SAVET Auto-Moto
3.11.2016. 11.33.04

6 ZANIMLJIVOSTI O GUMAMA KOJE SIGURNO NE ZNATE

1/1

1. Najveći proizvođač guma je Lego, koji godišnje proizvede 306 miliona malih guma.
2. Gume su izvorno bile bele boje, ali su kasnije proizvođači dodali gumama karbonska vlakna crne boje, s kojima su hteli da produže gumama vek trajanja.
3. Najteža guma na svetu je teška 12 tona.
4. Prilikom kupovine novog automobila obično ne dobijaš dodatnu rezervnu gumu.
5. Svake godine recikliramo više od 250 milona guma, koje se rastopljene mešaju u asfalt i na taj način poboljšavaju uslove vožnje na putu.
6. Ljudi godišnje u prirodu bace više od 3 miliona tona otpadnih guma, iako je od 2006. godine zakonom strogo zabranjeno odlaganje među normalan otpad.

 

 

NABAVI NOVE ZIMSKE GUME »

 
Da li se slabo snalaziš kada je potrebno da kupiš nove gume? Bliži nam se prvi sneg, a time i zakonski rok za zamenu letnih guma zimskim, pa smo ti pripremili vodič za izbor odgovarajućih zimskih guma, u odnosu na njihove oznake.
 

OZNAKE NA GUMAMA:

1. DIMENZIJA GUMA (ŠIRINA / PRESEK)
Na primeru sa slike to je oznaka 185/60. Označava da je guma široka 185mm i visoka 60mm što predstavlja visinu.

2. PREČNIK GUME
Kod našeg prečnika  to je oznaka R15. Označava gumu prečnika 15 cola ili inča.
3. NOSIVOST I BRZINA
Indeks nosivosti koji je u našem primeru 82, označava najviše opterećenje gume. Indeks brzine, koji je u ovom slučaju H označava maksimalnu brzinu pri kojoj je vožnja sa izabranim gumama još uvek sigurna.


 ŠTA JE JOŠ POSEBNO VAŽNO?

1. DATUM PROIZVODNJE GUMA
Svaka guma je označena datumom proizvodnje, tako da moramo da budemo pažljivi da starost gume prilikom kupovine ne prelazi godinu ili dve. Svaka guma tokom godina gubi svoja svojstva koja su važna za sigurnost na putu.

2. IZBOR PRAVE VELIČINE
Nikad ne kupuj gume pogrešnih dimenzija, jer je takav automobil tehnički neispravan. Pre kupovine obavezno pogledaj koje su prave dimenzije guma u tvojoj saobraćajnoj dozvoli.

3. DODATNE OZNAKE ZA POVRŠINU
Obrati pažnju da li je guma označena M + S (Mud & Snow na engleskom jeziku). Određene M + S gume imaju dodatnu oznaku snežne pahulje, što označava poseban kvalitet zimskih guma.

 

Da li znaš?                                                                                                 
Idealno.rs je internet portal koji ti omogućava pametnu i mudru kupovinu. Možeš da upoređuješ i pregledaš ponude iz više od 200 prodavnica! Na taj način možeš lako da doneseš odluku koje gume želiš i kod kojeg prodavca ćeš ih naručiti već danas.

 

Sada kada imaš sve potrebne informacije za kupovinu zimske obuće za svoj auto, predlažemo ti da pogledaš bogatu ponudi u kategoriji zimskih guma. Da bi ti izbor bio lakši, koristiti naše brzo pretraživanje guma, u koji jednostavno upišeš tražene dimenzije svojih guma i odmah možeš da vidiš ponude više od 20 prodavnica.

POTRAŽI SVOJE NOVE ZIMSKE GUME »

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka