SAVET Nameštaj
25.2.2022. 14.23.34

KOJU SUDOPERU ODABRATI?

1/1

Jedna od prvih stvari koju treba da uradiš prilikom opremanja kuhinje jeste da odabereš mesto za sudoperu i odrediš njenu veličinu. Zato obrati pažnju na izbor i dobro razmisli o materijalu, obliku i dimenzijama. Današnja ponuda sudopera podrazumeva mnoštvo dizajnerskih rešenja i veliku paletu boja.

  • Maja, prevodilac za Idealno.rs
  • vreme čitanja: 7 minuta

 

Indeks

  1. Vrste sudopera
  2. Pitanja koja treba da postaviš pred sam odabir
  3. Pribor za sudoperu
  4. Pitanja i odgovori

 

 

Vrste sudopera

Jednostruki ili dupli?

Bilo da se odlučiš za varijantu jednostavnog dizajna ili za složeniju sudoperu sa površinom za sušenje sudova, obavezno proveri orijentaciju pojedinih delova. Uz klasičnu pregradu, i sa jednostrukom i sa duplom sudoperom možeš da biraš da li želiš i dodatni prostor za sušenje posuđa.

Dupla sudopera zauzima približno isti prostor kao i jednostruka sudopera sa površinom za sušenje, ali zato ima širu namenu. U jednoj sudoperi možeš da pereš sudove, dok druga može da ti posluži kao mesto za sušenje ili prostor za namirnice. Najbolja opcija je dupla sudopera sa prostorom za sušenje sudova, koja je naročito korisna višečlanim domaćinstvima bez mašine za pranje posuđa. Imaćeš dve sudopere jednu pored druge, ali i površinu za odlaganje. Ugaone sudopere su vrlo praktične jer štede dragocene centimetre radne površine.

 

Granitne sudopere

Granitne sudopere su izrađene od 80% lomljenog prirodnog kamena, granita i kvarca, a ostalo su veziva i boje. Ako naiđeš na oznaku silgranit ili fragranit, znaj da je to granitna sudopera, samo drugačije označena ili poboljšana specifičnom tehnologijom proizvođača. Prednost ovih sudopera je širok izbor nijansi i boja, visoka otpornost na udarce i jednostavno održavanje. U poređenju s keramikom, granit je manje otporan na visoke temperature (maksimalno 280°C).

 

Sudopere od nerđajućeg čelika

Najjeftinija varijanta su sudopere od nerđajućeg čelika, čija sjajna i glatka površina sprečava taloženje plesni i bakterija. Zahvaljujući tome, sudopere od nerđajućeg čelika popularne su u gastro-industriji, gde su postavljeni visoki higijenski zahtevi. Verzije od nerđajućeg čelika vrlo su otporne na hemijska oštećenja. Što se tiče sastava, optimum je hrom-nikl nerđajući čelik, koji sadrži 18% hroma i 10% nikla.

 

Keramičke sudopere

Najskuplji modeli uključuju keramičke sudopere koje su otporne na delovanje hemikalija i, pre svega, visoke temperature. Dakle, na nju možeš da staviš vreo tiganj ili da je čistiš uobičajeno dostupnim hemikalijama za domaćinstvo bez ikakvog straha. Jednostavno održavanje povezano je sa izdržljivošću materijala. Premaz nije porozan pa se ne talože bakterije i druge nečistoće, što je čini potpuno higijenski bezbednom. Kamenac ćeš sa takve sudopere obrisati bez mnogo muke. Osim tradicionalnih belih, danas se proizvode i crne keramičke sudopere. Nedostatak modela slabijeg kvaliteta može da bude osetljivost na oštećenja usled jačeg udarca.

 

Pitanja koja treba da postaviš pred sam odabir

Prostor za sudoperu

S koliko prostora raspolažeš za instalaciju sudopere? Ceo izbor verovatno počinje ovim pitanjem. Za manju kuhinju prikladnija je kompaktnija sudopera, koja ne zauzima previše radnog prostora. Ako kupuješ sudoperu za već postojeću kuhinju, odaberi njene dimenzije prema širini elementa u koji želiš da je ugradiš. U većim kuhinjama ruke su ti odrešene, pa odaberi veličinu prema svojim potrebama. To uglavnom zavisi od učestalosti ručnog pranja posuđa i broja članova u domaćinstvu.

 

Mogućnosti ugradnje sudopere

Dizajn radne linije i celokupnog prostora kuhinje delimično će odgovoriti na pitanje ugradnje sudopere. Najčešći način je instalacija sudopere na radnu ploču, gde je izrezan prostor koji se izbočenim delom hvata za ivicu radne ploče. Elegantnija varijanta je mogućnost ugradnje sudopere ispod radne ploče. U tom slučaju ništa neće narušiti tvoju radnu liniju. Za kamene i kompozitne radne ploče pogodna je varijanta sudopere u istoj ravni, gde sudopera leži na izrezbarenim žljebovima na radnoj ploči. Postoji i takozvana varijanta pune površine, gde sudopera zamenjuje deo radne ploče.

Veličina sudopere

Iako je opšte mišljenje da što je sudopera veća i dublja, utoliko bolje, ipak to nije uvek slučaj. Naravno, pleh za pečenje možeš lako da opereš u prostranoj sudoperi kao i veliku količinu sudova, ali to obično zavisi od dizajna linije i činjenice da li imaš mašinu za pranje posuđa ili ne.

 

Dužina i širina

Dužinu i širinu uporedi sa veličinom kuhinjske jedinice i donjeg elementa u koji želiš da instaliraš sudoperu. Širina elementa će odrediti i maksimalnu širinu sudopere. Ako dužina linije to dozvoljava, odaberi veličinu sudopere prema broju ukućana i učestalosti pranja sudova. Rezultirajuća veličina tada zavisi od specifičnog dizajna, a najkompaktnija će biti obična jednostruka sudopera bez dela za sušenje sudova.

 

Dubina

Dubina sudopere treba da bude najmanje 20 cm kako bi i krupnije posuđe moglo dobro da se opere. Pliće sudopere, dubine od 15 do 16 cm, generalno su jeftinije, ali u njih ne staju veći sudovi poput pleha za pečenje, koji se obično pere ručno, ili većih flaša, koje ne bi mogle da se pune vodom u manjem prostoru. Izaberi dubinu uzimajući u obzir i visinu svoje kuhinjske jedinice. Što je sudopera dublja, to će se i jedinica više ugibati.

Prilikom odabira dimenzija uzmi u obzir i sifon koji, koji zauzima prostor ispod sudopere.

 

Visina

Visina kuhinjskih elemenata je obično oko 86 cm. Sudopera bi u tom slučaju trebalo da bude nekoliko centimetara iznad radne ploče. Dlanovima bi trebalo komotno da dosegneš njeno dno, i to bez povijanja tela. Za jedinice veće od 170 cm, sudopera bi trebalo da bude postavljena na visini od 95-105 cm. U donjoj tabeli možeš da proveriš idealnu visinu radne ploče.

Idealnu visinu sudopere možeš da saznaš ako staneš uspravno i saviješ ruke pod pravim uglom ispred sebe. Prava visina sudopere će biti desetak centimetara ispod njihovog nivoa.

 

Visina Visina radne ploče
150-160 cm 82 cm
160-170 cm 86 cm
170-180 cm 91 cm
180-190 cm 94 cm

 

Debljina

Vodi računa o debljini materijala ako sudoperu želiš da ugradiš u radnu ploču kako bi joj pristajala. Debljina materijala je, između ostalog, pokazatelj kvaliteta sudopere, pri čemu dobar lim treba da bude najmanje 0,5 mm debljine. Što je lim deblji, to je otporniji na oštećenja. Debljina 0,7-0,8 mm je standard, a sudopere od nerđajućeg čelika, debljine 1-2,2 mm, izuzetno su izdržljive i među najboljima u svojoj kategoriji.

 

Garancija

Važno je, kao i kod drugih elemenata, da unapred proveriš rok garancije za odabranu sudoperu. Ponekad i nakon nekoliko godina može da se pojavi skriveni nedostatak pa se garantni rok duži od standardnog (24 meseca) definitivno isplati. Međutim, garancija ne pokriva štetu koju prouzrokuješ nepravilnom upotrebom ili lošim održavanjem. Zato uvek pročitaj preporuke proizvođača i unapred saznaj svojstva materijala od kojeg je sudopera izrađena.

 

Dizajn

Prilikom izbora sudopere uzmi u obzir i celokupni dizajn kuhinje. Tradicionalna keramika, koja se proizvodi ne samo u klasičnoj beloj već i u crnoj boji, savršeno se uklapa u rustikalni retro dom. Crna sudopera se dobro uklapa i u moderan stil, gde zajedno sa slavinom zaokružuje celokupni karakter enterijera. Okrugla sudopera sa mekim oblinama idealno može da se uskladi sa drugim ovalnim elementima kao što su stolice ili ručke kredenca. Uporedi i specifičnu boju površine sa bojom same linije.

 

Pribor za sudoperu

FAQ

Kako održavati sudopere?

Održavanje zavisi uglavnom od materijala od kojeg je sudopera izrađena. Redovnim čišćenjem i posebnom negom produžuješ joj vek trajanja pa pre kupovine određenog modela saznaj koje zahteve održavanja to podrazumeva.

  • Veštački kamen (granit ili tektonit) čisti se sunđerom na koji nanosiš malo sredstva za pranje sudova. Rukovanje žicom i abrazivnim sredstvima može trajno da ošteti površinu.
  • Keramika ne zahteva nikakvo posebno održavanje. Na keramičkoj sudoperi možeš da koristiš bilo koje sredstvo za čišćenje.
  • Sudopere od nerđajućeg čelika zahtevaju specijalizovana sredstva za čišćenje kamenca. Za čišćenje nerđajućeg čelika ne treba da koristiš abrazivne proizvode. Pored toga, održavanje polirane površine podrazumeva redovnu negu. Nakon svake upotrebe očisti je vlažnom krpom i obriši suvom. To je jedini način da sprečiš pojavu kamenca.

 

Kako instalirati sudoper?

U zavisnosti od odabrane vrste, sudopera može da se postavi na radnu ploču, ispod nje ili u ravni s njom. Koju god sudoperu da izabereš, moraš da joj obezbediš hidroizolaciju, inače će vlaga stići do radne ploče, pri čemu može da dođe do pojave buđi. Kod nekih sudopera uključena je zaštitna guma. Ako je ne pronađeš u pakovanju, nabavi bezbojni silikon za sprečavanje curenja vode, koji nanosiš na kontaktnu površinu sudopere i radne ploče. Ako prostor u kuhinji to dozvoljava, razmisli o postavljanju sudopere kraj prozora.

 

→ Pogledaj kuhinjske sudopere na Idealno.rs

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka