SAVET Kancelarija i škola
19.10.2021. 09.26.40

KAKO DA IZABERETE ŠKOLSKU TORBU?

1/1

Kupovina školskog ranca verovatno neće biti laka, a biće još teže doneti pravu odluku ako je mladi školarac od početka uključen u izbor. Deca posebno vole sve što izgleda lepo, šareno, po mogućnosti sa slikama njihovih omiljenih motiva iz bajke, ali ti rančevi možda neće zadovoljiti druge važne standarde. Pročitaj vodič i saznaj koje će vrste rančeva biti idealne za tvoje dete i na koje parametre moraš da se fokusiraš prilikom biranja.

Torba ili školski ranac?

Torbe

Torba će biti korisna učenicima prvih razreda, kao i višim razredima osnovne škole. Unutrašnji raspored je jednostavan i jasan - unutra se nalaze jedna ili dve velike pregrade koji će tvom detetu dati jednostavniji pregled školskog pribora. Torba mora da ima stabilnu konstrukciju i čvrsto dno koje joj omogućava da bez poteškoća stoji bilo gde na tlu.

10 saveta za biranje torbe za učenika prvog razreda

  1. Školska torba mora da bude što bliže detetovim leđima.
  2. Leđa treba da budu postavljena.
  3. Torba ne sme da bude znatno šira od detetovih ramena.
  4. Mora da ima izdržljivu, ali laganu konstrukciju.
  5. Ukupna težina ne sme da prelazi 1,2 kg. Optimalna težina torbe za učenika prvog razreda je oko 900 g.
  6. Naramenice treba da budu podesive, postavljene i prozračne.
  7. Gornja ivica torbe bi trebalo da doseže do visine ramena.
  8. Donja ivica bi trebalo da se završava u visini bokova.
  9. Izaberi torbu sa jednom glavnom pregradom kako bi dete izbeglo nepotreban stres.
  10. Torba bi trebalo da bude prekrivena sigurnosnim i reflektujućim elementima sa svih strana.

Pripazi da torba ima čvrsto dno sa plastičnim ivicama kako bi zadržala svoj oblik. Time se sprečava uništavanje sveski i drugih potrepština, a školarac može lako da stavi torbu pored svog stola. Nogice su takođe pogodne, i to kako bi torbu zaštitile od prljavštine s poda.

 

Pogledaj školske torbe »

 

Školski rančevi

Školski ranac pogodan je za starije osnovce i srednjoškolce. Sa uzrastom  deteta menjaće se samo željeni oblik i motivi. U poređenju sa običnim torbama, ranac se zatvara patentnim zatvaračem. Unutra ima nekoliko pregrada za pojedinačne školske potrepštine i organizacioni sistem koji se takođe može napraviti i po meri. Veći rančevi imaju i džep za prenosni računar.

Pogledaj školske torbe i rančeve »

 

Na šta treba paziti

Anatomsko oblikovanje leđa

Glavni uslov prilikom biranja školske torbe ili ranca je da dete bude zadovoljno udobnošću na leđima i celokupnim izgledom. Međutim, dizajn definitivno ne bi trebalo da ima prednost nad kvalitetom izrade. Anatomski oblik leđa najvažnija je karakteristika na koju moraš da se usredsrediš prilikom  biranja.

Ranac mora da sledi prirodnu zakrivljenost kičme, što znači da je zadnji deo ranca izbočen na leđima, a udubljen u grudnom delu. Donji deo ranca završava u visini bokova, a gornji deo u visini ramena. Ako je ranac tako anatomski oblikovan, a presvlake su izrađene od mekog materijala, dobro će pristajati tvom detetu i omogućiti mu pravilno nošenje. Uz neke rančeve postoji čak i mogućnost podešavanja sistema leđa prema trenutnoj visini tvog deteta.

Grudni i bočni kaiš

Dodatna prednost je prisutnost grudnog i bočnog kaiša za optimalnu raspodelu težine celog ranca. Jednostavno se povežu i težina se odmah prenosi na celo telo, pa leđa ne trpe. Oprez i pažnja prilikom biranja nisu suvišni jer pogrešan izbor može negativno da utiče na razvoj mišićno-koštanog sistema deteta, te može kasnije u životu dovesti do čestih bolova u leđima. Osim toga, fokusiraj se na dovoljnu širinu naramenica. One bi trebalo da budu široke najmanje 4 cm, ipak ne previše, jer ne smeju da dodiruju detetov vrat tokom nošenja. Istovremeno, izaberi naramenice koje su postavljene i koje se lako mogu namestiti.

Naramenice

Podesive naramenice sastavni su deo školske torbe ili ranca. Redovno proveravaj i prilagođavaj dužinu naramenica jer deca rastu vrlo brzo. Ne zaboravi da uzmeš u obzir dužinu naramenica u različito doba godine - zimi dete ima nekoliko slojeva odeće, pa će biti potrebno produžiti ih, a leti možeš ponovno da ih skratiš. Manja deca sa uskim ramenima posebno će ceniti kaiš na grudima. Jednostavno ga pričvrsti na naramenice, što će sprečiti njihovo pomeranje i ranac ne može da spada sa detetovih ramena.

Težina

Težina školskog ranca ne sme da bude veća od 1,5 kilograma, ali uzmi u obzir i trenutnu težinu deteta, jer pedijatri preporučuju da na leđima nosi samo 10-12 % svoje težine. Za manju decu i prvačiće izaberi manje i lakše rančeve.

Materijal i dizajn

Kako bi se zaštitile knjige i sveske u torbi, izaberi spoljni vodootporni materijal koji neće propustiti ni kap vode. Ovaj materijal će takođe olakšati pranje i održavanje ranca. Dizajn je takođe važan element za malu decu. Ulazak u školu bi trebalo da bude prijatan za dete, pa mu dozvoli da samo izabere ono šta želi. U školu će ići sa većim zadovoljstvom jer će na leđima nositi ranac po svom izboru. Najbolje je da svom detetu pripremiš izbor prikladnih ranaca, a zatim ono prema sopstvenom ukusu izabere koji želiMotivi konja, jednoroga, leptira i cveća već duže vreme osvajaju devojčice. Dečaci pak vole fudbalske motive, dinosauruse i automobile. Takođe, razmisli da li će dizajn odgovarati drugim školskim potrepštinama, poput pernica, omota za sveske ili vrećice sa patikama.

Bezbednost

Osim atraktivnog dizajna, obrati pažnju i na bezbednost pri lošoj vidljivosti. To osiguravaju rančevi sa reflektujućim elementima. Na torbama ili rančevima možeš da ih pronađeš sa strane i na naramenicama. Zbog jarkih boja, dizajn će takođe biti uočljiviji i vidljiviji iz daljine.

 

Pogledaj školske torbe i rančeve »

 

Dimenzije i nosivost

Dimenzije moraju da odgovaraju telesnoj građi školarca. Visina torbe ili ranca jednaka je dužini detetovih leđa. Donja ivica počinje u visini kukova, a gornja završava u ramenima. Nosivost zavisi od čvrstoće podupirača i od ukupne konstrukcije. Uzmi u obzir i količinu, odnosno težinu školskog pribora koji će detetu biti potreban.

Unutrašnji raspored

Unutrašnji raspored školskih torbi je drugačiji, ali uvek mora da bude što pregledniji. Torba ima jednostavniju strukturu, dok ranac nudi nekoliko zasebnih pregrada za udžbenike i sveske. Male stvari poput džepa za ključeve ili novčanik povećavaju preglednost. Za stariju školsku decu možeš da izabereš ranac sa dodatnim prostorom za prenosni računar. Posebni džepovi za užinu sa toplotnim izolacionim slojem pomažu da hrana ostane sveža i duže na jednakoj temperaturi. Bočni džepovi za bocu takođe su vrlo korisni. Dete može piti na putu kući bez skidanja ranca s leđa. Ako ranac ima dva džepa sa strane, dete može da stavi dve manje boce s vodom jer se time ravnomerno raspoređuje težina.

Školski pribor

Sa torbom će verovatno biti potrebno kupiti i drugi školski pribor. Ako ne želiš da zaboraviš ništa važno, pogledaj naš kratki vodič za školsku opremu.

Među pernicama ćeš pronaći različite modele za devojčice ili za dečake. Postoje jednostavne valjkaste pernice koje su prikladnije za starije školarce ili višedelne pernice sa elastičnim držačima za bojice, džepom za raspored sati i ostalim dodacima.

Kutija za užinu treba da bude izrađena od netoksičnog materijala, po mogućnosti sa nekoliko zasebnih odeljaka za različite vrste hrane. Trenutno na tržištu postoje i posebne vrećice koje će produžiti svežinu hrane ako ih ostaviš u frižideru preko noći.

Omoti za sveske mogu da budu sa slikama ili u klasičnim providnim ili jednobojnim varijantama. Međutim, ako korice imaju ojačane ivice, bolje mogu da zaštite sveske od oštećenja.

Fascikle se koriste za pakovanje sveski, papira i drugog školskog pribora. Dete može jasno da pronađe sve materijale koji se drže na jednom mestu i ne mora dugo da gleda u sve džepove ranca. Fascikle su obično opremljene elastičnom trakom, magnetom ili čičkom.

Vrećica za patike može da se koristi i za čuvanje sportskog pribora. Vrećica se lako zatvara uzicama, a naramenice su podesive po visini.

Kompleti školskih potrepština će ti olakšati kupovinu. Osim ranca, komplet može da uključuje i pernicu, vrećicu s patikama, omote za sveske i drugo.

 

Školske torbe i rančevi na Idealno.rs »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2021 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka