Kako da izbereš sigurniju lozinku?

26.4.2014. 15.00.48

Kratka lozinka ili korišćenje imena ili reči iz rečnika su vrlo slaba zaštita od zlobnika koji krše zakon i provaljuju u računare. Takođe, jednostavna zamena slova sa simbolima, kao što je @, računarskim hakerima ne predstavljaju veliki problem. Zato kriptograf i stručnjak za računarsku sigurnost Brus Šnajder donosi savete kako da kreiraš sigurniju lozinku za tvoj računar i web stranice.

image

Šnajder svim korisnicima računara predlaže korišćenje parafrazirajuće rečenice koju možeš lako da zapamtiš. Iz svoje omiljene rečenice onda izvlačiš prva slova reči, kao simbol ili broj i stvoriš novu reč. Kao naprimer ova rečenica "MY DOG NATE WOOFS AND RUNS IN HIS SLEEP ", iz koje je zatim nastala odlična lozinka mdN8w@r!Hs. Mnogo je sigurnije nego koristiti ime i prezime i godinu rođenja, zar ne?

ŽELIŠ DA KUPIŠ NOVI PRENOSNI RAČUNAR? OVDE možeš da pronađeš bogatu ponudu poznatih brendova, različitih modela, veličine ekrana i tehničkih karakteristika!

Uprkos dobroj zaštiti, takve lozinke nije jednostavno zapamtiti, pa je poželjno lozinku zapisati na parčetu papira i staviti negde na sigurno. Zapisati, naravno, frazu ili podsetnik, ali ne i celu lozinku. Ako svoj računar i podatke zaštitiš sa jakom lozinkom, nećeš morati da je menjaš svako malo, osim, naravno, ako negativci pokušavaju da provale u tvoj sistem, zato imaj na umu činjenicu da je najsigurnije da odabereš različite jake lozinke za zaštitu različitih podataka. Imati istu lozinku za pristup e-pošti i elektronskom bankarstvu nije baš najpametnija odluka.

Ako misliš da je toliko mnogo različitih kombinacija prekomplikovano rešenje za tebe, možeš da koristiš novu lozinku na više web stranica, ako joj dodaš različite sufikse. Takođe možeš da promeniš velika i mala slova, ali pripazi na broj znakova u lozinci, jer sigurna lozinka mora da sadrži najmanje osam znakova.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka