SAVET Sportska oprema i prehrana
7.1.2022. 10.42.39

KAKO IZABRATI PAMETAN SAT?

1/1

Pametni satovi su produžetak smartfona, a cilj im je da pojednostave tvoj život. Prikazuju obaveštenja, mere telesne funkcije, prate aktivnosti, pomoću njih možeš daljinski da upravljaš telefonom, a možeš i da ih koristiš za beskontaktno plaćanje po prodavnicama. Neki su dizajnirani za aktivne sportiste dok drugi privlače svojim elegantnim izgledom i raznim karakteristikama. Kojim se parametrima voditi pri izboru pametnog sata?

Osnova više nije samo prikazivanje vremena

Pametni satovi uglavnom rade u sprezi sa mobilnim telefonom, ali to ne znači da ne mogu da funkcionišu i bez njega. Prikazuju vreme i mere otkucaje srca, puls, beleže broj koraka ili pređenu razdaljinu. Na njima možeš da podesiš alarm, merač vremena ili štopericu. Međutim, u potpunosti ćeš moći da iskoristiš sve funkcije tek nakon što ih povežeš sa mobilnim telefonom.

Na taj način možeš da pratiš notifikacije sa Fejsbuka ili Mesindžera, budeš na vreme upozoren na događaj u kalendaru ili na promenu rezultata sportske utakmice koja te zanima. Omogućavaju ti navigaciju društvenim mrežama, biranje pesama na mobilnom telefonu, a neki modeli čak upućuju direktne pozive.

Svi pametni satovi opremljeni su senzorima pokreta koji mere tvoju dnevnu i noćnu aktivnost (korake ili kvalitet sna) i mogu da procene sagorevanje kalorija. Na njima možeš da postaviš i lične ciljeve, pri čemu će te sat motivisati da ih ostvariš, a ako dugo sediš u mestu, upozoriće te da moraš više da se krećeš. Osim toga, obavestiće te o primljenom pozivu, poruci ili drugoj promeni na ekranu. Oni najpametniji modeli ti čak omogućavaju da odgovoriš na poziv ili poruku. Za to je zaslužan Bluetooth, putem kojeg sat komunicira sa tvojim smartfonom.

Pametne narukvice, merači ili pametni satovi?

Svi ovi uređaji spadaju u kategoriju nosive elektronike, tzv. Wearables. Ne postoji precizna granica između kategorija, pa se često preklapaju. Glavni faktori su namena, cena i karakteristike.

Pametne narukvice su najjednostavniji i najjeftiniji nosivi pametni uređaji. Velika većina ima jednostavan ekran koji prikazuje samo osnovne informacije. Cilj pametne narukvice je da prikupi podatke koje kasnije možeš da pogledaš u aplikaciji na svom smartfonu. Pametne narukvice mere pređenu razdaljinu i otkucaje srca, broje korake i potrošene kalorije, ali i obaveštavaju o notifikacijama sa tvog telefona. Zahvaljujući minimalističkom dizajnu i maloj težini, pametna narukvica ti neće smetati pri raznim aktivnostima i možeš potpuno da zaboraviš da je nosiš na ruci.

Pametni satovi su izgledom najbliži klasičnim satovima. Upozoravaće te o obaveštenjima, dolaznim pozivima ili porukama (neki čak dozvoljavaju i odgovaranje na njih) ili meriti telesnu aktivnost tokom sportske rekreacije, odmora i spavanja. Mnogi modeli omogućavaju ugradnju aplikacija, brojčanika i drugih dodataka. Osim toga, većina modela pametnih satova je vrlo elegantna i može da se nosi u različitim prilikama. Brojne funkcije, veći i svetliji ekran, doduše, podrazumevaju kraće trajanje baterije.

Merači nude veću izdržljivost, napredne sportske karakteristike i dizajnirani su za aktivne sportiste na prvom mestu. Obično imaju svoj GPS ili GLONASS čip koji omogućava tačno snimanje rute, a navigiraju te i kad ne nosiš mobilni telefon sa sobom. Odlikuje ih veća izdržljivost i duži vek trajanja baterije. Dizajn je više funkcionalan nego elegantan.

 

Pogledaj pametne satove na Idealno.rs »

 

Operativni sistem i kompatibilnost

Poput mobilnih telefona, pametni satovi rade na operativnim sistemima. Mnogi proizvođači razvili su svoje modele koji su kompatibilni i sa iOS-om i Androidom ili Windowsom, ali Apple Watch, na primer, nije kompatibilan sa Samsungom i obrnuto. Napominjemo da srpski kao jezik uređaja nije samorazumljiv za manje poznate proizvođače. Dakle, ako imaš iPhone, nabavi Apple Watch. A ako radije koristiš Guglove usluge, odaberi Android Wear.

Operativni sistem takođe određuje koje aplikacije možeš da preuzmeš. Android Wear ili Watch OS (Apple) omogućavaju ti da instaliraš aplikacije (npr. Instagram, Tviter, Fejsbuk, Mesindžer, Lajvsport, Uber itd.) tako da tvoj sat nije samo ogledalo mobilnog ekrana već je produžena ruka celog telefona.

Trajanje baterije

Navikli smo da punimo telefon svaki dan ili jednom u dva dana, a ni pametni satovi nisu drugačiji. Trajanje baterije kreće se između jednog i pet dana, a skuplji modeli ne garantuju njen duži vek trajanja. Obično je upravo suprotno jer se podrazumeva da što više funkcija sat ima, to više energije i troši. Međutim, potpuno se napune za sat-dva pa brže pražnjenje baterije ne predstavlja veliku smetnju. S druge strane, moguće je naći i pametan sat kojem će baterija trajati duže od cele nedelje. Načini punjenja razlikuju se od modela do modela. Nekima je dovoljan klasični USB, druge možeš da puniš bežično, a neke punjačem koji je uključen u paket.

Dizajn i materijal

Kod modnih dodataka izgled je važniji od funkcionalnosti, a za satove to važi dvostruko. Možeš da biraš između dve osnovne vrste:

 • Sat sa četvorougaonim ekranom - prirodniji je za tehnologiju upravljanja dodirom i tipičan je za pametne satove kao takve. Osim toga, uvek će biti vrlo uočljiv u društvu.
 • Sat sa kružnim ekranom - danas ga je teško razlikovati od klasičnih satova. Izgleda elegantnije i nije problem kombinovati ga sa garderobom.

Važan je i materijal od kojeg je sat izrađen, kako zbog njegove izdržljivosti, tako i zbog izgleda. Skuplji modeli često kombinuju staklo sa metalom ili keramikom, zbog čega ne samo da izdrže nekoliko padova već izgledaju izuzetno elegantno, a jeftiniji satovi su u potpunosti izrađeni od plastike ili silikona. Njihova prednost je manja težina.

Posebno pitanje, međutim, jeste izbor kaiša. On može da bude silikonski, metalni ili kožni, ali ono najbitnije je da je gotovo uvek zamenjiv. Ništa te ne sprečava da isprobaš ono što ti najviše odgovara. Svaki dan možeš da nosiš drugačiji kaiš ili da ga menjaš sezonski. Kaiševe i ostale dodatke za pametne satove možeš da pronađeš u kategoriji Dodatna oprema za pametne satove.

Karakteristike i oprema

Procesor i radna memorija

Iako je frekvencija procesora jedan od najvažnijih parametara, kao i kod smartfona, brzina uređaja određena je usklađivanjem hardvera i softvera. Zato će sat sa sopstvenim operativnim sistemom i nižom frekvencijom procesora biti jednako brz, ako ne i brži nego sat s višom frekvencijom ali univerzalnim OS.

Skuplji satovi sa mogućnošću instaliranja aplikacija i aktivnog rada s notifikacijama obično imaju bar dvojezgarni procesor i 512 MB radne memorije.

NFC i beskontaktno plaćanje

Beskontaktno plaćanje možeš da vršiš putem NFC tehnologije, uz podršku za standardne platforme plaćanja kao što su Google Pay, Garmin Pay, Samsung Pay i Apple Pay. Ako ti je ta opcija važna, preporučujemo ti da proveriš da li ta usluga postoji i u Srbiji i da li je podržava tvoja banka.

Pozivi i SMS

Jedna od najosnovnijih funkcija pametnog sata je obaveštavanje o primljenim pozivima i porukama. Međutim, ako želiš da pozivaš direktno preko sata, on mora da ima ugrađen mikrofon i zvučnik. Ali sama njihova prisutnost ne garantuje mogućnost poziva. Mikrofon, takođe, može da se koristi za glasovno upravljanje satom, a zvučnik za reprodukciju muzike. Neki modeli imaju prostor za SIM karticu ili ugrađenu eSIM karticu tako da ne moraš sa satom da povezuješ mobilni telefon da bi uputio poziv.

Druge karakteristike

 • Wi-Fi – direktna veza sa internetom omogućava prenos podataka ili aplikacija nezavisno od mobilnog telefona.
 • ANT + – komunikacijski protokol koji se koristi uglavnom za povezivanje sa sportskom opremom (domet do 10 metara, niska potrošnja energije).
 • Kalendar - podseća te na zakazane sastanke i druge događaje koje ne smeš da propustiš.
 • Muzičke aplikacije - putem pametnog sata možeš da upravljaš muzičkim plejerom svog mobilnog telefona.
 • Kontrola zatvarača mobilne kamere – korisna funkcija za slikanje selfija ili grupnih fotografija
 • Merenje otkucaja srca - većina pametnih satova meri otkucaje srca, a mnogi modeli omogućavaju ti da pričvrstiš prsni kaiš koji ih meri još preciznije.
 • Merenje oksigenacije krvi - senzor za zasićenost krvi kiseonikom može da te pravovremeno upozori na zdravstvene probleme. Kod zdrave osobe vrednost je oko 95-99%.
 • Merenje krvnog pritiska – ta funkcija je posebno korisna za osobe sa nestabilnim krvnim pritiskom ili vaskularnim oboljenjima.
 • Termometar - može da meri trenutnu temperaturu vazduha ili tela.
 •  Barometar - prati atmosferski pritisak, na osnovu čega pametni satovi mogu da predvide promene vremena.
 • G-senzor (akcelerometar) - koristi se za precizno praćenje kretanja, reaguje na nagib i ubrzanje uređaja.

 

Pogledaj pametne satove na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka