Oprema za akvarijum

Za dobar rad akvarijumskog sistema ti treba i ponešto dodatne opreme. Osim filtera i vodene pumpe, najvažnijih pomoćnika za postizanje adekvatnog kvaliteta vode, važne su još tri stvari: svetlo, grejači i pumpa za vazduh.

Različite lampe su nepogrešiv saveznik u uzgoju različitih akvarijumskih biljaka. Ranije neonske, a danas znatno popularnije LED lampe, će se pobrinuti za pravilno osvetljenje akvarijuma koji nema dovoljno prirodne svetlosti. Baš kao i u prirodi, u akvariju biljkama trebaj određen spektar svetlosti da bi mogle da rade fotosintezu. S obzirom na vrstu biljaka, ribica i s obzirom na dubinu akvarijuma – ako je akvarijum jako dubok, potrebne su posebne lampe koje dosežu do dna akvarijuma – biraj najpogodniju kombinaciju lampi koje će omogućiti optimalan rast biljaka i stvoriti prijatno okruženje za ribe. Pošto različite lampe proizvode različit spektar svetlosti, izaberi najpogodnije lampe u odnosu na vrstu i boju riba. Pri tome nemoj da zaboraviš da dobro razmisliš o vremenskom trajanju osvetljenja koje će najviše odgovarati svim vrstama u akvariju. Po pravilu ribama ne smeta duže osvetljenje ali ono doprinosi i prekomernom rastu zelenih algi, posebno ako je akvarijum izložen i dnevnom svetlu.

S obzirom na vrstu riba u akvariju potrebno je prilagoditi i temperaturu vode. Neke vrste radije žive u hladnijim vodama, a nekim pak više odgovara toplija voda. Riblje vrste iz toplijih podneblja su posebno osetljive na temperaturu vode i na promene u temperaturi, pa je zato grejač vode jedan od važnih delova akvarijumske opreme. Grejač za akvarijum osigurava uvek dovoljno visoku temperaturu vode, a u kombinaciji s termostatom može da radi i samostalno. Na rad grejača obavezno pripazi u letnjim mesecima kada je temperatura vazduha povišena, pa možda ni grejanje vode nije potrebno. U tom slučaju grejač treba isključiti i svakodnevno nadgledati temperaturu vode s termometrom. Uz grejač i termometar, on je obavezan deo akvarijumske opreme.

Vazdušne pumpe obezbeđuju adekvatnu oksigenaciju vode. Pošto ribe za disanje koriste kiseonik iz vode, u vodi uvek mora da ga bude dovoljno. Vazdušna pumpa uzima vazduh van akvarijuma i dovodi ga u akvarijum što možemo i da vidimo zahvaljujući mehurićima koji se pojavljuju do površine vode. Tako vazdušna pumpa ne brine samo za neometan dotok kiseonika već i za dekoraciju akvarijuma i dodatan tok vode. Iskusni akvaristi ne koriste vazdušne pumpe jer znaju kako da stvore i održavaju odgovarajući ekosistem koji sam proizvodi potreban kiseonik. Kupovina vazdušne pumpe je preporučljiva početnicima.

Bez obzira na to da li kupuješ već sastavljen akvarijumski sistem ili samo pojedinačne delove akvarijumske opreme, pre kupovine proveri ponude različitih prodavnica na Idealno.rs.

više
Saveti 0
411 proizvod
 • Popularnost
  • Popularnost
  • Cena (od najniže)
  • Cena (od najviše)
  • Naziv proizvoda (A-Z)
  • Naziv proizvoda (Z-A)
  • Broju prodavnica
  • Broju mišljenja korisnika

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude?
Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2019 Ceneje d.o.o.