Kuhinjski aspirator (apsorber) odstranjuje neprijatne mirise, paru i dim koji se stvaraju tokom kuvanja, tako da je vazduh u prostoriji prijatniji. Nezamenjiv je pomoćnik savremene domaćice. Osim što prečišćava vazduh, on sprečava taloženje masnih čestica po nameštaju kao i stvaranje kondenzacije u kuhinji.
Pri režimu rada aspiracije, para i neprijatni mirisi se odstranjuju preko čunaka, ventilacionih otvora zgrade ili direktno u atmosferu. U tom slučaju aparat se zove aspirator. Pri režimu rada aspiracije (filterska verzija) obično nema mogućnosti za odstranjivanje mirisa i pare, zato se u aspirator postavljaju filteri na bazi aktivnog uglja koji prečišćuju vazduh. Reciklirani vazduh se vraća u prostoriju. Svi modeli, koje predlažu FABER i EUROLUX, mogu da budu kompletirani sa filterima na bazi aktivnog uglja. Preporučljiviji je prvi (aspiratorska verzija) zato što tada aspirator postiže pun kapacitet. Pri radu sa filterima na bazi aktivnog uglja kapacitet aparata umanjuje se do 25%. Osim toga, filter aktivnog uglja se troši i u zavisnosti od intenziteta kuvanja, on treba da se menja s vremena na vreme, odnosno svaka dva, do četiri meseca.
Za aspirator koji eliminiše paru, preporučuje se da bude montiran na odstojanju ne manje od 60 cm i ne više od 65 cm od grejne ploče. Za aparate koji koriste gas, minimalno rastojanje je 65 cm a maksimalno 70cm. Vrlo je važno da se održi optimalno rastojanje, iz razloga što može doći do paljenja metalnih filtera. Važno je imati u vidu da odvod za paru treba da bude što je moguće bliže aspiratoru: preporučuje se da odvod za vazduh bude dijametra F150, gde je moguće reduciranje do F120. Na izlazu aspiratora montira se povratna klapa, koja sprečava vraćanje neprijatnih mirisa nazad u prostoriju. Povratna klapa se ne montira u slučaju kada aspirator radi sa filterima na bazi aktivnog uglja.
Kapacitet je glavni parametar aspiratora. Njegova definicija je: količina kubnih metara vazduha, koje uređaj može da izvede za jedan čas preko kanalica sa trasom od jednog dužnog metra + savijanja od 90 stepeni + još jedan dužni metar. Treba imati u vidu da su prikazani kapaciteti u katalogu obračunati sa maksimalnim stepenom savijanja. Da bi bio efikasan, aspirator treba 10 puta da promeni i pročisti vazduh u razmaku od jednog sata, ukoliko je njegov kapacitet solventan za površinu kuhinje. U zavisnosti od veličine prostorije, kapacitet aspiratora određuje se po sledećoj formuli:
Kvadratura kuhinje x visina kuhinje x 10 = kapacitet aspiracije koji je potreban da pročisti vazduh u razmaku od jednog časa.
Primer: kuhinja sa površinom od 20m2 i visinom od 2.6m ima potrebu za aspiratorom kapaciteteta 520m3/h; 20m2 x 2,6m2 x 10 = 520m3/h.
VAŽNO: Ako je u pitanju stalna otvorena povezanost sa drugom prostorijom opredeljenje za izbor kapaciteta je opšta kvadratura. Aspiratori sa velikim kapacitetom – 900 i 1000m3/ h mogu da se postave u manjim prostorijama samo ako postoji prirodna ventilacija (prozor, vrata itd).
Zahvaljujući ovim otvorima osigurava se protok čistog vazduha u kuhinji. Ovi otvori sprečavaju stvaranje kondenzacije u prostoru i pomažu da aspirator funkcioniše efikasno.
HANSA Ugradni aspirator OTS615I
Broj brzina:3
Broj motora:1
Dimenzije VxŠxD (mm):17,4x60x31
Boja:siva
Način rada:odvod / filter
Najveći kapacitet (m3):350
Nivo buke (dB):53
Posebne funkcije:aluminijumski filteri za masnoću, koji mogu da se peru
Snaga motora (W):125
Svetlo:2 x 40 W
Širina (cm):60 cm
Težina (kg):7
Kategorija max kapaciteta (m3):300-399