Supermarket

5 pitanja koja treba da postavite pre kupovine digitalnog fotoaparata

30.7.2014. 13.11.32

Obrati pažnju na ovih pet pitanja pre nego što odabereš novi digitalni fotoaparat.

image

1. Da li ti uopšte treba fotoaparat? 

Pretpostavimo da imaš pametni telefon i pretpostavimo da tvoj pametni telefon, baš kao i većina njih, ima i pristojnu kameru za slikanje. Štaviše, tvoj telefon verovatno ima kameru dovoljno dobru ne samo za slikanje fotografija, već i snimanje videa visoke rezolucije. Osim toga, neki modeli telefona imaju kamere sa vrlo sofisticiranim funkcijama i mogućnostima koje bi trebalo da zadovolje i naprednije korisnike. 

2. Da li želiš kameru sa optičkim zumom? 

Ako je odgovor da, verovatno te neće zadovoljiti kamera na mobilnom telefonu. Iako mobilni telefoni uglavnom imaju mogućnost zumiranja, nemaju optički objektiv već koriste digitalni zum koji samo uvećava centralni deo fotografije bez povećanja ostalih detalja. Digitalni zum uglavnom smanjuje kvalitet fotografije, posebno ako mnogo zumiraš. 

3. Da li ti treba robusna vodootporna kamera? 

Još jedna odlika koja razlikuje digitalne fotoaparate od onih na pametnim telefonima ili tabletima je upravo ta robusnost i izdržljivost određenih modela fotoaparata. Sa takvim fotoaparatima možeš da plivaš i roniš do određene dubine (navedeno na pojedinim modelima) u određenom vremenskom periodu. 

4. Da li želiš da slikaš fotografije sa boljim blicom? 

Gotovo svi pametni telefoni i tableti imaju prilično slabe LED bliceve. Pa ako želiš bolje osvetljenje na svojim fotografijama, prosečan digitalni fotoaparat bi trebalo da bude dovoljan. Neki modeli imaju čak i manuelne kontrole za povećavanje ili smanjivanje osvetljavanja blica. 

5. Da li žudiš za fotografijama boljeg kvaliteta? 

Iako su pametni telefoni daleko napredovali po pitanju kvaliteta fotografija, digitalni fotoaparati i dalje imaju veće senzore, kao i veće i bolje objektive što su dva glavna faktora u postizanju kvalitetnijih fotografija i video klipova

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2022 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka