati toliko da perete. Puno neprijatnih mirisa uklanja i sama sušilica - osveži npr. košulju sa zabave na kojoj se oseti jak dim cigareta.
 • Šta je sa energijom? Zahvaljujući novim tehnologijama, već postoje vrlo ekonomične mašine za sušenje veša (klasa A ++ ili A +++) gde imaš zagarantovanu minimalnu potrošnju. Kada tome dodaš i druge uštede koje ti donosi sušilica, sigurno si u plusu.

 

3 osnovna pitanja

Koja veličina?

Standardna veličina sušilice je 85 × 60 × 60 cm. Naravno, postoje i one koje štede prostor i biće dobrodošle ako imaš malo kupatilo ili ako ti je potrebna sušilica u kuhinji. Na primer, gornji deo sušilice obično je širok 40 ili 45 cm, a dubina sušilice može da bude i samo 45 cm. Visina se obično ne menja, i u većini slučajeva iznosi 80 - 85 cm. Atipične dimenzije razlikuju se od proizvođača do proizvođača.

Osim manje mašine za sušenje, na prostoru možeš da uštediš i postavljanjem mašine za sušenje na veš mašinu ili postavljanjem na zid.

Važno je da širina mašine za sušenje ne utiče na njene performanse. To znači da čak i uska sušilica sa maksimalnim opterećenjem može da ima standardni kapacitet od 8 kg veša.

Pogledaj mašine za sušenje veša na Idealno.rs »

 

Ugradna ili samostojeća?

U zavisnosti od toga koliko imaš prostora ili još bolje, koliko prostora želiš da posvetiš mašini za sušenje. Najčešće susrećemo samostojeće mašine u kupatilu, pored mašine za pranje ili na njoj. U slučaju da imaš više prostora u kuhinji nego u kupatilu, ugrađena varijanta je bolje rešenje.

Ako mašinu za sušenje postaviš pored one za pranje, nećeš morati da premeštaš veš iz jedne u drugu prostoriju. Jednostavno ga prebaciš iz jednog bubnja u drugi. Osim toga, iznad mašine za pranje možeš da postaviš samostalnu mašinu za sušenje i tako da uštediš prostor.

Kondenzaciona, ventilaciona ili 2u1?

Imamo dve vrste mašina za sušenje veša. Razlika između njih je u načinu na koji vlaga izlazi iz sušilice.

Ako iz nje izlazi para, radi se o ventilacionoj sušilici. Važno je da takvu montiraš u prostoriju koja može da se provetrava ili u koju može da se ugradi odvodna cev. Ako se vlaga pretvara u vodu, onda je to kondenzaciona sušilica. Voda odlazi iz sušilice kroz odvod ili se nakuplja u maloj posudi unutar same sušilice.

Kondenzaciona mašina za sušenje je češća od ventilacione jer vrlo malo kupatila ima mogućnost provetravanja, a radovi na postavljanju odvodnih cevi mogu da budu komplikovani za neka domaćinstva.

Postoje dve vrste kondenzacionih sušilica - s toplotnom pumpom i sa grejačem. U oba slučaja treba da imate na umu da se mora postaviti najmanje 60 cm od tuša, mašine za pranje ili lavaboa. U suprotnom, vazduh koji ulazi u sušilicu ne bi bio dovoljno hladan i smanjio bi efikasnost procesa sušenja.

Poenta kondenzacione mašine za sušenje je da kroz veš prolazi vruć suvi vazduh, koji skuplja vlagu iz veša, a onda se hlađenjem vlaga uklanja. Hladan vazduh se zagreva toplotom pumpom ili grejačem i vraća u veš. Kondenzaciona voda iz sušilice otiče kroz crevo ili moraš da isprazniš rezervoar nakon svake upotrebe.

 

Vrste mašina za sušenje veša

Kondenzaciona mašina sa toplotnom pumpom

Prednosti:

 • Značajna energetska efikasnost u poređenju sa sušilicom koja koristi grejač
 • nežna prema osetljivom vešu

 

Nedostaci:

 • pravilno i redovno čišćenje filtera koji zadržavaju vlakna i prljavštinu iz veša.

Kondenzaciona mašina za sušenje sa grijačem

Prednosti:

 • niža cena nego kod mašina sa toplotnom pumpom
 • brže sušenje

 

Nedostaci:

 • veća potrošnja energije

 

Ventilaciona mašina za sušenje

Prednosti

 • niža kupovna cena
 • manja potrošnja energije

 

Nedostaci

 • potreba za građevinskim radovima ili ventilacijom kroz prozor (čak i zimi)

 

Kombinacija mašine za pranje i sušenje veša

Prednosti:

 • štediš na prostoru
 • rešen odvod vode

 

Nedostaci:

 • manji kapacitet sušenja od pranja

 

Pogledaj mašine za sušenje veša na Idealno.rs »

 

Parametri

Energetski razred i godišnji troškovi

Ako ti cena sušilice sa najvećim energetskim razredom A +++ deluje visoka, a u ponudi imaš onu jeftiniju mašinu za sušenje klase B, uvek preporučujemo izbor one većeg kvaliteta, jer bi moglo da se dogodi da štediš na pogrešnoj stvari. Razlika u potrošnji je znatna, ali za nekoliko godina može poprilično da se promeni. Dok skuplji aparat može da troši oko 1,2 kWh po ciklusu, jeftinije sušilice sa nižim energetskim razredom troše 3 ili više kWh.

Efikasnost sušenja

Ponekad se ovaj parametar naziva i efikasnost kondenzacije. Obeležen je slovima od A do G, gde je A najefikasniji - pokazuje koliko mašina za sušenje dobro suši. Takođe, uzima u obzir i parametar oticanja vlage iz mašine, odnosno koliko vlage sušilica pravi u svom okruženju. Ni ovde se ne isplati štedeti nekoliko hiljada dinara, a zatim imati vlagu u kupatilu.

Kapacitet

Količina veša koja može da stane u mašinu za sušenje zavisi od proizvođača i od vrste same mašine za sušenje. Prilikom biranja moraš da uzmeš u obzir broj članova u domaćinstvu, potrebe pranja veša, kao i svoje planove za budućnost. Da li planiraš useljenje u stan sa drugačijim rasporedom prostora? Očekuješ li dete?

Minimalan kapacitet sušilice je 3 kg, a za jednočlano ili dvočlano domaćinstvo najčešće se preporučuje kapacitet od 6-7 kg. Ako imaš dvoje male dece, definitivno će ti biti potreban kapacitet od 8 kg ili više.

Pogledaj mašine za sušenje veša na Idealno.rs »

 

Vrsta sušenja i odvoda tečnosti

Prvo moraš da se odlučiš za kupovinu kondenzacione ili ventilacione mašine za sušenje. Razlikuju se po tehnologiji zagrevanja veša, kao i po načinu uklanjanja vlage iz mašine za sušenje veša.

Sve kondenzacione sušilice imaju rezervoar za kondenzat. Neke imaju priložen komplet sa kojim lako možeš da isprazniš kondenzaciju, u suprotnom, za većinu mašina za šušenje, možeš naknadno da ga kupiš.

Ako nema opcije za pražnjenje kondenzacije, preporučujemo da pri biranju proveriš i zapreminu rezervoara za kondenzaciju.

Obično je to oko 4 litra. Što je veći volumen, ređe je potrebno ispuštati vodu. Prisustvo lampice za punjenje rezervoara je takođe važna opcija, tako da ne moraš stalno da proveravaš stanje i nema opasnosti od prekoračenja zapremine.

Upravljanje i ekran

Novije mašine za sušenje već imaju kontrole na dodir i LCD ekran, baš kao i na telefonu ili tabletu. Vrlo je korisna opcija i na jednostavan način te vodi kroz sve karakteristike uređaja. Uz ovu vrstu upravljanja povezana je i mogućnost promene jezika. Broj jezika koje možeš da biraš vrlo je individualan i zavisi od proizvođača i vrste.

Mnoge mašine za sušenje veša nude izbor jezika za upravljanje, uključujući i srpski, a neke su ograničene samo na engleski ili druge velike svetske jezike. Ako ne govoriš engleski, ne moraš da se brineš. Upravljanje je jednostavno, a osim toga, svaki proizvođač je dužan da priloži prevedeno uputstvo. Nakon nekoliko ciklusa sve će ti biti jasno.

Funkcije

Kod mašina za sušenje možeš da pronađeš mnoge pametne karakteristike i opcije koje će tvoju upotrebu učiniti prijatnijom i lakšom.

 • Automatsko čišćenje - nakon određenog vremena korišćenja sušilice, kondenzator može da se začepi malim česticama prljavštine i tekstilnih vlakana. Imaš dve mogućnosti - redovino čisti sušilicu kako se ona ne bi začepila ili kupi mašinu za sušenje sa automatskim čišćenjem. Ova tehnologija iz samog kondenzatora redovno uklanja nakupljenu prljavštinu, pa o tome ne moraš da razmišljaš.
 • Senzor vlažnosti - neke novije mašine za sušenje veša mogu da budu opremljene senzorom zaostale vlage. Automatski prilagođava proces sušenja prema izabranom programu, vrsti veša i potrebnom nivou sušenja. Tako možeš da izabereš da li želiš da ti veš bude potpuno suv za odlaganje u ormar ili blago vlažan, namenjen za peglanje.
 • Količinska automatizacija - tehnologija koja može da proceni popunjenost mašine za sušenje i prema tome da prilagodi dužinu sušenja. Time se štedi vreme i novac. Naravno, manjim količinama veša je potrebno manje vremena za sušenje od potpuno napunjene sušilice. Ova karakteristika se ponekad naziva Fuzzy Logic, Easy Logic ili 6th sense.
 • Zvučni signal na kraju ciklusa - sličan je onom kojeg poznaješ kod mašine za pranje veša. Obično najavljuje kraj ciklusa, početak i kraj faze zaštite od gužvanja, kao i prekid ciklusa. Zvučni signal možeš jednostavno da isključiš, na primer, ako uključiš sušilicu noću i ne želiš da te ometa dok spavaš.
 • Bez peglanja - neke sušilice nude program "bez peglanja". Nijedna mašina za sušenje ne može da osuši veš tako da se uopšte ne gužva. Međutim, ovaj program smanjuje nabore na minimum. Zavisi od vrste tkanine i koliko dugo ćeš ostaviti osušen veš da leži u bubnju. Program možeš koristiti i za sušenje veša van mašine za sušenje. Vruća para poravnava nabore i uklanja neprijatne mirise, poput mirisa slabo osušenog veša.
 • Odložen start - Neke sušilice nude vrlo praktičnu funkciju odloženog starta. U većini slučajeva možeš da odlučiš da uključiš proces sušenja od 0-24 sata. Veš može da se suši tokom noći, što donosi značajnu uštedu. Ova karakteristika omogućava i zakazivanje sušenja tako da ciklus završi tačno kad dođeš kući. Najbolje što možeš da uradiš za odeću je da je ukloniš iz mašine za sušenje što je pre moguće.
 • Osvetljenje bubnja - ova karakteristika je više estetskog tipa. Može se pogledati u bubanj kako bi se videlo kako se veš lepo suši, a nakon vađenja veša, lako se vidi da li je nešto ostalo u bubnju.
 • Brava za decu - mala stvar koja roditelje male dece spasava od svakodnevnih briga. Jednostavno zaključaš tastere i nema straha da će dete pokrenuti mašinu za sušenje bez tvog znanja ili da će pritiskom na tastere nešto oštetiti.
 • Program Refresh - naziva se program za brzo uklanjanje neuprijatnih mirisa. Može da ukloni miris buđi, dima i slično, ali može i da omekša tkaninu i da je delimično opegla. Na taj će način veš će ponovno biti mirisan i čist bez nepotrebnog ponovnog pranja.
 • Izmenjivi smer otvaranja vrata - ova će te funkcija oduševiti ako imaš ograničen prostor u kupatilu i treba ti mašina za sušenje sa otvaranjem vrata na određenu stranu. Takva vrata se nazivaju i "rotirajuća". Ova je karakteristika danas relativno česta, ali je svakako treba proveriti unapred pri kupovini.

 

Pogledaj mašine za sušenje veša na Idealno.rs »

 

Dodatna oprema i pribor za mašine za sušenje veša

Osim osnovne opreme, za sušilicu možeš da kupiš i niz praktičnih dodataka koji će sušenje odeće učiniti još efikasnijim.

Set za sastavljanje mašine za pranje i sušenje veša omogućava sigurno postavljanje mašine za sušenje na mašinu za pranje veša, čime se znatno štedi prostor u stanu. Kompleti se prave u različitim dimenzijama zavisno od vrste mašine za pranje i sušenje veša. Neki su opremljeni kliznom policom koja olakšava razmenu veša.

Korpa za veš je praktičan pribor koji štiti osetljive predmete tokom sušenja. Plišane igračke, cipele, skup donji veš ili vunena odeća. Budući da se korpa ne rotira u mašini, deluje kao zaštitni kavez.

Kuglice za sušenje su male, ali imaju veliki efekat. Izgledaju kao male loptice za masažu sa "bodljicama". Prilikom sušenja odvajaju veš. Zbog toga vrući vazduh bolje cirkuliše, pa je ciklus sušenja kraći. Veš je mekši i manje izgužvan.

 

3 smernice o pravilnoj nezi mašine za sušenje veša

Kako bi nova mašina za sušenje trajala dugo i služila te besprekorno, moraš da pratiš nekoliko smernica. Nisu komplikovane, a uštedeće ti brige i novac.

Čišćenje, čišćenje, čišćenje

Dobro održavani filteri su osnova za dobro sušenje. Na kraju svakog programa obriši preostala vlakna i prašinu sa filtera za otvaranje prednjih vrata. Time se sprečava prljanje veša kada se vadi iz bubnja. Takođe, očisti vlakna sa filtera nakon svakog ciklusa. Preporučujemo da unapred saznaš gde se u sušilici nalaze filteri. Njihovo mesto može da ti olakša održavanje.

>Održavaj rezervoar sa kondenzom suvim

Ako kupuješ mašinu za sušenje veša bez mehaničkog odvoda, moraćeš redovno da ispuštaš vodu iz rezervoara za kondenzaciju. Najbolje nakon svakog ciklusa sušenja. To će sprečiti neželjeni miris.

Upoznaj se sa spiskom stvari koje ne mogu u mašinu za sušenje

Mašina i odeća će ti biti zahvalni. Proizvođači na spisku zabranjenih proizvoda najčešće navode:

 • odeću sa gumenim i zapaljivim delovima (uključujući, na primer, peškir sa tragovima laka za kosu)
 • cipele sa lepljenim đonovima
 • veš sa oznakom ITLC koji se može čistiti posebnim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu
 • prevelika posteljina (vreće za spavanje, jastuci, veliki prekrivači)
 • u mašinu za sušenje veša ne sme veš opran omekšivačem

Pre sušenja ne zaboravi da pričvrstiš patentne rajsferšluse, dugmiće, vezice. Pre sušenja je najbolje staviti manje komade veša u posebne vrećice za pranje.

Pogledaj mašine za sušenje veša na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka