Kupovina skenera

22.12.2014. 14.49.00

Optički čitač ili skener deo je računarske opreme starije od 30 godina koja uz pomoć programa, fotografije pretvara u računarski zapis. Skeneri kao prednost imaju foto mapiranje, koje se može dobiti obradom u računarskim programima.

image

Pri kupovini skenera morate gledati dve osobine, rezoluciju i raspon boje. Skenere delimo u tri grupe; površinski skeneri, skeneri za sliku i film i rotirajući skeneri koji su namenjeni prvenstveno za grafičku industriju.

Površinski skeneri razlikuju se od ostalih po tome što s njima možete stvoriti kvalitetne kopije koje se mogu obraditi u računaru, i ištampati na papir. Sa njim možete sačuvati skenirane podloge u dijapozitivu, ali za to vam je potreban dodatni nastavak, koji morate da kupite ili će biti u kompletu sa vašim skenerom. Kako je površina za skeniranje obično problem, najbolji su oni čija je površina za skeniranje veličine A4 papira.

Većina današnjih skenera je praktična i jednostavna za korišćenje, dok kvalitet zavisi od cene. ali, uprkos tome možete dobiti dobar skener koji je pogodan za nezahtevne korisnike, jer većina ima dovoljno veliku rezoluciju i raspon boja sa kojim ćete dobiti kvalitetnu fotografiju u digitalnom obliku. Slide skener je odličan za izbegavanje gubitka kvalitet slike. Moderni skeneri mogu otkloniti nečistoće ili otiske prstiju, jer imaju ugrađenu tehnologiju za retuširanje.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka