Supermarket
SAVET Mali kućni aparati
1.4.2022. 11.04.12

KAKO IZABRATI MIKSER?

1/1

Na tržištu postoji nekoliko vrsta miksera. Njima je moguće praviti smuti, ispasirati dečji obrok, mesiti testo, pa čak i samleti orahe. Međusobno se razlikuju po dizajnu, snazi i dodatnoj opremi, ali i po ceni. Pročitaj kako izabrati kućnog pomoćnika koji će ti biti desna ruka u kuhinji.

 

 • Maja, urednica na Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste miksera
 2. Na šta se usredsrediti pri izboru
 3. Funkcije
 4. Zamenjivi priključci i dodaci
 5. Saveti i trikovi

 

 

1. Vrste miksera

 

Štapni mikseri

 

 • Najtanji mikser na tržištu, koristi se isključivo ručno - držaćeš ga u ruci tokom celog procesa, pa pri izboru obrati pažnju na njegovu težinu
 • Idealan za pripremu potaža, sosova i dečje hrane
 • Dostupan je kao samostalni mikser ili u kompletu sa posudom

 

+ Jednostavno korišćenje i čišćenje
+ Kompaktan dizajn (jednostavno skladištenje)
+ Relativno niska nabavna cena
+ Modeli s nožićima od nerđajućeg čelika mogu se koristiti i za pravljenje toplih jela
+ Većina ima kontrolu brzine
+ Pakovanje može da sadrži široku paletu dodataka: seckalicu, posude, merice i slično

- Potrebno je držati dugme tokom rada
- Manja snaga
- Nije prikladan za duži rad

 

Crno srebrni štapni mikser

 

 

 

Pogledaj štapne miksere na Idealno.rs »

 

 

Stoni mikseri

 

 • Multifunkcionalan pomoćnik koji će ti biti od koristi pri pripremi široke palete hrane i pića
 • Profesionalni mikseri mogu imati i funkciju indukcijskog grejanja za pripremu potaža i sosova
 • Uređaji više klase imaju digitalni ekran koji prikazuje trenutne postavke, uključujući vreme kuvanja, automatsko isključivanje ili merač vremena

 

+ Univerzalni kuhinjski pomoćnik - možeš ga koristiti za pripremu sosova, potaža, dečje hrane, smutija i testenine. Uz dovoljnu snagu može da drobi led i mrvi semenke.
+ Velika posuda za mešanje
+ Mešanje je vrlo brzo i efikasno
+ Može obraditi veće količine sastojaka istovremeno
+ Kontinuirani rad (nije potrebno držati dugme tokom rada)
+ Jednostavno upravljanje
+ Posuda se lako pere

- Zbog veće veličine potrebno mu je stalno mesto na kuhinjskom pultu
- Nije prikladan za pripremu težeg testa
- Relativno visok nivo buke

 

Zeleni stoni mikser

 

 

 

Pogledaj kuhinjske robote i multipraktike na Idealno.rs »

 

 

Ručni mikseri

 

 • Koristi se uglavnom za mućenje ili mešenje testa

 

+ Jednostavno rukovanje i čišćenje
+ Kompaktan dizajn (jednostavno skladištenje)
+ Relativno niska nabavna cena
+ Kontrola brzine
+ Obično se isporučuje sa metlicama i kukama za mešenje
+ Neki modeli obogaćeni su posudom i držačem

- Mora da se drži sve vreme rada
- Manja količina obrade

 

Srebrno crni ručni mikser

 

 

 

 

 

Pogledaj ručne miksere na Idealno.rs »

 

 

Mikseri za smuti

 

 • Jutarnji smuti potrebno je pripremiti brzo i što jednostavnije, zbog čega su i napravljeni mikseri za smuti
 • Njihova snažnija varijanta su nutritivni mikseri, koji takođe mogu mrviti semenke

 

+ Jednostavan za korišćenje i čišćenje
+ Neki delovi se mogu prati u mašini za sudove
+ Odabrani modeli omogućavaju ti da napitak pomešaš direktno u posudi iz koje ćeš ga i piti

- Pogodan samo za smuti
- Manja količina obrade

 

Crveni smuti mikser

 

 

 

Pogledaj blendere / smoothie makere na Idealno.rs »

 

 

Što je smuti i odakle potiče?
Engleski izraz "smooth" znači "glatko", tako da smuti napitak treba da bude glatko izmiksan, bez komadića voća ili pulpe. Reč je o piću za goste od voća, povrća i vode, koje je sedamdesetih godina prošlog veka izumeo Amerikanac Stiven Kanau, koji zbog intolerancije na laktozu nije mogao da pije tada popularne mlečne šejkove. Smuti blenderi se razlikuju od sokovnika po tome što prerađuju celo voće, uključujući koru, a ne samo isceđeni sok. Zato je, za razliku od soka, piće bogatije i zdravije, jer sadrži više vlakana.

 


Seckalice

 

 • Kompaktni pomoćnici koji ne zauzimaju prostor u kuhinji, ali odlično obavljaju svoj zadatak

 

+ Pogodne za seckanje začinskog bilja, belog i crnog luka i ostalog voća i povrća
+ Kompaktan dizajn (lako skladištenje)
+ Relativno niska nabavna cena
+ Mogu naseckati i tvrdo voće - orašaste plodove i semenke
+ Idealne za drobljenje leda (ulazna snaga bi trebalo da bude oko 300 W)

- Prerađuju malu količinu hrane u jednom trenutku
- Relativno visok nivo buke

 

Belo zelena seckalica

 

 

 

Pogledaj seckalice na Idealno.rs »

 

 

2. Na šta se usredsrediti pri izboru

 

Potrošnja energije


Mikseri imaju ulaznu snagu od nekoliko desetina do 2200 W. Što je veća ulazna snaga, to je mikser snažniji. Možemo reći da je napajanje do 450 W dovoljno za gnječenje krompira i miksanje kuvanog povrća, dok će mikser sa ulaznom snagom od 800 W bolje praviti smuti od sirovog voća i povrća. Ako redovno seckaš orahe ili drobiš led, odaberi snažniji uređaj, sa ulaznom snagom od 1100 W ili više.

Broj obrtaja


Broj obrtaja označava koliko se puta nož okrene u minutu, a što je više obrtaja, to je i hrana kvalitetnije i brže obrađena. Većina miksera radi u rasponu 10.000-28.000 obrtaja u minutu. Najmanje brzine su za mešanje, a najveće za drobljenje leda i mlevenje orašastih plodova. Moguće je prebacivanje između pojedinačnih brzina bilo prebacivanjem ručice ili rotiranjem upravljača za kontinuiranu kontrolu brzine.

Broj brzina


Većina miksera nudi tri ili više brzina. Najveća brzina obično ima oznaku "turbo". Dugme "pulse" omogućava kratkotrajni rad najvećom brzinom.

Buka


Buka miksera tokom rada je znatna, obično između 80 i 90 dB (što odgovara buci kamiona u gradskom saobraćaju). To je zbog rotacije samog motora, ali i vibracija pri obradi tvrđe hrane. Miksere je potrebno držati pri velikim brzinama jer imaju tendenciju da bežeduž kuhinjskog pulta. Zbog toga su neki modeli opremljeni protivkliznim nožicama. Istina je da što je uređaj robusniji, to je i stabilniji.

Modeli koji sadrže izraz "tihi" direktno u nazivu emituju najviše 72 dB.

 

Dimenzije


Ručni i štapni mikseri teže otprilike 300-800 g. Oni moraju da budu što lakši jer ih držimo u ruci prilikom rada. Stoni mikseri teže između 3 i 8 kilograma.
Važna je i zapremina posude za mešanje, koja se može kretati od 0,4 l do 8 l za velike profesionalne miksere. Zlatna sredina od 1,5 litara ili više biće dovoljna za korišćenje u četvoročlanom domaćinstvu.


Pre kupovine miksera preporučujemo da prvo pronađeš odgovarajuće mesto u kuhinji gde ga možeš smestiti. Kako bi mikser udobno stao ispod visećih elemenata na kuhinjskom pultu, treba da ima visinu najviše 45-47 cm. U donjim elementima sa dve police dostupna je visina od 45 cm, pa bi tada mikser morao da bude i niži.

 

Ergonomija i performanse


Ergonomija je najvažnija pri odabiru štapnog miksera. On ne sme da bude pretežak i oblik ručke trebalo bi da dobro pristaje u ruci. Na ručki su i kontrole, posebno prekidač, koji je potrebno držati pritisnut tokom rada. Čak i ručni mikser treba dugo držati, pa ni on ne sme da bude pretežak.

 

Jednostavno korištenje

 


O ergonomiji ne moraš da vodiš računa kod stonog miksera. Njegov rad uključuje sastavljanje uređaja, upravljanje pomoću dugmadi i prekidača ili putem ekrana osetljivog na dodir, punjenje i pražnjenje posude, rastavljanje i čišćenje. Stoni mikseri mogu imati različite načine punjenja. Ipak, pazi da otvor za punjenje bude dovoljno veliki.

Kabl za napajanje


Kabl treba da bude dovoljno dugačak da ne bi ograničavao korišćenje aparata u kuhinji. S druge strane, kabl koji je predugačak može da smeta. Postoji praktičan prostor za namotavanje kabla direktno na telo uređaja.

 

Dizajn i materijal


Kućište miksera može da bude izrađeno od nerđajućeg čelika ili visokokvalitetne plastike. Dostupne su mnoge atraktivne opcije, ali nemoj gledati samo dizajn. Čvrstoća spojeva je posebno važna. Generalno, kvalitetniji mikseri su obično izrađeni od metala, dok su najjeftiniji uređaji obično u potpunosti od plastike.
Posude za mešanje su staklene, plastične ili izuzetno od čelika. Praktično je ako je posuda prozirna i ima mernu čašicu. Prednost stakla je što je potpuno inertno, odnosno hemijski ne utiče na hranu na bilo koji način: ne menja boju, ne upija mirise, ne postaje kiselo. Proizvođači obično deklarišu da se staklo može koristiti do temperature od 90°C. Nedostatak je njegova veća težina. Plastične posude su lakše, a najbliže su staklu po svojim svojstvima. Međutim, obrati pažnju na moguća ograničenja za visoke temperature. Proizvođač uvek navodi temperaturni raspon pri kojem je posudu moguće koristiti.
Poklopac posude mora imati ivicu od silikona ili kvalitetne gume, odnosno pouzdan zatvarač koji ne podleže vibracijama.
Noževi za mešanje moraju biti izrađeni od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika. Kako bi se održala nutritivna vrednost svežeg voća i povrća, noževi su obično opremljeni slojem titana, koji ne utiče na hranu.

Plastični štapni mikseri nisu namenjeni za mešanje vrele hrane, delimično i zbog toga što je plastika obojena. Neke plastike lako apsorbuju pigment iz hrane, a s vremenom mogu i da požute. Proizvođači to obično ističu u uputstvu.

 

3. Funkcije


Osim gotovo obavezne kontrole brzine, mikser može da ima i druge funkcije.

 • Automatsko isključivanje omogućava ti podešavanje vremena mešanja nakon kojeg će se uređaj sam isključiti.
 • Zaštita od pregrevanja - isključuje mikser ako počne da se pregreva i ne dozvoljava mu ponovno pokretanje dok se uređaj dovoljno ne ohladi.
 • Stoni mikseri sa posudom obično imaju sigurnosnu bravu koja onemogućava pokretanje u slučaju pogrešne montaže, što može sprečiti nezgode.
 • Drobljenje leda - mikser može drobiti led samo ako je to izričito navedeno od proizvođača. Ova funkcija će se češće naći na skupljim uređajima sa ulaznom snagom većom od 1000 W.
 • Indukcijsko grejanje je dodatna funkcija najskupljih profesionalnih uređaja, koja omogućava zagrevanje potaža i sosova direktno u mikseru.

 

4. Zamenjivi priključci i dodaci


Mikseri se obično isporučuju sa dve vrste dodataka - sa metlicama za pripremu testa i šlaga i sa kukama za gnječenje koje se koriste za obradu tvrđeg, dizanog testa, na primer.
Mikseri su opremljeni rotirajućim čeličnim noževima čiji oblik i materijal utiču na rezultat pripreme.
Ponekad je uključen i uređaj za punjenje koji omogućava kretanje hrane u područje noževa tokom procesa. Ne mešaju svi mikseri u potpunosti sve sastojke u posudi.
Mikseri za smuti često se isporučuju sa nekoliko posuda koje se zatvaraju tako da možete lako da ponesete gotov napitak.

 

Beli stoni mikser

 

 

 

Pogledaj dodatke za kuhinjske aparate na Idealno.rs »

 

 

5. Saveti i trikovi

 

Održavanje i čišćenje


Imaj na umu da svaka upotreba uređaja suprotna njegovoj nameni može da dovede do njegovog oštećenja. Osim ako proizvođač izričito ne navede da je mikser namenjen za seckanje tvrde hrane i drobljenje leda, malo je verovatno da će njegov dizajn i performanse izaći na kraj sa takvim zadatkom.
Zato je prvi preduslov za duži vek pravilna upotreba, u skladu sa namenom uređaja. Drugi preduslov je pravilno održavanje.
Operi i očisti mikser nakon svake upotrebe. Ako je moguće, obriši uklonjive delove i dodatke, kao i blok motora vlažnom krpom.

 

Bezbednost


Mikser koristi tačno prema uputstvima proizvođača. Neki mikseri imaju integrisani sigurnosni sistem koji sprečava njihovo pokretanje ako su neispravno montirani. Preporučuje se čišćenje noževa u zaštitnim rukavicama. Drugi način da se rešiš nečistoće je da napuniš uređaj vodom i uključiš ga na 10 sekundi na maksimalnoj snazi ??(puls). Pridržavaj se simbola upozorenja i nikada ne ostavljaj mikser deci na samostalno korišćenje.

 

Pogledaj miksere na Idealno.rs »

 

 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka