Supermarket
SAVET Vodeni sportovi
7.10.2021. 11.29.17

KAKO DA IZABERETE SUP DASKU?

1/1

Ako ne želiš da pokvasiš noge, a želiš na vodu, SUP daska će ti biti od velike pomoći. I ne samo to. Odvešće te na drugu stranu obale, pomoći će ti da pronađeš skrivene uvale i pružiće ti opuštanje na vodi. U ovom vodiču ćemo ti savetovati na šta treba da paziš pri biranju SUP-a i kako da se ne izgubiš u gomili ponuda.

Važna pitanja

Primarna upotreba

Iako su SUP-ovi namenjeni upotrebi na širokom spektru vodenih površina, preporučujemo da pre kupovine odlučiš na kojim vodenim površinama ćeš je najčešće koristiti. Da li će to biti na mirnom jezeru, na morskim talasima, ili čak trkama. Za svaku od ovih situacija postoje specijalizovani modeli koje ćemo predstaviti u nastavku. Takođe, razmisli ko će sve koristiti SUP. Da li će ga koristiti deca za igru ili će biti rezervisan za tebe i izlete u dvoje? Od toga zavise konačna veličina i nosivost.

Iskustvo

Ako još ne znaš da koristiš SUP, nije ti neophodno da kupiš dasku za početnike. Ako vremenom želiš da poboljšaš svoje performanse, široka konstrukcija početničkog SUP-a će ti nakon nekog vremena postati nezgodna za kretanje. Međutim, ako želiš da uživaš u vodenim igrama sa celom porodicom i ne planiraš da poboljšaš svoje performanse, biće dovoljna svestrana verzija daske koja je dovoljno stabilna i široka.

 

Na šta se koncentrisati?

Dizajn

Prva odluka koja te čeka pri biranju dizajna je -  da li ćeš izabrati tvrdu dasku ili dasku na naduvavanje. Obe opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, ali generalno možemo reći da će čvrstu konstrukciju verovatnije izabrati oni već iskusniji. Tvrda daska, uglavnom izrađena od epoksida ili plastike, odlikuje se većom brzinom. Istovremeno, tvrdi SUP-ovi manje su osetljivi na UV zračenje. Nedostatak je pak uočljiv na prvi pogled, a to je - odlaganje. Čvrstu dasku ne možeš da složiš u adekvatan oblik, a i njena veća težina obično otežava putovanje.

Najčešći SUP-ovi na naduvavanje na tržištu izrađeni su od PVC materijala i zbog svoje svestranosti popularan su izbor, ne samo za početnike već i za iskusne sportiste. Fleksibilan dizajn bolje se prilagođava prelasku preko skrivenih prepreka kamenja u vodi, a i samo pakovanje daske je mnogo jednostavnije. Nažalost, SUP-ovi na naduvavanje ne mogu precizno da se dizajniraju, jer ne mogu da imaju tanje ivice.

 

SUP daske na Idealno.rs »

 

Vrste

Iza skraćenice SUP stoji fraza Stand Up Paddling, što znači veslanje u stojećem položaju. Slede najpoznatije vrste prema nameni upotrebe.

All-round SUP

 

Kao što i samo ime govori, all-around daska jedna je od univerzalnih vrsta, time naravno i jedna od najprodavanijih. Obično su pogodne za svakoga, bez obzira na nivo iskustva i bez obzira da li želite da usavršite svoju tehniku, ili jednostavno da uživate na vodi. All-around SUP-ovi su dugi od 300 do 330 cm i široki od 75 do 85 cm.

Touring SUP

 

Touring SUP daska uglavnom je namenjena za večernje izlete na vodi. Dovoljna dužina donosi potrebnu udobnost. Često su dizajnirane sa velikom nosivošću i zato su prikladne za više ljudi.

Windsup

Windsup daska sa windsurf jedrom je odlična alternativa jedrenju na dasci tzv. windsurfing-u, te je deci i početnicima lakše da nauče da je koriste, nakon čega mogu da se prebace na zahtevnije jedrenje na dasci. Oblik se zasniva na okruglom tipu, koji je dodatno dopunjen posebnim središnjim perajem. Priložena cerada može da bude različitih oblika, ali uvek može lako da se spakuje u ranac.

Joga SUP

 

Da li želiš svakodnevni joga trening da podigneš na viši nivo? Isprobaj joga položaje na joga SUP dasci. Zbog meke i ne klizajuće površine treniranje na vodi biće udobnije, a šira konstrukcija pružiće ti dovoljnu stabilnost čak i kada balansiraš. Ne moraš da brineš da li će te ometati ručke za držanje jer su pametno postavljene uz bočne strane.

Takmičarski SUP

 

Ambiciozni sportisti biraće između takmičarskih iliti racing SUP-ova. Dužina veća od 400 cm i uski dizajn (58-74 cm) omogućavaju veliku brzinu i pouzdano upravljanje. Ipak, ovakav dizajn znači i smanjenu stabilnost, što može da prođe nezgodno za neiskusnog korisnika.

Tehnologija proizvodnje

Iako tehnologija proizvodnje ne igra tako veliku ulogu u biranju SUP-a, dobro je znati barem osnovne karakteristike obrade.

- Jednoslojna - jednoslojna konstrukcija karakteriše mala težina i niska cena. Od svih dole navedenih tehnologija, jednoslojna je najosetljivija na oštećenja, pa obično ima najkraći životni vek. Pogodna je za manje i laganije korisnike.

- Dvoslojna - čvrsta dvoslojna konstrukcija pouzdano podnosi oštećenja. Ima veliku nosivost, a samim tim i veću težinu.

- Troslojna - posebna tehnologija koja kombinuje svojstva jednoslojne i dvoslojne tehnologije, ali je dopunjena ojačanjima na najopterećenijim mestima.

 

Važni parametri

Mere

Uopšteno, što je duža i uža daska, brzina je veća, ali je stabilnost manja. Izaberi dužinu prema svom stilu i znanju. Standardna veličina je od 270 do 370 cm. Muškarci obično biraju veće mere, na primer 325 cm dužine i širine 85 cm. Za žene bi dužina i širina trebalo da budu oko 5 cm kraće nego za mušku verziju. Dečiji modeli obično su dugi 295 cm i široki oko 75 cm, ali konačne dimenzije uvek zavise od telesne građe pojedinca.

Dužinu vesla proizvođači često navode u stopama i inčima, tj. 9'8 "za decu, 10'6" za žene i 10'8 "za muškarce. (1 stopa= 30,48 cm; 1 inč = 2,54 cm).

Nosivost i volumen

Vrednosti nosivosti i volumena usko su povezane. Neki proizvođači umesto nosivosti navode samo volumen, a veći volumen znači i veću nosivost.

Kod dasaka na naduvavanje nosivost se dobija tako da se volumen daske podeli sa 3 i doda u zavisnosti od konstrukcije 0 do +10kg. Primer daska volumena 285 L imaće nosivost 95kg do 105kg.

Kod tvrdih all-round dasaka nosivost se dobija tako da se volumen podeli sa 2 i doda +5 do +15kg. Daska volumena 195 L može imati nosivost 95 do 107 kg.

Najmanji SUP-ovi često dostižu manje od 200 litara i posebno su prikladni za decu. Prosečni volumen SUP-ova za odrasle iznosi oko 300 litara, a najveći modeli premašuju 350 litara.

Nosivost u kilogramima reći će ti maksimalnu težinu koja još neće uticati na promenu oblika i stabilnost daske. Ako je razlika u nosivosti prevelika za tvoju težinu, daska će biti teža za rukovanje.

Ako SUP planiraš da koristiš za zabavu sa decom, izaberi dasku nosivosti veće od 200 kg. Takođe, ne zaboravi da sabereš težinu svih koji će biti na SUP-u.

Težina daske

 

SUP daske na naduvavanje su obično lakše, ali to takođe zavisi od proizvodne tehnologije. Njihova težina je obično od 9 do 15 kg. Daske na naduvavanje je obično lakše koristiti, ali njihova stabilnost je slabija. Težina je posebno važna ako često putuješ javnim prevozom, avionom, itd. Ako putuješ automobilom, verovatno ti neće smetati nekoliko kilograma viška.

 

Šta spakovati?

Najvažnija SUP oprema definitivno je veslo. Može da bude deo seta, a možeš da ga kupiš i zasebno. Najčešće je izrađeno od aluminijuma, fiberglasa ili grafita, što naravno utiče ne samo na težinu i čvrstinu, već i na cenu.

Kako da odaberete i prilagodite veslo?

Dužina vesla mora uvek da bude 20 cm veća od visine veslača. Ako će veslo koristiti više osoba, izaberi ono sklopivo, koje je obično jeftinije i prikladno i za početnike. Napredniji korisnici se odlučuju za fiksno veslo jer ono bolje podnosi opterećenje i čvršće je.

Kao što surferi imaju vodonepropusnu torbu za opremu, tako i SUP-eri imaju svoju. U vodootpornu SUP vrećicu možeš da spakuješ cipele ili dokumenta.

 

Ako koristiš SUP na naduvavanje, nikako nemoj da zaboraviš ručnu pumpu. Uvek naduvaj dasku na glatkoj površini gde ne postoji rizik od bušenja, a pre upotrebe proveri da li je kontrolni ventil zatvoren.

Ideš na more ili na brzake? U tom slučaju nabavi sigurnosnu traku koju ćeš pričvrstiti na nogu s jedne, a na dasku sa druge strane. Na taj način daska neće otplutati, čak i ako padneš u vodu. Ako kreneš u nepoznate vode sa jakim strujama, takođe se opremi prslukom za spasavanje i kacigom.

 

Kako spakovati SUP?

Velika prednost SUP-ova na naduvavanje je njihova jednostavnost pakovanja. Kada želiš da isprazniš SUP, položi ga naopako i pričekaj da se osuši. Zatim odvrni čep i postupno započni da ispuštaš vazduh iz daske.

 

Bezbednost

- Pre nego što kreneš u vodu, upoznaj se sa stazom, vremenskim uslovima, plimama i strujama.
- Ne potcenjuj adekvatnu opremu: spasilačke prsluke, puno tečnosti, mobilni, kremu za sunčanje.
- Pazi da u vodi u blizini SUP-a nema prepreka i ne prilazi kupačima.
- Posmatraj znakove uz reke i mora. U nekim zemljama SUP-ovi ne smeju da se koriste dalje od 200 metara od obale.
- Ako počne da te nosi struja, ne bori se, nego usmeri SUP dijagonalno od struje.
- Ako te uhvati vetar iz suprotnog smera, otpor možeš da smanjiš veslajući na kolenima.
- Čamci uvek imaju prednost.

 

SUP-ovi na Idealno.rs »

 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka