Supermarket
SAVET Muška obuća
8.11.2021. 09.28.56

KAKO IZABRATI PATIKE ZA TRČANJE?

1/1

Mnogi trkači se slažu da savršena patika za trčanje – ne postoji. Kada je reč o trčanju, jednoj od najpopularnijih sportskih aktivnosti, različiti faktori imaju uticaj – način na koji trčimo, naša težina, površina po kojoj najčešće trčimo kao i oblik stopala. Sve to otprilike znači da nijedna patika, koliko god bila dobra, neće odgovarati svakome od nas.

Međutim, dobro izabrana patika za trčanje čuvaće naše fizičko stanje, štitiće nam zglobove, kolena i kičmu od velikog opterećenja prilikom trčanja. Kako se povećava kilometraža i intenzitet treninga, tako ćete sve više uviđati važnost kvalitetnih i dobro izabranih patika za trčanje.

Kako onda da izaberete savršene patike za trčanje? Za početak, svaki model bi trebalo da zadovolji jedan cilj – nenametljivost. To je ono što svi želimo od naših patika, da nam ne smetaju dok trčimo i da bez stezanja, zapinjanja, žuljanja i preteranog znojenja stopala, možemo da istrčimo planiranu rutu. Sa više trkačkog iskustva i izbor postaje specifičniji, pa od patika tražimo konkretne karakteristike. Ali svakako treba upamtiti da je prvi i osnovni uslov uvek udobnost.

3 važna faktora kod biranja patika za trčanje:

Vrsta / gazište stopala

Način na koji gazimo uveliko definiše vrstu patika koje ćemo birati za trčanje. Prema načinu gaženja razlikujemo 3 vrste stopala: najčešće je klasično neutralno stopalo, sledeće je pronacija ili spušteno stopalo koje karakteriše spuštenost srednjeg dela stopala, a treća vrsta je supinacija, ujedno i najređi oblik stopla kod kojeg je specifično da osobe gaze po spoljašnjoj ivici stopala. 

Podloga po kojoj trčimo

Na biranje patika treba da utiče i vrsta podloge po kojoj najčešće trčimo: asfalt ili beton, šumska ili brdska staza, pesak, trava – svaka od tih podloga bi trebalo da čini razliku kada birate nove patike. U zavisnosti od podloge kojoj su namenjene patike se razlikuju po dizajnu potplata, materijalu od kojeg su napravljene i težini.

Veličina patika

Po pravilu, svaka trkačka patika mora da bude veća barem 5 mm od vaše standardne veličine, što otprilike znači da treba da kupite patike koje su barem ¾ broja veće od uobičajene veličine koju kupujete. Ako je patika iste veličine stopala vrlo brzo će doći do neželjenih žuljeva jer stopalo pod opterećenjem otiče, a ako u takvim patikama trčite nizbrdo može doći do nabijanja prstiju o prednji deo patike. Kod biranja, pažnju treba da obratite i na širinu patike koja mora da odgovara širini stopala. 

Dodatna oprema za trkače

Osim kvalitetnih patika, za trčanje se isplati pažljivije izabrati i dodatnu opremu. Na prvom mestu to su pantalone, majice i čarape. Baš kao i kod patika, funkcionalnost odeće za trčanje treba da bude na prvom mestu. Izbegavajte pamučnu odeću i čarape i izaberite prozračne materijale koji mogu brzo da se osuše i koji su dovoljno prozračni, lagani i udobni, i koji vam neće smetati na treningu. 

Ako redovno trčite, sasvim sigurno vam treba i sportski sat ili merač sa kojim ćete moći precizno da pratite napredak, dužinu i težinu rute, GPS koordinate, vreme potrebno za određeni broj kilometara, otkucaje srca i slične parametre koji vas interesuju i koji mogu da vam pomognu da pratite fizičko stanje i napredak trčanja. Ako trčanje ne možete da zamislite bez omiljene muzike ili umesto sportskog sata želite da koristite mobilni telefon, proverite torbice za mobilne za trčanje, torbice za pojas ili rančeve za trčanje. 

 

Pogledaj patike za trčanje za žene na Idealno.rs »

 

Pogledaj patike za trčanje za muške na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka