Supermarket
SAVET Hlađenje i grejanje
20.7.2022. 13.17.19

KAKO IZABRATI ODVLAŽIVAČ VAZDUHA/ISUŠIVAČ VLAGE?

1/1

Vlaga u stanu je pojava koju ne treba potcenjivati. Ona direktno utiče ne samo na čistoću tvog doma nego i na tvoje zdravlje. Može da te opterećuje gotovo cele godine, ali se najčešće javlja tokom kišnih perioda. Međutim, danas postoji jednostavno rešenje za taj problem, a to je - odvlaživač vazduha.

 • Maja, prevodilac na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 5 min

 

Indeks

 1. Vrste odvlaživača vazduha
 2. Ključni parametri
 3. Najvažnije funkcije
 4. Kako pravilno koristiti odvlaživač vazduha?
 5. Dodaci
 6. Često postavljana pitanja

Odvlaživač vazduha obezbeđuje idealan nivo vlage u tvom domu, što svim ukućanima omogućava zdravo disanje. Vlažan vazduh pospešuje razvoj buđi, koja je posebno štetna za astmatičare i osobe sklone alergijama. Mnogi se odlučuju na nabavku odvlaživača vazduha tek kada na zidovima počne da se nakuplja plesan ili kad primete zamagljene prozore. Vlaga je neretko skriveni problem koji može dugo da ostane neprimetan na oko, ali se uvek oseti. Život u previše vlažnom okruženju dugoročno je štetan za naš organizam i može da bude izvor ekcema ili reumatskih bolesti. Osim toga, kupovinom odvlaživača vazduha sprečava se oštećenje nameštaja i strukturnih elemenata kuće.

Vrste odvlaživača vazduha

Kondenzacijski / kompresor

Moderni kondenzacijski odvlaživač vazduha.
 • Radi na principu hlađenja usisnog vazduha i na taj način kondenzuje vlagu u njemu. Voda se zatim odlaže u posudu koju je potrebno redovno prazniti.
 • Pogodan je za prostorije sa sobnom temperaturom, ali u hladnom okruženju njegov kapacitet naglo opada.
 • Efikasniji je pri većoj vlazi.

Apsorpcijski isušivač vlage

Apsorpcijski odvlaživač vazduha.
 • Apsorpcijski odvlaživač deluje suprotno od kondenzacijskog jer zagreva usisani vazduh. Zbog toga je efikasan i pri niskim temperaturama, ali ne pravi veliku razliku pri vlažnosti manjoj od 50%.
 • Radi tiše, ali troši daleko više energije i manje je moćan.
 • Zato je prikladan samo kada niska temperatura ne dopušta korišćenje kondenzacijskog odvlaživača vazduha.
Ako, ipak, imaš problema sa suvim i nadražujućim vazduhom u kući, onda može da ti pomogne kvalitetan ovlaživač vazduha.

 

→Pogledaj odvlaživače vazduha

 

Ključni parametri

Zapremina posude

Zapremina posude u koju se odlaže kondenzovana voda važan je faktor ako želiš da odvlaživač radi bez nadzora neko duže vreme. Ne očekuj veliku zapreminu posude kod džepnih i sobnih isušivača vlage jer se ona obično kreće oko 3 l. Na naprednijim modelima zapremina se obično povećava do 5,8 l. Luksuzniji modeli imaju posudu zapremine 6 litara ili više. To važi i za industrijske odvlaživače vazduha.

Buka

Uzmi u obzir buku uređaja, pogotovo ako planiraš da odvlažuješ prostorije u kojima provodiš dosta vremena poput dnevnog boravka ili spavaće sobe. Najtiši modeli proizvode manje od 44 dB. Najbučniji su industrijski odvlaživači vazduha, koje verovatno ne planiraš da koristiš u svom domu. Njihova glasnoća je obično veća od 52 dB.

Brzina odvlaživanja

Brzina odvlaživanja pruža podatak koliko vlage aparat pokupi u jednom satu. Mnogi uređaji kondenzuju manje od 0,75 litara vode na sat u zajedničkim prostorijama. Snažniji uređaji dosežu od 0,7 do 4,6 litara na sat. Modeli visokih performansi za ekstenzivno odvlaživanje mogu da uklone više od 4,7 litara vode na sat iz vazduha.

Efikasnost odvlaživanja

Efikasnost odvlaživanja suštinski je slična stopi odvlaživanja, samo na drugačijoj skali. Označava količinu kondenzovane vode u jednom danu, što je danas osnovnija i češća navedena brojka. Za osnovne kućne modele očekuj da će primati manje od 16 l dnevno. Napredniji i snažniji odvlaživači vazduha mogu da uklone od 16 do 45 litara vode iz vazduha. Ako zaista želiš da temeljno osušiš celo imanje poput stare vikendice, prikladni su modeli kapaciteta većeg od 46 litara dnevno.

Težina

Težina uređaja je posebno važna ako nameravaš da ga nosiš na nekoliko mesta. Najzgodniji modeli teže do 12 kg. Kod težih modela, između 12 i 31 kg, malo ćeš se namučiti, ali tu još uvek govorimo o upravljivoj prenosivosti. Najteži uređaji, težine 32 kg i više, predviđeni su za ugradnju u zgradu ili su opremljeni točkovima i fiksnom ručkom.

Da li znaš da danas neki uređaji imaju funkciju 2u1 – odvlaživač i pročišćivač vazduha u jednom? Na taj način ćeš se potpuno pobrinuti za kvalitet vazduha u svom domu.

 

Najvažnije funkcije

 • Automatsko isključivanje kada je posuda puna - uređaj se sam isključuje kada se popuni kapacitet posude.
 • Tajmer – mogućnost postavke početka/kraja odvlaživanja
 • Jonizator - uklanja prašinu iz vazduha i smanjuje opasnost od buđi
 • Filtracija vazduha - poboljšava kvalitet vazduha i uklanja neprijatne mirise. Zbog kombinacije odvlaživanja i čišćenja idealan je za lica sklona alergijama.
 • Način sušenja veša - ubrzava sušenje veša i istovremeno sprečava nakupljanje prekomerne vlage u prostoriji gde je prostrt veš.
 • Indikacija prljavog filtera - upozorava kada je potrebno zameniti filter za vazduh.
 • Ekran - prikazuje informacije o vlažnosti i postavkama.

Žena dok izvodi jogu i udiše odvlaženi vazduh

Kako pravilno koristiti odvlaživač vazduha?

 • Za maksimalnu efikasnost, postavi odvlaživač vazduha tako da mu ne smeta nameštaj i da oko njega bude dovoljno slobodnog prostora. Najbolje je postaviti ga nasred prostorije ako je to moguće.
 • Pobrini se uređaj da ima dobar pristup svim delovima prostorije. Ako imaš određeno mesto sa plesnima, postavi odvlaživač vazduha što bliže tom mestu.
 • Ako ti se čini da odvlaživač radi sporo, možeš da mu pomogneš u radu grejanjem prostorije.
 • Kućni odvlaživači obično ne mogu da isušuju vazduh gde je manje od 40% vlažnosti.

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Da li mi treba odvlaživač vazduha?

O kupovini odvlaživača vazduha posebno treba da razmišljaju oni koji žive u starijim stanovima i kućama, iako i u novogradnji već u prvoj godini boravka može da bude prisutna visoka vlažnost. Precizno izmeri vlažnost higrometrom – najbolje je da iznosi između 40% i 60%. Ako ustanoviš da je nameštaj vlažan i da se ne zidovima pojavljuje buđ, moraš što pre da preduzmeš nešto.

Koji model isušivača vlage da izaberem?

Jedan od glavnih kriterijuma izbora modela treba da bude prostor gde će da koristiš odvlaživač. Važan je broj prostorija i njihova veličina, temperatura, nivo vlage i broj ukućana. Sve to utiče na delovanje odvlaživača i njegovu sposobnost upijanja vlage. Uvek pogledaj specifikacije svakog modela kako bi proverio za koliki je prostor uređaj pogodan.

Koje troškove treba da uzmem u obzir?

Imaj na umu da operativni troškovi zbog potrošnje električne energije ne mogu u potpunosti da se izbegnu. Međutim, postoje velike razlike između pojedinih modela. Ekonomični odvlaživači imaju maksimalnu potrošnju do 0,5 kWh, ali sa većom potrošnjom energije naravno raste i efikasnost. Takođe, proveri nabavnu cenu i dostupnost zamenskih filtera za vazduh.

→Pregledaj odvlaživače vazduha na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka