Kupovina dubokotonskih i niskotonskih zvučnika za auto i njihova ugradnja

22.12.2014. 19.38.00

Sabvuferi ili dubokotonci su posebni auto zvučnici namenjeni reprodukciji dubokih tonova, odnosno basova. Sabvuferi imaju niz tehničkih karakteristika, a prilikom kupovine treba obratiti pažnju na proizvođača, frekvencijski odziv, maksimalnu snagu i prečnik membrane. Osim toga, zanimaće vas da li su odabrani dubokotonci ugradbeni, kako bi nam njihova ugradnja bila što jednostavnija.

image

Auto zvučnici su dostupni kod različitih proizvođača, kao i sabvuferi. Brend proizvoda obično nije najvažniji, ali auto zvučnici, kao i sve druge tehničke stvari, su najbolji od priznatih i poznatih brendova, iako im je cena nešto veća zbog brenda. Kada kupujete ove proizvode imaćete zagarantovanu uslugu ovlaštenog servisera, a garancija će biti uključena u cenu.

Frekvencijski raspon nam puno govori o kvalitetu svakog dubokotonca, a iste karakteristike imaju i niskotonci, o kojima ćemo u nastavku govoriti detaljnije. Zajedno sa maksimalnom snagom imate na raspolaganju većinu podataka koja će vas zanimati kod upoređivanja sabvufera. I niskotonci imaju slične karakteristike, tako da vam to znanje može pomoći pri kupovini sabvufera.

Niskotonski zvučnici su skroz suprotni od dubokotonaca. Njihova glavna svrha je reprodukcija niskih frekvencija. Drugi naziv za njih je vufer, iako se taj izraz upotrebljava za obe vrste zvučnika u automobilima.

Niskotonci i dubokotonci zahtevaju stručno postavljanje u auto kako bi se povećao njihov učinak. Važno je postaviti ih na pravo mesto i ispravno spojiti na autoradio. Zato je kod takvih zahvata bolje pronaći stručnjaka za instalaciju i platiti za tu uslugu, ako ih sami postavljamo i slučajno nešto pokvarimo trošak popravke može biti znatno veći od cene instalacije.

Ako malo razmislite, setićete se nekog poznanika koji bi mogao dobro da postavi zvučnike. Ako ima bilo kakvog iskustva u ovom području i bio bi spreman da učini to besplatno, možete ga kontaktirati. Mogu vam pomoći i u nekim prodavnicama koje prodaju takvu auto opremu. Naravno, takvu pomoć možete očekivati u specijalizovanim prodavnicama gde se prodavači bave isključivo sa takvom opremom pa su upoznati s potrebnim procedurama. Ako auto zvučnike, niskotonce ili sabvufere kupite u običnoj prodavnici, gde se pored auto opreme prodaje i niz drugih stvari, takvu pomoć ne možete očekivati.

Lako možemo zaključiti da se pre kupovine treba raspitati o brendu, karakteristikama zvučnika, ragarantnim rokovima, itd... Uvek treba pitati o mogućnosti ugrađivanja auto opreme prilikom kupovine.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka