SAVET Mali kućni aparati
7.3.2022. 12.23.02

KOJI USISIVAČ KUPITI?

1/1

Usisivač ne bi smeo da nedostaje nijednom domaćinstvu, a na tržištu je nepresušan izbor. Mi ćemo ti pomoći da odabereš usisivač koji najviše odgovara tvojim potrebama i koji će narednih nekoliko godina biti zadužen za čistoću tvog doma. Pre izbora razmisli da li želiš klasični, štapni ili možda pametni robotski usisivač. Pravilnim odabirom uštedećeš vreme i smanjiti sebi obim kućnog posla.

 

 • Maja, prevodilac za Idealno.rs
 • Vreme čitanja: 10 min

 

Indeks

 1. Vrste usisivača
 2. Usisivač sa kesom ili bez kese?
 3. Važni parametri
 4. Na šta još da se usredsrediš pri odabiru
 5. Dodaci za usisivače
 6. Održavanje

 

Vrste usisivača

Usisivače delimo na sledeće vrste:

 • Klasični usisivači
 • Štapni/ručni usisivači
 • Robotski usisivači
 • Industrijski usisivači

 

 

Klasični usisivači

 

crveni ležeći usisivač

 • Najčešće traženi tip usisivača.
 • Pogodni za tepihe sa visokim vlaknima, ali i za tvrde podne površine.
 • Modeli sa kesom za prašinu ili sa posudom za prljavštinu.
 • Visoke performanse, ali ograničen domet kabla.
 • Niža nabavna cena.

 

Praktična funkcija ovog usisivača je automatsko namotavanje kabla, pri čemu se kabl za napajanje pritiskom na dugme smota u usisivač i ne smeta pri prenosu ili skladištenju uređaja.

Zahvaljujući funkciji indikacije pune kese, znaćeš kada je vreme za njeno pražnjenje/menjanje bez vizualne provere. Neki modeli imaju mehanički indikator, a drugi su opremljeni malim ekranom. Pojedini modeli nude i indikator zamene filtera.

Korisna funkcija, na primer, za usisavanje zavesa i osetljivih tepiha i staza je regulisanje usisne snage usisivača. Mnogi modeli imaju elektronsku regulaciju, a kod drugih je moguće mehanički podesiti usisnu silu pomoću klizača na ručki.

Neki klasični usisivači imaju funkciju Soft Start. Kod modela s tom funkcijom motor se polako pokreće nakon uključivanja, što sprečava njegovo opterećenje i trošenje.

Funkcije klasičnog usisivača mogu se poboljšati korišćenjem posebnih vrsta mlaznica, kao što su mlaznice za parket, rotacione mlaznice, itd. One su zasebno dostupne za kupovinu, i najčešće nisu uključene u paket sa novim usisivačem. Zato pre same nabavke usisivača proveri da li je sve ono što ti je potrebno već uključeno u paket i u cenu usisivača.

 

Pogledaj ležeće usisivače na Idealno.rs »

 

 

Štapni usisivači

 

Štapni usisivač srebrno-crne boje

 • Tipičan izdužen oblik, stajanje bez potpore.
 • Lakoća i kompaktnost (pri kupovini obavezno obrati pažnju na težinu usisivača jer ćeš ga tokom čišćenja držati jednom rukom).
 • Napajanje iz mreže i veća snaga, ili rad na bateriju, pri čemu se dobija veća sloboda kretanja jer nije ograničena udaljenošću od utičnice.
 • Prikladni za male stanove sa tvrdim podovima.

 

 

Ručni usisivači

 

Sivi ručni usisivač

 • Mali i praktični - upravo takvi su ručni usisivači. Zahvaljujući malim dimenzijama, lako su prenosivi i jednostavni za upravljanje. Osim toga, gotovo svi rade na bateriju, tako da ne moraš da brineš o kablu za napajanje. Lako možeš da ih uvučeš ispod nameštaja, a popularni su i među vozačima za brzinsko čišćenje unutrašnjosti automobila.
 • Posebna vrsta su 2u1 štapni usisivači. Reč je o kombinaciji šipke i ručnog usisivača, gde ručni uređaj ubaciš u nastavak za šipku, koji potom koristi svoju usisnu snagu. S tim modelima moguće je izvesti složenije čišćenje. Mogu izmenjivati ??mokro i suvo čišćenje ili prilagoditi ispuštanje vode, održavajući optimalnu vlažnost površine.
 • Naravno, mali ručni usisivači takođe imaju neke nedostatke. Njihova slabost je niža efikasnost u poređenju sa klasičnim ili višenamenskim uređajima. Za 2u1 uređaje treba spomenuti i višu nabavnu cenu, ali opet samo u odnosu na klasične aparate.

 

Pogledaj ručne usisivače na Idealno.rs »

 

 

Robotski usisivači

 

Crni robotski usisivač sa mobilnom aplikacijom

 • Sve popularniji tip usisivača.
 • Oblik diska koji se samostalno kreće po podu i usisava prljavštinu.
 • Zahvaljujući sofisticiranom skeniranju, nema opasnosti od oštećenja pri udarcu o prepreku, a napredniji modeli mogu da zapamte oblik sobe/stana i prema tome prilagode program.
 • Neki modeli mogu i da usisavaju i da brišu podne površine.

 

Pogledaj robotske usisivače na Idealno.rs »

 

 

Industrijski usisivači

 

Zeleno-crni industrijski usisivač

 • Na tržištu postoje i multifunkcionalni industrijski usisivači.
 • Robusna konstrukcija sa zapreminom do čak 25 litara.
 • Osim suvog i mokrog usisavanja, omogućavaju i brisanje ili čišćenje i sapunanje tepiha i presvlaka.
 • Pogodni za čišćenje velikih površina kao što su kancelarije ili radionice.
 • Neki modeli mogu usisavati i pepeo.
 • Nedostatak je njihova veća težina i viša nabavna cena.

 

Pogledaj industrijske usisivače na Idealno.rs »

 

 

Usisivač sa kesom ili bez kese?

Prema spremištu za prašinu i prljavštinu, usisivači se dele na one sa kesom i bez kese.

Usisivači sa kesom

 

Prašinu skupljaju u kesu, koja može biti jednokratna ili višekratna. Jednokratne kese ispadnu skuplje jer se menjaju nakon svakog punjenja, ali u higijenskom pogledu znače najnapredniji način usisavanja. Kese za višekratnu upotrebu ne mogu potpuno da se očiste, a često se i stanjuju nakon nekoliko korišćenja. Skuplje jednokratne kese imaju preklop, tako da nema opasnosti da prljavština izleti ni kada su pune.

 

Usisivači bez kese

 

Prenose prašinu i prljavštinu kroz filter u spremište. Neophodno je redovno pražnjenje spremišta i čišćenje filtera. Ako se odlučiš za nabavku usisivača bez kese, dobro ispitaj sistem pražnjenja spremišta za prljavštinu. Njega nije uvek lako izvaditi iz usisivača. Moderni modeli koriste takozvani ciklonski efekat. Usisani vazduh i prljavština filtriraju se u spremištu centrifugalnom silom. Tako se hvataju i minijaturne čestice prašine. Ostatak vazduha zatim prolazi kroz filter u izlaznoj komori.

 

Usisivači na vodu

 

Rade i bez kese. Prljavština se odvodi u spremište za vodu, gde se hvata rotirajućim separatorom. Velika prednost tog sistema je usisavanje bez propratnih mirisa i nemogućnost povratka prljavštine u vazduh. Zahvaljujući tome, ovaj tip usisivača posebno je pogodan za ljude sklone alergijama ili za one koji pate od astme. Nedostatak je veća buka pri radu i potreba za redovnom izmenom vode u spremištu. Ako se zanemari promena vode, postoji opasnost od pojave bakterija u usisivaču. Oni obično imaju manju snagu kako bi sprečili ulazak vode u motor.

 

Imaj na umu da nema svaki usisivač na vodu mokro usisavanje. Pojedini modeli usisivača sa spremištem za vodu usisavaju samo suvu prljavštinu, koju zatim filtriraju kroz vodu. Međutim, nisu u stanju da usisaju prolivenu tečnost. Isto tako, ne koriste svi usisivači za mokro usisavanje filter za vodu.

 

Crveni usisivač na vodu

 

Važni parametri

 

Snaga

 

Snaga koju proizvođač navodi, osim ako nije naglašeno drugačije, znači snagu motora. Istina je da veći učinak ne garantuje automatski i veću efikasnost usisavanja. Osim performansi usisivača, to zavisi i od dizajna. Ako konstrukcija uređaja i creva usisivača nije optimalna, rezultirajuća usisna snaga, odnosno sposobnost stvarnog usisavanja prašine i prljavštine znatno se smanjuje. Većina proizvođača i ne navodi usisnu snagu jer nije precizirano kako se ona meri. Procenjuje se da usisna snaga obično predstavlja 20-35% ulazne snage.

Ulazna snaga usisivača ne određuje njegovu usisnu snagu, već potrošnju energije. U sklopu zaštite okoline, a na osnovu uredbe Evropske unije, ograničena je proizvodnja usisivača za standardno čišćenje sa ulaznom snagom većom od 900 W.

Bitna je i dobra izolacija već apsorbovane prljavštine. Ako prašina ima način da izleti iz usisivača, čitav proces usisavanja postaje kontraproduktivan. Trenutni trend su takozvani zeleni usisivači. Oni imaju manju snagu, stoga i manju potrošnju, ali u ovom slučaju, zahvaljujući boljoj konstrukciji, mogu da usisavaju daleko efikasnije.

 

Potrošnja

 

Potrošnja usisivača može da varira za nekoliko desetina procenata od modela do modela. Godišnja potrošnja je izražena u kWh/god. Evropska unija definisala je ovaj broj kao količinu potrošnje energije u pedeset prelaza površine od 87 m². Nekada je potrošnja bila naznačena na energetskoj nalepnici pored energetskog razreda, ali zbog ukidanja Uredbe br. 665/2013 o označavanju usisivača sada nije moguće istaći energetsku nalepnicu.

 

Buka

 

Nivo buke tokom rada usisivača izražen je u decibelima, a raspon tog parametra je između 60 i 85 dB. Ugodan nivo buke za usisivač je do 60 dB, a na 80 dB nivo buke je jednak buci prometne ulice.

Generalno gledano, usisivači na vodu su prilično bučni, dok je među štapnim usisivačima verovatno najtiši model.

 

Težina

 

Težina usisivača je vrlo važan parametar, posebno za tipove čiju celu težinu držiš u rukama. Najlakši modeli usisivača su mali ručni usisivači, a najteži su profesionalni industrijski usisivači, koji mogu da teže i više od 12 kg.

 

Vrste usisavanja

 

Postoje dve vrste usisavanja: suvo i mokro usisavanje. Neki usisivači kombinuju oba tipa čišćenja.

 • Suvo usisavanje - osnovna vrsta usisavanja. Omogućava čišćenje prašine, pa i one sitne.
 • Mokro usisavanje - usisivači za mokro usisavanje deluju i kao čistači tepiha i presvlaka. Usisavaju prašinu, ali u isto vreme mogu da očiste tkaninu vodom i sredstvom za pranje. Zato su pogodni za redovno čišćenje poda, ali i za povremeno čišćenje garniture za sedenje. Osim toga, u stanju su da usisaju prolivenu tečnost. Nedostatak ovih usisivača je viša nabavna cena i zahtevnije i skuplje održavanje.

 

Na šta još da se usredsrediš pri odabiru

 

Zapremina kese i spremišta za prljavštinu

 

Ako prostor za usisavanje ima površinu do 50 m², dovoljna je zapremina kese ili spremišta od oko 2-2,5 litara. Ukoliko usisavaš prostor do 150 m², biraj među modelima zapremine od 3-4 litra. U slučaju da planiraš da usisavaš površinu veću od 150 m², trebaće ti spremište zapremine najmanje 4 litra ili više.

Ciklonski usisivači mogu da podnesu i manju zapreminu spremišta za prašinu (1,2-2 litra) jer ih je moguće prazniti nakon svakog usisavanja.

 

Ravna površina (m²) Zapremina kese/spremišta (u litrima)
do 50   2–2,5
do 150 3–4
više od 150   4 i više

 

 

Filteri

 

Filter za usisivač

Pravilo je da što više filtera ima usisivač, to će i vazduh biti čistiji. To sve zavisi od konstrukcije usisivača. Ako dihtung guma nije pravilno nameštena, usisana prašina može ponovno da izleti u prostoriju.

Neki usisivači imaju perive filtere. Njihovo održavanje neće biti naročito prijatno iskustvo ako živite sa krznenim ljubimcima ili ukućanima sa dugom kosom. Nakupljene dlake brže začepe filter, što rezultira smanjenjem usisne snage usisivača.

Visokokvalitetna filtracija je kroz vodu. Usisani vazduh prolazi direktno kroz spremište za vodu, a voda je vanserijski dobar način čišćenja od grinja, bakterija i gljivica. Usisivači na vodu mogu se pohvaliti i najmanjom količinom prašine tokom usisavanja.

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filteri od staklenih mikrovlakana predstavljaju vrlo modernu metodu filtracije. Što je viša klasa ovog filtera, to će i filtriranje izlaznog vazduha biti besprekornije. Trenutno je najviša klasa HEPA 17 filter, koji hvata 99,999995% nečistoća iz vazduha. Ali i njegova cena odgovara visokom kvalitetu. Što je viša klasa HEPA filtera, to je viša i njegova nabavna cena.

Obratite pažnju na broj filtera koji navodi proizvođač za određeni model usisivača. U ukupan broj uključeni su i zidovi kese za prašinu. One mogu imati dva ili tri sloja, što znatno povećava broj filtera, ali ne i kvalitet filtracije.

 

Napajanje

 

Danas usisivači nisu ograničeni samo na mrežni kabl.

Mnogi modeli rade na punjive baterije. To je veliki plus pri rukovanju usisivačem jer ne moraš stalno da brineš da li ti se kabl zapetljao pod nogama ili se izvukao iz utičnice. Međutim, u poređenju sa usisivačima sa mrežnim napajanjem, baterijski modeli obično imaju niže performanse. Takođe traju ograničeno (od 15 minuta do 4 sata) i redovno moraš da razmišljaš o punjenju. Punjenje se odvija u stanici za punjenje, gde se obično stavlja ceo usisivač. Zato pri izboru obrati pažnju i na vreme koje je potrebno da se baterija napuni.

Ako se odlučiš za kupovinu usisivača koji se napaja mrežnim kablom, pogledaj i dužinu kabla. Ona se kreće između 6-15 metara. Imaj na umu da radijus delovanja koji je istakao proizvođač uključuje i dužinu cevi i samog usisivača, a ne samo naponski kabl.

 

Dodaci za usisivače

Pribor za usisivače

Ukoliko želiš da maksimalno iskoristiš svoj budući usisivač, pregledaj dodatke koji mogu da povećaju njegovu efikasnost.

Osnovni dodaci usisivača su mlaznica za tvrdu podnu površinu i prorezni nastavak, koji omogućava usisavanje teško dostupnih mesta, uključujući i preklope kauča. Za domaćinstva sa kućnim ljubimcima preporučujemo kupovinu nastavka za životinjsku dlaku ili posebno crevo za usisivač. Koristan je i plutajući podni nastavak.

Već spomenuti filteri za usisivače takođe su od velike koristi. Na tržištu možeš da pronađeš uobičajene perive filtere i visoko efikasne HEPA filtere. Bez obzira na vrstu odabranog filtera, dobra je ideja zameniti ga barem jednom godišnje.

Dodatak bez kojeg ne možeš ako odabereš usisivač sa kesom jesu zamenske kese.

Lep bonus je i miris za usisivače. Oni su dostupni u tri verzije: u vidu granula, kuglica ili štapića. Granule i kuglice stavljaju se direktno u kesu ili spremište za prašinu, a štapići bilo gde između mlaznice i kese ili spremišta.

 

Održavanje

 

Kako bi te usisivač dobro i dugo služio, s vremena na vreme posveti mu malo pažnje.

Pre svega, filter je neophodno održavati čistim. U svom modelu usisivača koristi filtere koje preporučuje sam proizvođač jer, u protivnom, postoji opasnost od lošeg prianjanja i izletanja prašine iz uređaja.

Isprazni puno spremište za prašinu na vreme i/ili redovno menjaj kesu. Ako zanemariš ovu stavku, time osetno smanjuješ i usisnu snagu usisivača, zbog čega ćeš više puta morati da usisavaš istu površinu. Na taj način zadaješ sebi i udarac po džepu jer će to značiti i veću potrošnju struje.

Proveri da dovodno crevo usisivača nije začepljeno prljavštinom, zaglavljenim sitnim predmetima ili zalepljenom prašinom.

Ako svoj kućni usisivač koristiš za čišćenje nakon građevinskih radova, odmah zameni jednokratnu kesu jer zbog fine prašine od cigle i maltera ona brzo gubi svoju funkciju.

 

Pogledaj usisivače na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka