Kupovinom klime ne brinite za leto i visoke temperature

5.5.2017. 10.32.34

Klima uređaji su danas praktično obavezna oprema svakog domaćinstva. Možda baš i ti ove godine planiraš da kupiš klima uređaj? S obzirom na to da postoje različiti tipovi uređaja, pre kupovine svakako proveri koja vrsta klime odgovara tvojim potrebama. Razlikujemo prenosne, zidne, prozorske, split varijante, kanalne, plafonske i druge, još kompleksnije uređaje.

image

Standardan izbor su zidne klime

Zidni klima uređaji su namenjeni ugradnji na zid, najčešće imaju mesto neposredno ispod plafona. Predstavljaju cenovno najpovoljnije i najčešće korišćene vrste klima uređaja, a nude i brojne funkcije kao što su tihi rad, kontrolisane nivoe vlažnosti, čišćenja i ionizovanja vazduha i upravljanje putem pametnog telefona. 

Među najpopularnijim modelima zidnih klima uređaja na ceneje.rs se našao model LG Eco Inverter V E12EK koji ima ugrađeni antibakterijski filter za održavanje zdravlja korisnika. Mikro filter efikasno uklanja štetne materije kao što su duvanski dim i čestice prašine. LG klima uređaj odlikuje i niska potrošnja energije, a jednostavan je i lagan za upotrebu. 

Po popularnosti među zidnim klimama pri vrhu je i model Daikin FTXS-35K Professional serije koji može da se pohvali specijalno tihim načinom rada, modernim dizajnom u kristalno beloj boji. Koristeći ovaj klima uređaj smanjuje se potrošnja električne energije za 80 posto kada je u mirovanju, jer se uređaj sam prebacuje na štedljiv način rada kada u prostoriji ne prepozna nikoga u roku od 20 minuta. 

Pokretnim klimama nije potrebna montaža

Pokretni klima uređaji se koriste onda kada nije moguće ugraditi spoljnu jedinicu. Uređaj može da se premešta iz jedne prostorije u drugu pa kupovinom ovakve klime možeš da izbegneš troškove montaže. Iako ne zahteva montažu, prenosnom klima uređaju treba da osiguraš odvod za topao vazduh, obično se za to koristi odškrinuti prozor ili mora da se napravi rupa u zidu. Za hlađenje kondenzatora prenosnih klima uređaja upotrebljava se unutrašnji, ohlađeni vazduh koji zamenjuje spoljni vrući vazduh. Efikasnost ovakvog klima uređaja je nešto slabija i uglavnom se koriste za lokalino delovanje. 

Ako si u potrazi za prenosnim klima uređajem, proveri model VIVAX COOL 12PT35AEC koji je jedan od najpopularnijih modela u svojoj kategoriji na ceneje.rs. Kapacitet hlađenja ovog modela iznosi 3,5 kW, dok kapacitet grejanja iznosi 1,4 kW. Klima uređaj VIVAX COOL je energetske klase A. 

Još jedna varijanta su klime bez spoljne jedinice koje su zgodne kada spoljne jedinice nije moguće montirati. Radi se o ekonomičnijem rešenju od prenosnog klima uređaja jer za razliku od njih za hlađenje kondenzatora koriste spoljni vazduh; odnosno, potrebno im je osigurati odvod u zidu prečnika 160mm. 

Split klima uređaji imaju više unutrašnjih jedinica

Danas su često u upotrebi split sistemi klima uređaja koji se sastoje od jedne spoljne i nekoliko unutrašnjih jedinica. Radi se, s jedne strane, o isplativim klima uređajima s kojima se može uštedeti na prostoru i novcu, ali opet s druge strane postoji i opravdan strah od kvara i u tom slučaju je potrebno zameniti ceo sistem. 

Između sebe split sistemi se razlikuju po vrsti i broju unutrašnjih jedinica koje mogu da budu zidne, plafonske, podne, kanalne ili kasetne. Jedan od najpopularnijih modela koji se može kombinovati sa split sistemima je MITSUBISHI ELECTRIC Klima uređaj MSZ-HJ25VA / MUZ-HJ25VA. U slučaju da želiš da kupiš split klima uređaj moraš da znaš da se zbog mogućnosti kombinovanja snage i broja unutrašnjih jedinica takve klime uglavnom prodaju kao odvojene spoljne i unutrašnje jedinice. 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka