Dvogledi – kupovina, čišćenje i održavanje

22.12.2014. 10.57.00

Dvogled može biti odličan alat na različitim izletima i šetnjama, a gotovo su neizostavni kod izleta u planine i na mestima gde se pruža prekrasan pogled. Pomozite sebi dvogledom kako bi takav izlet iskoristili što je više moguće.

U slučaju da se odlučite za dvogled i njegovu kupovinu, za korišćenje na izletima i šetnjama, glavni factor na koji treba da obratite pažnju je njegova težina. Taj podatak se može lako proveriti za dvoglede za snimanje, noćne dvoglede ili neke druge dvoglede. Takođe za dvoglede za snimanje, noćni dvogled ili neki drugi dvogled možete proveriti njegove dimenzije, tj. dužinu, širinu i visinu. Ovi podaci su važni jer ćemo sa ispravnom veličinom i laganom težinom dvogled lakše nositi i biće nam manji teret.

Aktivno područije na 1000m nam govori koliko široko područije se može pratiti bez pomeranja dvogleda, na udaljenosti od jednog kilometra . Taj podatak je prisutan kod svih vrsta dvogleda i možete ga proveriti i za noćni dvogled, dvogled za snimanje...

Dvogled može biti takav da omogući praćenje područijima s oba oka. Takvi su dvogledi dosta česti i više puta se mogu videti kod izletnika ili turista. Posebna vrsta su monokularni dvogledi, koji omogućavaju gledanje samo jednim okom.

Odnos cene i kvaliteta je glavni faktor koji određuje da li je dvogled dobar i da li njegova kupovina ima smisla. Dostupni su već za nekoliko stotina dinara, ali nažalost oštrina slike, odnosno pogleda, u takvom dvogledu neće biti dobra i pri gledanju na velike udaljenosti nećete biti zadovoljni. Oni skuplji su namenjeni samo najvećim entuzijastima i planinarima pa za njih nismo spremni da platimo tražene iznose.

Za dugo i dobro delovanje je posebno važno pravilno odlaganje i održavanje. Zato je za svaki dvogled potrebno imati neku dodatnu opremu, primera radi torbicu, krpicu, zaštitne kape...

Čišćenje predstavlja najveći rizik da se uništi oštrina slike i čistoća objektiva. Primena previše grube krpe može brzo da ošteti staklo. Iz tog razloga, potrebno je koristiti maramice za čišćenje koje su izrađene posebno za čišćenje stakla na dvogledu. Jednako dobre maramice su maramice za čišćenje naočara i sočiva, one su u stvari potpuno iste kao i one namenjene za čišćenje dvogleda.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka