Veličina radijatora i termostatski ventili

22.12.2014. 20.25.00

Postoje razne vrste radijatora, koji se razlikuju prema vrsti i načinu napajanja. Najčešći su zidni radijatori, električni i radijatori u kupatilima. Dok još u zgradama nije bila razvijena mreža plina, radijatori su uglavnom bili električni, ali otkako su uveli plin, tako se retko ko odlučuje za električne jer više troše.

image

Električni radijator je još uvek najskuplji način grejanja i koristi se zaista retko, naravno zbog skupe struje. Većina ljudi ga koristi samo ako nema alternativa ili za dodatno zagrejavanje prostora, pogotovo ako žive u zgradi na najvišem spratu jer se događa da nestane struje. Najviše se koriste u zaseocima, gde još nije razvijena mreža drugih derivata.

Radijatori takođe mogu imati termostatske ventile koji pomažu pri regulisanju potrošnje, te tako možete smanjiti račune. Isplativi su zato što grejanje možete ugasiti ili smanjiti kada ne boravite u stanu. Radijatori u kupatilu su danas uglavnom merdevine na koje možete okačiti peškire ili druge tkanine da se brzo osuše.

Prilikom kupovine obratite pažnju na kvadraturu prostorija, jer vam ne treba isti broj rebara radijatora u prostoriji od 25 m2 i u prostoriji od 10 m2. Ali verovatno želite u svaku prostoriju u stanu da stavite radijator. Pa ćete tako za veće prostorije koristiti radijatore sa više rebara, ali za tačnan račun svakako pitajte izvođača radova.

U slučaju da želite radijatore za izuzetno velik prostor kao što su garaža ili radionica, koristite više radijatora pravilno raspoređenih. Tako ćete osigurati zadovoljavajuću temperaturu u celoj prostoriji.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka