SAVET Lepota i zdravlje
30.5.2022. 14.08.33

ŠTA IZABRATI - EPILATOR ILI DEPILATOR?

1/1

Savršeno glatko telo želi svaka žena, a sve više tom idealu teže i muškarci. Postoji mnogo načina da se rešiš neželjenih dlačica, a epilator je najbolje sredstvo da to i postigneš. Ne moraš da strahuješ od bola jer na tržištu ima modela koji takoreći potpuno bezbolno uklanjaju dlačice.

 

 • Maja, prevodilac na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 9 min

 

Indeks

 1. Vrste epilatora
 2. Depilatori
 3. Funkcije
 4. Da li je bolja epilacija ili depilacija?
 5. Suvo ili mokro korišćenje?
 6. Nekoliko korisnih saveta za kraj

 

1. Vrste epilatora

 

Postoji nekoliko vrsta epilatora, koji se razlikuju po svojoj prikladnosti za korišćenje na određenim delovima tela. Na tržištu ćeš pronaći klasične epilatore sa pincetom, koji su pogodni za veće delove tela poput nogu, prsa ili leđa. IPL epilatori jednako su efikasni na velikim površinama. Epilatori za lice prikladni su za uklanjanje dlačica sa lica, a intimni epilatori bolje su prilagođeni osetljivim područjima.

Osim toga, epilatori se međusobno razlikuju po načinu napajanja. Postoje epilatori na baterije, koji su praktični za put jer tokom rada ne moraš da budeš u dometu električne utičnice, epilatori na mrežno napajanje i oni koji kombinuju mrežno napajanje i baterije.

 

Klasični epilatori

Klasični epilator sastoji se od posebne glave koja je opremljena diskom sa sitnim pincetama koje hvataju dlačice i izvlače ih zajedno sa korenom.

Epilatori za telo razlikuju se po broju pinceta. Što više pinceta ima epilator, brže ćeš se rešiti dlačica. Najbrži epilatori imaju više od 42 pincete. Rad sa epilatorom olakšan je osvetljenjem, hlađenjem i pokretnom glavom, zahvaljujući kojoj pinceta bolje prianja uz kožu i prati specifične linije tela.

Neki epilatori opremljeni su raznim nastavcima zahvaljujući čemu možeš da tretiraš celo telo jednim aparatom, uključujući i intimne delove (zahvaljujući bikini glavi) ili lice. Neki epilatori, takođe, uključuju zamenjive nastavke za masažu, toniranje i čišćenje kože.

Možeš da biraš između baterijskog ili mrežnog napajanja. Neki bežični epilatori su vodootporni pa možeš da ih poneseš sa sobom u kadu. Topla voda će omekšati kožu, zbog čega će i uklanjanje dlačica manje boleti.

+ Pristupačne cene
+ Uklanjanje dlačica na duži period
+ Neki modeli se mogu koristiti i pod tušem
+ Kad se navikneš na epilaciju, više je nećeš ni osetiti

- Uklanjanje dlačica je u početku bolno
- Nakon epilacije koža je obično iritirana nekoliko sati
- Dlačice mogu ponovo da izrastu

Sjajna karakteristika koju imaju neki epilatori jeste svetlo. Zahvaljujući epilatoru sa svetlom možeš bolje da vidiš mesta koja si propustio. Lako ćeš sa dobrim osvetljenjem proći po teže dostupnim područjima kao što su bokovi, kolena ili delovi potkolenice.

 

 

Epilatori za lice

Epilatori za lice se ne razlikuju mnogo od klasičnih epilatora za telo. Osnovna razlika je u veličini glave i broju pinceta. Glave epilatora za lice su manje i obično imaju samo desetak pinceta. Lako izlaze na kraj i sa najfinijim dlačicama koje su gotovo nevidljive golim okom. Budući da je lice vrlo osetljivo područje, epilatori za lice su nežniji od konvencionalnih. Ipak, preporučljivo je testirati epilator na nekim manjim delovima lica pre prve upotrebe da bi video kako će koža reagovati.

+ Jednostavni za rukovanje
+ Tanka glava
+ Tretman je manje bolan

- Epilacija je ipak neprijatna za osobe sa nižim pragom bola

 

 

 

IPL epilatori

IPL epilatori su daleko nežniji za kožu od tradicionalnih pinceta. Deluju po principu pulsirajućeg svetla koje narušava strukturu dlačica. Pogodni su za tretiranje celog tela. Ipak, IPL epilator ćeš najviše ceniti na osetljivim područjima kao što su prepone, pazuh ili lice. Tretman je gotovo bezbolan zahvaljujući pulsirajućem svetlu, mada možeš da osetiš lagano štipkanje na posebno osetljivim područjima. IPL epilatori su najprikladniji za uklanjanje dlačica na intimnim područjima.

IPL epilatori su vrlo popularni uglavnom zato što mogu trajno da uklone dlačice, a tretman je bezbolan. Uklanjanje dlačica IPL epilatorom slično je profesionalnom laserskom uklanjanju dlačica u salonu. Međutim, glavna razlika leži u vrsti svetla. IPL epilatori imaju širokopojasni impulsni izvor svetlosti, a laser monohromatski. I pulsirajuća svetlost i laser dopiru do korena dlake, što rezultira trajnim uklanjanjem dlačica. Tretman uklanjanja dlačica IPL epilatorom, međutim, traje duže nego salonskim laserskim tretmanom.

Ali oprez! IPL epilatori nisu prikladni za sve ljude. IPL epilator možeš da koristiš samo ako imaš svetlu put i tamne dlačice. Nažalost, IPL epilator nije funkcionalan na svetlim dlačicama. Da bi blesak pulsirajućeg svetla uništio folikul dlake, folikul mora da ima pigment.

Uz to, izbegavaj korišćenje IPL epilatora ako imaš tamniji ten. Tretman IPL epilatorom može da uzrokuje nepovratno oštećenje pigmenta na tamnoj koži. Najbolji kandidati za IPL tretman su osobe sa tipom kože I-III Ficpatrikove fototipske lestvice. Izbegavaj korišćenje IPL epilatora i ako patiš od epilepsije, bolesti štitne žlezde, bolesti srca, kod crnih pigmentiranih pegica i dok si u drugom stanju. IPL epilator nije prikladan ni za upotrebu u području silikonskih implantata.

+ Bezbolno uklanjanje dlačica
+ Lako rukovanje
+ Učinak je primetan već nakon prve upotrebe
+ Može se postići trajno uklanjanje dlačica
+ Najbolji epilator za uklanjanje dlačica na intimnim područjima

- Viša nabavna cena
- Nije prikladan za tamnopute osobe
- Nije pogodan za osobe sa svetlim dlačicama
- Nije preporučljiv za trudnice, epileptičare, osobe sa bolestima srca ili štitne žlezde, ljude sa pegicama i implantatima

 

 

 

Ručni epilatori

Ručni epilatori su minimalističkog dizajna i jednostavni za korišćenje. Postoje ručni epilatori raznih oblika i mogu izgledati poput klešta, na primer, sa oprugama između čeljusti koje su međusobno razmaknute. Pod pritiskom, opruge se udaljuju jedna od druge. Zahvaljujući tom pokretu hvataju i uklanjaju dlake zajedno sa korenom. Nepobitna prednost ručnih epilatora nije samo jednostavnost korišćenja već pre svega niska cena.

Ručni epilator posebno je prikladan za male površine kao što je lice. Odlučiš li, primera radi, da koristiš ručni epilator na nogama, postoji veliki rizik da ćeš propustiti neka područja.

+ Jednostavan i brz za korišćenje
+ Niska cena

- Pogodan samo za manje površine

 

 

Razlika između epilatora i depilatora
Izrazi epilacija i depilacija gotovo su isti. Zato i nije čudo što i potrošači i prodavci brkaju ta dva pojma. Reč epilacija znači čupanje dlačica sa korenom, dok tokom depilacije dlačice ne uklanjaš sa korenom, već ih samo podrezuješ uz kožu. Dakle, epilacija boli, a depilacija ne boli. Učinak epilacije je dugotrajan, dok je depilacija kratkotrajna. Dakle, pojam depilacija obuhvata električne brijače, klasične ručne žilete, kreme za depiliranje, voskove i druge proizvode za depilaciju.

 

2. Depilatori

Ako se bojiš bola koji epilator može da uzrokuje, a ne spadaš u kategoriju kože prikladnu za korišćenje IPL epilatora, depilator je odlična alternativa za tebe. Samo moraš da se pomiriš sa činjenicom da će ti dlačice rasti brže nego uz tretman epilatorom.

Depilatori se prema sistemu napajanja dele na mrežne i baterijske. Takođe, možeš da ih biraš prema tome na kojim delovima tela nameravaš da ih koristiš. Tu su i depilatori dizajnirani za lice ili za tretman intimnih područja, koji imaju takozvanu bikini glavu.

 

Električni depilatori

Svojim izgledom i funkcionalnošću verno podsećaju na muške električne brijače. Depilacija električnim uređajem je jednostavna i najbrži je i najsigurniji način da se rešiš neželjenih dlačica. Dakle, ne moraš da brineš da će ti električni depilator na bilo koji način povrediti kožu jer je prema njoj izuzetno nežan. Zahvaljujući plutajućoj oštrici, aparat lepo prianja uz kožu i prati specifične konture tela. Električni aparati za depilaciju obično su opremljeni sa nekoliko zamenjivih dodataka, uključujući i nastavak za piling kože. Takođe imaju nekoliko visina brijanja, zavisno od toga koliko su duge dlačice koje depiliraš. Postoji niz različitih nastavaka, a što je aparat skuplji, to je obično bogatija i njegova oprema.

Nažalost, baš kao i brijanje tradicionalnim žiletom, učinak nije dugotrajan. Štaviše, ako oštrice depilatora ne dodiruju kožu direktno, aparatu mogu da promaknu neka mesta.

+ Jednostavan za korišćenje
+ Bezbolan tretman
+ Mnogo dodataka

- Učinak traje kratko
- Aparat može da preskoči neke dlačice

 

 

 

Depilatori za lice

Depilatori za lice zgodni su pomoćnici ne samo pri depilaciji neželjenih dlačica na licu, uključujući obrve, već i na intimnim područjima. Neki depilatori za lice izgledaju tako elegantno i nenametljivo da ih tvoja okolina lako može pobrkati sa ružem za usne ili maskarom. Tako, na primer, ako na nemilosrdnom dnevnom svetlu primetiš da je potrebno da ukloniš nausnice, to možeš da učiniš i na javnom mestu. Drugima ćeš izgledati kao da popravljaš šminku.

+ Mogu da budu diskretni
+ Staju u tvoju torbicu
+ Bezbolan tretman
+ Povoljna cena

- Učinak nije dugotrajan

 

 

3. Funkcije

Uz osnovnu funkciju uklanjanja dlačica, razni modeli uređaja za epilaciju i depilaciju nude i druge korisne funkcije:

 • Pokretna glava – Zahvaljujući pokretnoj glavi, uređaj bolje prianja uz kožu i prati njene nabore.
 • Integrisana rasveta – Neki modeli opremljeni su malim svetlom, zahvaljujući kojem ćeš videti i najfinije dlačice koje su ti promakle.
 • Neklizajuća ručka – To je bezbednosna karakteristika koja sprečava da ti aparat isklizne iz ruku prilikom mokre epilacije ili depilacije.
 • Sistem za masažu – Visokofrekventni sistem masaže stimuliše kožu na ugodan način i tako smanjuje osećaj čupanja.
 • Senzor pritiska – Zahvaljujući senzoru, uvek ćeš primenjivati pravi pritisak i uklanjati još više dlačica u jednom potezu.
 • Samočišćenje – Kod samočistećih uređaja, pakovanje uključuje i stanicu za čišćenje, koja čisti i dezinfikuje aparat automatskim samočistećim ispiranjem.

 

4. Da li je bolja epilacija ili depilacija?

Na tebi je da odrediš šta ti najviše odgovara, koliko vremena imaš i koliko bola možeš da podneseš prilikom uklanjanja dlačica. Epilacija je posebno popularna kod osoba koje imaju tamne dlačice.

Tamne dlačice su prirodno gušće i vidljivije nego svetle dlačice. A ono što posebno smeta jeste činjenica da su urasle dlačice često uočljive nekoliko sati nakon brijanja. Međutim, budući da aparat tokom epilacije izvlači dlačicu zajedno sa korenom, rast je znatno sporiji, a dlake koje ponovo rastu imaju tendenciju da budu tanje i ređe. Veliki plus je i to što je učinak epilacije dugotrajan i što ćeš biti bezbrižan između tri i šest nedelja.

 

5. Suvo ili mokro korišćenje?

Među bežičnim epilatorima i depilatorima naći ćeš i tip Wet & Dry, koji ima vodootpornu konstrukciju. Dakle, uređaj možeš da koristiš i u kadi ili pod tušem.

Iako se korišćenje epilatora u kadi na prvi pogled čini kao prednost, to ne mora da bude slučaj. Ako epiliraš toplu kožu, manje ćeš bola osetiti, a to možeš da učiniš pošto naneseš masku za regeneraciju. Opet, mokra epilacija ima i svoju lošu stranu. Uklanjanje dlačica sa zagrejane kože manje je efikasno. Za razliku od klasičnog brijača, depilator je izuzetno nežan prema suvoj koži.

 

Čuvaj se! Nikada nemoj da koristiš pod tušem ili u kadi uređaje koji se napajaju električnim kablom. Aparate za mokro i suvo korišćenje (Wet & Dry) koristi samo u suvom okruženju.

 

6. Nekoliko korisnih saveta za kraj

 • Ne zaboravi na piling. Če želiš doseči najboljši možen rezultat epilacije, najprej naredi piling na delu telesa, ki ga želiš obriti. S pilingom odstranjuješ delce mrtve kože in preprečuješ pojav vraščenih dlačic.
 • Epilator je najbolje koristiti uveče , saj imaš takoj po uporabi lahko rdečkasto in iritirano kožo. Čez noč bo rdečica izginila, zjutraj pa bo tvoja koža gladka.
 • U početku, polako. . Epilatorji imajo različne nastavitve hitrosti. Če ravno začenjaš z britjem, začni z najpočasnejšo nastavitvijo. Ko se navadiš na bolečino, pa lahko hitrost povečuješ.
 • Strpljenja! Če želiš doseči najboljši rezultat, moraš epilator po telesu premikati počasi. Če ga premikaš prehitro, lahko z veliko verjetnostjo izpustiš kakšna mesta.
 • Hidriraj kožu. Po epilaciji obvezno hidriraj kožo, saj tako zmanjšaš iritacijo kože.
 • Dezinfikuj epilator. Očisti epilator po vsaki uporabi s sredstvom za čiščenje na osnovi alkohola, saj tako lahko preprečiš nastanek kožnega vnetja.

 

Pregledaj depilatore i epilatore na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka