Supermarket
SAVET Foto
13.7.2022. 12.41.09

KAKO IZABRATI DIGITALNI FOTOAPARAT?

1/1

Svako od nas je ponekad fotograf. Možda želite da svoje uspomene zadržite u najvišem kvalitetu, ili se ozbiljno bavite fotografijom i zbog toga razmišljate o kompoziciji i osvetljenju, a sve što vam još treba jeste tehnički ispravan i precizan aparat. Na pitanje »koji je bolji«, postoji nekoliko tačnih odgovora.

 • Maja, prevodilac za Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 7 min

 

Indeks

 1. Vrste digitalnih fotoaparata
 2. Parametri
 3. Veoma važne činjenice
 4. Dodaci
 5. Često postavljana pitanja

 

Digitalni fotoaparat je za neke igračka ili hobi, a za druge radni alat. Prvo što treba da uradite jeste da se zapitate u koje vam svrhe kamera uopšte treba. Ako želite da uhvatite najbolje trenutke sa proslava, kompaktni fotoaparat za nekoliko stotina evra može da vam bude sasvim dovoljan. Međutim, ako vam je cilj da pravite fotografije visokog kvaliteta ili ako snimate u uslovima gde je osvetljenje prilično slabo, dobro će vam doći D-SLR fotoaparat.

Dobar fotoaparat može da se nađe u svim kategorijama, ali morate biti svesni da ne odgovaraju svi modeli vašim željama i idejama.

Vrste digitalnih fotoaparata

DSLR fotoaparati

Canon D-SLR fotoaparat.

Ove kamere su kraljice na današnjem tržištu. Imaju najviši kvalitet snimanja, različite funkcije i potpunu kontrolu nad osvetljenjem i fokusom. Međutim, zbog toga su i skuplje.

+ Kvalitetnija fotografija
+ Pogodne za entuzijaste i profesionalce
+ Mogućnost promene sočiva
+ Precizno fokusiranje i podešavanje osvetljenja

- Viša cena
- Veće i teže od kompaktnih fotoaparata
- Zahtevnije za korišćenje

 

→Pogledaj D-SLR fotoaparate

 

Kompaktni fotoaparati

Sony kompaktni digitalni fotoaparat.

Kompaktni fotoaparati će se dopasti svim nepretencioznim fotografima, koji cene jednostavnost i efikasnost. Kvalitet slike dovoljan je za fotografisanje na odmoru ili putovanju, a osim toga aparat je mali i jednostavan za upotrebu, što je velika prednost.

+ Manja veličina i težina
+ Idealno za ležerne i nepretenciozne korisnike
+ Niža cena
+ Njima može da rukuje svako

- Lošiji kvalitet slike
- Manji broj funkcija
- Nema mogućnosti zamene sočiva

 

→Pogledaj kompaktne digitalne fotoaparate

 

Fotoaparati bez ogledala

Fotoaparat bez ogledala Fujifilm.

Kamere bez ogledala svojevrsno su ukrštanje između D-SLR-a i kompaktnog fotoaparata. Odlikuju se dobrim kvalitetom slike i zamenljivim sočivima, kao i zgodnim dimenzijama i težinom. Ipak, postavlja se pitanje zašto ne kupiti D-SLR za istu cenu?

+ Lakoća kompaktnog fotoaparata sa zamenljivim D-SLR sočivima
+ Brzina snimanja i fokusiranja
+ Tiho snimanje bez klika
+ Visok kvalitet slike

- Bez optičkog zuma
- Visoka cena
- Složeniji izbor sočiva

 

Parametri

Rezolucija

To je jedan od glavnih parametara kvaliteta fotografije. Određuje je broj piksela koji čine svaku sliku. Što je veći taj broj, to je detaljnija fotografija.

Optički zum

Optički zum je mera koja određuje koliko može da se uveća slika bez gubitka na kvalitetu. Za prosečnog korisnika dovoljno je uvećanje od tri do pet puta. Kada je reč o višim nivoima uvećanja, korisniku je teže da snimi oštru sliku.

Žarišna dužina

Žarišna dužina, jednostavno rečeno, pokazuje širinu fotografije. Manji brojevi znače široki ugao, a veći krupniji plan. Za fotoaparate sa optičkim zumom, nivo zumiranja izražen je kao raspon, na primer 18-105 mm.

Veličina ekrana

Zbog veće veličine ekrana, korišćenje funkcija posebno je jednostavno.

Koje je još parametre dobro poznavati?

 • Tip senzora – Najčešći su CCD ili CMOS senzori. Prvi tip se zasniva na relativno staroj tehnologiji, ali u poređenju sa modernijim CMOS senzorima nema toliki šum (tj. zrnastost na fotografijama), iako se sa povećanjem ISO-a, i šum znatno povećava. S druge strane, CMOS je brži i manje troši energiju.
 • Format senzora - Što je veći senzor, više prostora dobija svaki piksel. Senzori preciznije beleže određene informacije o slici i bolje se nose sa šumom. Drugim rečima, daju jasniju i detaljniju sliku. Senzori punog okvira su najbolji, ali su zato i prilično skupi. Vrlo je popularan i senzor APS-C, koji pripada srednjoj klasi. Ako želite kvalitetne fotografije, pogodne za profesionalni portfelj, potreban vam je bar 4/3 format.
 • Vrsta napajanja - Velika većina današnjih modela radi na normalnoj punjivoj bateriji. Retko ćete naći opciju AA baterije, osim možda kod dečjih aparata.

 

Veoma važne činjenice

Kompaktni digitalni fotoaparat Leica.
 • 4K video - 4K video-snimanje
 • Bluetooth - bežični prenos fotografija
 • Dečji - jednostavni modeli za decu
 • Digitalni kompas - za bolju i jasniju fotografiju
 • Upravljanje na dodir - jednostavan za korišćenje
 • Spoljni blic - mogućnost montaže spoljnog blica
 • Full HD video - Full HD video snimanje
 • GPS - uz svaku sliku možete videti lokaciju snimanja
 • HD video - video visoke rezolucije
 • HDMI ulaz - ulaz za PC/TV priključak
 • Tragač
 • NFC - bežični prenos podataka na drugi uređaj
 • Optička stabilizacija slike - za stabilnije slike
 • 3D fotografije - funkcija snimanja 3D slike
 • Video sekvenca - video snimanje
 • Hidroizolacija - pruža zaštitu od kontakta sa vodom
 • Nagib ekrana
 • WiFi - omogućava spajanje kamere na bežičnu mrežu
 • Navoj za tronožac - omogućava pričvršćivanje fotoaparata na stativ

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Kako izabrati pravo sočivo?

 • U principu, fotografi imaju više objektiva jer je svaki pogodan za nešto drugo. Osnova je obično univerzalno zum sočivo sa rasponom od 18 do 70 mm. Neki žele svetlija širokougaona sočiva koja su pogodna za reportažnu ili arhitektonsku fotografiju, dok drugi traže dugačka zumiranja koja se upotrebljavaju za fotografije divljih životinja ili sportskih događaja. Najbolji kvalitet slike postiže se sočivima fiksne žarišne dužine. Univerzalna vrednost koja je vrlo slična ljudskom vidnom polju iznosi 50 mm, a ujedno je to i najprikladnija opcija za portrete. Postoje i širokougaona sočiva sa fiksnom žarišnom dužinom, poput 24 mm, ili makro objektivi sa žarišnom dužinom do 90 mm za snimanje sitnih pojedinosti.
 • Ključni parametar sočiva je žarišna dužina. Najbliži ljudskoj percepciji (kada se radi o senzoru punog formata) jeste dužina 50 mm, a dostupna su i širokougaona sočiva sa žarišnom dužinom između 10 i 20 mm, kao i teleobjektivi žarišne dužine veće od 300 mm. Što je veće uvećanje, senzor postiže manje svetla, pa se zato sa teleobjektivima isplati ulagati u sočiva koja imaju svoj sistem stabilizacije. Međutim, vrlo važno je imati i dobar stativ. Neka sočiva imaju fiksnu žarišnu tačku, dok druga imaju raspon koji vam omogućava da prilagodite scenu svojim željama - zumiranje ili umanjenje.
 • Drugi vrlo važan parametar je otvor blende, koji je označen slovom ”f” i kosom crtom (/). Što je ”f” manji, to je otvor širi i veća količina svetlosti može da dopre do kamere (što će rezultirati boljim kvalitetom fotografija i video-zapisa, pogotovo u uslovima dobre osvetljenosti). Mali otvor blende znači bolji kvalitet slike pri slabom osvetljenju, a generalno, bolji otvor blende znatno povećava cenu sočiva. Odnos otvora blende takođe snažno utiče na dubinu polja, tj. koliko će daleko od sočiva scena koju fotografišete biti oštra. Ako želite da snimite spektakularne slike s mutnom pozadinom, treba da otvorite otvor blende onoliko koliko god vam uslovi osvetljenja dozvoljavaju.
 • Naravno, što je manji otvor blende, to je veća cena, kao i veličina i težina. Dakle, možete imati dva sočiva sa istom žarišnom dužinom - jednu sa otvorom blende od f / 1,6, a drugu od f / 3,5. U tom slučaju, prva može biti i duplo teža i skuplja. Profesionalna sočiva – tj. sočiva sa manjim otvorom blende, a samim tim i višom cenom – obično su otpornija na prodor vode i prašine, pa imaju kvalitetniju i trajniju konstrukciju.

 

Koja je razlika između optičkog i digitalnog zuma?

 • Optički zum - Snimak ili fotografiju povećava sočivo bez gubitka na kvalitetu.
 • Digitalni zum - Povećanje se izvodi isključivo digitalno, što povećava šum i smanjuje oštrinu.

 

Šta je bajonet?

Bajonet je vrsta pričvršćivanja objektiva na kućište fotoaparata. Svaki proizvođač ima određenu vrstu bajoneta na koji se mogu pričvrstiti samo kompatibilna sočiva. Druge je potrebno povezati putem adaptera i u tom slučaju nisu sve njihove funkcije dostupne. Međutim, adapteri su dostupni za gotovo sve vrste bajoneta, tako da na novo kućište možete instalirati i objektiv star 30 godina.

 

Koja kamera je najbolja za početnike?

Početnici su podeljeni u dve grupe.

 • Početnici entuzijasti: Ako je fotografisanje vaš novi hobi, u kojem želite stalno da se usavršavate, preporučujemo kupovinu jeftinijeg D-SLR modela ili fotoaparata bez ogledala, koji će vas naučiti da radite sa različitim sočivima i osvetljenjem.
 • Ako fotografišete samo povremeno, na primer na porodičnom odmoru, a ne želite previše da brinete o detaljima, za vas je najzgodnija automatska kompaktna kamera koja će većinu posla obaviti umesto vas. Sve što treba da uradite je da usmerite objektiv prema motivu i pritisnete okidač.

 

→Pogledaj digitalne fotoaparate na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka