Bežično povezivanje sa računarom i kupovina mrežne kartice

22.12.2014. 13.10.00

Danas je internet nezamenljivi alat za svakog mladog čoveka pa i mnogi stariji ljudi bez interneta više ne mogu da žive. Danas nam nije samo važno da imamo pristup internetu. Takođe je važna i njegova brzina i celodnevna dostupnost, jer nam svaki mali prekid veze može izazvati niz problema.

image

Kako bi internet bio dostupan u celoj kući ili stanu, možete imati mrežnu karticu. Mrežna kartica može biti spojena na računar na nekoliko načina, tako postoje USB mrežna kartica i standardna mrežna kartica koje možemo nazvati mrežne antene. Mrežne kartice su pogodne za sve stone računare, a mogu ih koristiti i vlasnici prenosnih računara koja nemaju ugrađenu bežičnu vezu.

Kada kupujete USB mrežnu karticu, pazite da omogućuje USB 2.0 povezivanje. Instalacija tih uređaja je uopšteno jednostavna, naravno, to vrijedi samo u slučaju da je USB kartica označena kao " plug & play " uređaj. Svaka takva mrežna kartica mora biti u skladu sa standardima navedenim za ovaj uređaj, inače je vrlo verovatno da neće raditi. Srećom, u našim prodavnicama su dostupni samo uređaji koji podržavaju utvrđene standarde, inače prodaja nije dopuštena.

Bežična mrežna antena ili mrežna kartica će biti pogodna za one koji nemaju USB priključak na računaru ili nemaju dovoljno izlaza za povezivanje svih USB uređaja koje žele da koriste. Bežična mrežna antena ili kartica može biti odlično rešenje ako želite da koristite internet u određenom području ili sobi koja je vrlo daleko od modema. U ovom slučaju, možete izbeći korišćenje velikih količina kablova, koje je teško sakriti. Iz tih razloga se mrežni adapter može koristiti i u stonim računarima.

Kada kupujete mrežnu karticu, bez obzira na vrstu povezivanja, pre svega obratite pažnju na domet koji mrežna kartica ima. Velik domet će vam omogućiti da uređaj spojite na internet čak i kada je udaljenost između bežičnog odašiljača i prijemnika dosta daleka.

Brzina prenosa je takođe vrlo važan podatak jer ćete bržom mrežnom karticom iskoristiti sve prednosti vaše internet veze i prenos podataka između različitih računara na mreži će biti puno brži.

Svaka pozitivna osobina nekog mrežnog adaptera takođe utiče na njegovu cenu. Zato pazite da odaberete onu mrežnu karticu koja će zadovoljiti vaše zahteve, a s kvalitetom je bolje ne preterivati jer ako vam vrlo brza kartica ili kartica s velikim dometom ne koristi, nije vam ništa bolji od nekog slabijeg modela.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka