Izaberi pravi roštilj i postani najbolji roštilj majstor!

5.5.2015. 11.39.56

Na šta prvo pomisliš kada čuješ reč piknik? Nama su prva asocijacija opijajući mirisi koji dolaze sa rešetki roštilja. Piknici su jedan od najzabavnijih načina za druženje s društvom u prirodi tokom proleća i leta, a bez dobrog roštilja teško možemo da ih zamislimo. Ako te zanima sa kakvim roštiljem ćeš doći do ultimativne titule majstora roštiljanja nemoj da propustiš mali savetnik koji smo ti pripremili u nastavku.

image

KLIKNI OVDE i pre kupovine pronađi savršeni roštilj za najbolji piknik!

Roštilje delimo u tri grupe – da li znaš koje? 

Uopšteno, roštilji se dele u tri glavne grupe: električni, plinski i roštilji na drva/ugalj. Ako ne znaš koji je roštilj najbolji za tebe, proveri karakteristike svakog od tri tipa roštilja. Onaj autentični miris i ukus mesa sa roštilja, koji obožavaju svi ljubitelji piknika, daće roštilj na drva ili ugalj, a mana takvih tipova roštilja je nešto duže vreme za pripremu. Ipak treba računati na vreme koje je potrebno za sagorijevanje drva ili postizanje prave temperature uglja – a ugalj je spreman kada se na njemu stvori tanki sloj pepela (za to je obično potrebno između pola sata i sat vremena). Mnogi će se složiti, isplati se svaki sekund. 

Sa roštiljem na plin nema čekanja, hrana se priprema na isti način kao i na roštilju na ugalj za znatno kraće vreme. Plinski roštilj brzo zagreje ploču, a zgodni su i za upotrebu u zatvorenom prostoru. Neki će, kao manu plinskih roštilja, navesti nedovoljan ukus pripremljenog jela (nedovoljan u odnosu na roštilj na ugalj).

Glavna prednost električnih roštilja je u tome da kao i plinski, omogućavaju upotrebu u zatvorenom prostoru, jer prilikom pečenja nema toliko dima. Da bismo na električnom roštilju dobili isti pravi ukus roštilja potrebno je da na pravi način upotrebimo odgovarajuće ulje. Električnim roštiljem smanjujemo ispuštanje ugljen monoksida, i drugih sličnih gasova, vrlo su jednostavni za upotrebu zbog toga što se temperatura može lako i precizno podesiti po želji, a hrana na njima je dobro i ravnomerno ispečena. Kod nekih električnih roštilja je moguće skinuti celu gornju ploču pa je i čišćenje i održavanje jednostavno i praktično. 

Za vas koji tražite nešto više, na tržištu su dostupni i infracrveni roštilji sa keramičkim plamenicima koji mogu da dostignu značajno veće temperature od drugih vrsta roštilja, a istovremeno se meso i druga hrana ne isušuje prilikom pečenja. 

Naši predlozi roštilja za nezaboravan prolećni piknik: 

1. plinski roštilj CAMPINGAZ 3 SERIES CLASSIC LS PLUS 3+1

Roštilj nudi oko 2800 sm2 površine za pečenje što je više nego dovoljno i za najveće piknike. Opremljen je sa 3 plamenika od nerđajućeg čelika. Ako ti to deluje premalo, Campingaz ima i dodatni plamenik koji se nalazi sa strane i na kojem se mogu lako pripremiti umaci, prilozi uz roštilj ili čak i kafa. Za jednostavnu kontrolu temperature na poklopcu je termometar, a podnožje roštilja ima ormar sa vratima u koji možeš da odložiš sav pribor za roštilj i druge sitnice. Da li te brine čišćenje i održavanje? Roštilj Campingaz ima praktičan easy-clean sistem s kojim je čišćenje jednostavno i lako, pa bez brige možeš da se prepustiš uživanju!

2. električni roštilj SENCOR SBG7001BL

Ovaj samostojeći električni roštilj je idealan za roštiljanje tokom cele godine jer se može koristiti i u zatvorenom i na otvorenom, a gornji deo roštilja može da se odvoji od stalka i koristi kao stoni roštilj. Sencor ima dve različite površine za pečenje, ravnu za pečenje povrća, jaja, sendviča pa čak i palačinki i onu rešetkastu za pečenje mesa i ribe. Površina za pečenje je dimenzija 44 x 33 centimetra, a na njoj se može peći i bez ulja ili drugih masnoća. Čišćenje i održavanje je jednostavno, ploču je dovoljno prebrisati papirnim ubrusom. 

3. roštilj na ugalj OneConcept GQ5 Beef Machine

Ako misliš da je klasičan ukus roštilja bez premca, pogledaj ovaj OneConcept roštilj na drveni ugalj. Beef Machine će svojim klasičnim dizajnom zadovoljiti i najzahtevnije roštilj majstore. Dve hromirane rešetke za roštiljanje mogu da se podese na tri različite visine, a iskusni roštilj majstori znaju kako da iskoriste dve površine za istovremeno pečenje namirnica na različitim temperaturama. Površina rešetke za pečenje je 42 x 38 centimetara i biće dovoljna čak i za roštiljanje za veliku grupu sladokusaca. Ispod roštilja se nalazi i praktična polica za odlaganje potrebnog pribora, a pošto ima 2 ugrađena točka na nogama, roštilj se lako i jednostavno pomera. 

4. električni pekač Ariete 720

Proteklih su godina električni pekači se postali popularan sezonski proizvod koji se upotrebljava podjednako uspešno i u kuhinjama i na piknicima. Omogućavaju jednostavnu pripremu različitih vrsta mesa, krompira i svih vrsta povrća. Ariete 720 električni pekač ima snagu od 1600 W, dizajnirana je za stonu upotrebu i ima funkciju održavanja toplote. Ispod rešetke za pečenje se nalazi i posuda za sakupljanje oceđene masnoće, a svi delovi ovog stonog roštilja mogu da se peru u mašini za sudove. Ariete ima i praktičan stakleni poklopac za jednostavnu kontrolu pečenja. 

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka