Izaberite kvalitetan papir za izradu fotografija

22.12.2014. 16.25.00

Za izradu fotografija snimljenih digitalnim fotoaparatom odavno nije potreban odlazak u foto studio, isti efekt možete postići i kod kuće upotrebom printera i kvalitetnog papira za štampanje fotografija. Za vrhunski kvalitet ištampanih fotografija jako je važno da izaberete kvalitetan papir.

Odabir kvalitetnog foto papira može biti pomalo komplikovan zbog velikog izbora različitih vrsta i proizvođača papira. Foto papir je posebna vrsta papira, namenjena isključivo štampanju fotografija, obložena specijalnim premazom koji je osetljiv na svetlo. Foto papir možete birati i po veličini od standardnog A4 formata pa do većih, zavisno od toga koje veličine fotografija želite. Ako niste sigurni koji bi format fotografije bio najprimereniji, savetujemo da kupite veći format papira iz kojeg kasnije, fotografiju možete iseći.

Zavisno od posebnog premaza foto papir može imati mat, sjajni ili biserni odsjaj. Na mat papiru odsjaj će biti minimalan, gotovo nevidljiv dok će onaj sjajniji imati odsjaj i bogatiji kontrast. Sjajniji papir na kojem će biti veći kvalitet fotografija, načelno ima i višu cenu.

Druge karakteristike kvalitetnog foto papira (ali i svakog papira za štampanje) su njegova težina i transparentnost. Kvalitetniji papiri za štampanje fotografija imaju malu transparentnost pa je i kvalitet fotografije veći. Papir ćete izabrati i zavisno od toga trebate li profesionalne fotografije – tada papir treba biti veće težine i većeg kvaliteta dok će za kuću kvalitet fotografije prosečan A4 foto papir biti sasvim dovoljan.

Papir za štampanje ne koristi se samo za izradu fotografija, već i drugog kancelarijskog ili kućnog materijala, a razlikuje se i po tome da li je namenjen crno-belom štampanju, laserskim štampačima ili štampanju u boji. Izbora papira za štampanje ne manjka pa ćete sigurno uspeti da izaberete neki koji će odgovarati vašem štampaču, ali i željenom kvalitetu ispisa.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka