Vodovodne baterije za kuhinju i kupatilo

22.12.2014. 00.44.00

Vodovodne baterije ili vodovodne cevi mogu biti deo baterije za kuhinju ili za kupatilo. Kuhinjske baterije su deo sudopere, a možete izabrati među raznim oblicima, bojama i modelima. Važno je da se baterija slaže sa sudoperom, što možete postići ako odaberete isti materijal, boju i oblik. Osim kuhinjske baterije, treba da odaberete i onu za kupatilo.

image

Instalacije vode se nalaze u zidovima i podovima kupatila i da biste ih zamenili potrebno je da razbijate i kopate zidove. Zbog toga bi bilo poprilično blesavo i, u krajnjoj liniji, skupo menjiti keramičke pločice i kupatilsku sanitariju, a ostaviti stare i zarđale instalacije.

Osim zastarelosti, odvodne i dovodne cevi mogu da stradaju i od začepljenja, posebno ako ne pripazite šta sve puštate u kanalizaciju. Guste i masne tečnosti ne bi nikada trebalo puštati u odvod, isto kao ni krupne ostatke hrane. Posebno u kupatilu, trebalo bi da pripazite da ne bacate u wc šolju ništa osim toalet papira. Opasnost da dođe do začepljenja cevi je veća ako imate malu decu koja će u igri da bace nešto neprimereno u wc šolju. Srećom, začepljenja cevi se najčešće mogu rešiti i bez razbijanja zidova.

Međutim, ako iz cevi primetite curenje vode moraćete da razbijate zidove i popravite instalacije ili u da ih u potpunosti zamenite. Ponekad je curenje toliko veliko da će vam trebati služba hitnih intervencija, zato nemojte oklevati da ne biste došli u situaciju da vam se ceo stan poplavi. Taj deo posla najbolje je prepustiti vodoinstalaterima, a vi pripazite da se u zameni koriste samo kvalitetni materijali i proizvođači.

Danas se uglavnom ugrađuju PVC cevi za razliku od nekadašnjih olovnih. Možete ih birati po promeru i proizvođaču. Posavetujte se sa vodoinstalaterom i razmislite o postavljanju hidroizolacije u vaše kupatilo da biste se dodatno osigurali kod mogućih poplava.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka