SAVET Hrana i piće
16.3.2018. 17.07.36

U 5 KORAKA PROTIV PROLEĆNOG UMORA

1/2
2/2

Proleće je mnogima omiljeno godišnje doba, priroda se budi iz zimskog sna, dani postaju sve duži i puni sunca. Logično bi bilo da smo u tom trenutku svi puni energije i da pucamo od elana. Međutim, često to nije tako, a razlog je, verovatno i tebi poznat – prolećni umor. Da li je to samo loš izgovor ili pravi zdravstveni problem?

Uzroci prolećnog umora su itekako stvarni, zato nemojte samo odmahnuti rukom kada vam netko pomene da oseća simptome prolećnog umora. Zbog viših temperatura na samom početku proleća, dolazi do širenja krvnih sudova i većeg protoka krvi u telu, ubrzava se metabolizam i telo koristi veću količinu energije, a sve se to ogleda u osećaju umora. Bitan razlog prolećnog umora su i loše prehrambene navike tokom zime i nedostatak fizičkih aktivnosti tokom protekle zime. Sve to dovodi do umora, razdražljivosti, glavobolje, nesanice i oslabljenog imuniteta.

Čime savladati simptome prolećnog umora?

1. Vitamini i minerali

S obzirom da prolećni umor dodatno slabi naš imunitet, lako se može dogoditi da nas uhvate prehlade ili slične dosadne bolesti. Kako bi se to izbeglo, moraš paziti na uravnoteženu i zdravu ishranu, i na unos vitamina i minerala. Njih je najlakše nadoknaditi nekim od dodataka ishhrani pri čemu moramo napomenuti da ti dodaci ne smeju da zamene uravnotežene i redovne obroke.

Sensilab tablete Vitamini i minerali sadrže sve što je potrebno našem telu – kalcijum za obnovu nivoa energije, kalijum za funkcionisanje nervnog sisitema, vitamin C koji je jedan od najvažnijih antioksidanata, vitamin E za zaštitu ćelija od oksidativnog stresa i druge vitamine i minerale.

2. Koenzim Q10

U borbi protiv prolećnog umora Q10 je jedan od najboljih saveznika. Konezim Q10 je efikasan i snažan antioksidant koji štiti mitohondrije i ćelijsku membranu od oksidativnih procesa. Koenzim igra važnu ulogu u zdravlju srca i krvnih sudova, njegov glavni zadatak je da reguliše oksidaciju masti i šećera u energiju. Nivo koenzima Q10 opada starenjem organizma, a kada su nivoi Q10 niski, pada i nivo energije što izaziva neprijatan osećaj slabosti. Koenzim Q10 je teško nadoknaditi samo ishranom pa se preporučuje njegovo unošenje u obliku dodataka prehrani.

3.  Magnezijum

Ako želite da smanjite osećaj iscrpljenosti i umora, magnezijum je pravi izbor, jer će doprineti ravnoteži nivoa elektrolita i funkcionisanju nervnog sistema. Radi se o mineralu koji nam je potreban za nesmetano funkcionisanje organizma jer obezbeđuje pravilno funkcionisanje mišića, sintezu belančevina, pa je posebno preporučljivo da se koristi ako se bavite sportom i intenzivnim aktivnostima. Magnezijum je poznat kao efikasno sredstvo za suočavanje sa stresom, raznim oblicima mentalnog napora, a dokazano će popraviti i raspoloženje.

4. Čaj od koprive

Kopriva sadrži i do 7 posto belančevina, ogromnu raznovrsnost minerala, hlorofila i antioksidanata i zbog toga je vrlo efikasna u sprečavanju simptoma prolećnog umora. U sebi ima puno magnezijuma, kalijuma i do deset puta veću količinu gvožđa nego što ga, na primer, ima u spanaću. Čaj od koprive će ubrzati metabolizam, podstaknuti detoksikaciju i čišćenje organizma pa pokušaj da tri puta na dan popiješ po jednu šolju čaja od koprive.

5. Matični mleč

Matični mleč je već dugo poznat po svom povoljnom uticaju na opšte zdravstveno stanje. Povećava koncentraciju, vitalnost, ubrzava oporavak od raznih oboljenja i deluje efikasno i kod prolećnog umora. Matični mleč sadrži prirodnu mešavinu ugljenih hidrata, masti i proteina i jedan je od najvećih prirodnih izvora antioksidanata. Zbog svoje bogate hranjive vrednosti, matični mleč je efikasan dodatak prehrani za zdrav stil života. 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka