5 saveta za održavanje baštenskog alata za lepu i urednu baštu

9.5.2017. 10.46.34

Ako je tvoja bašta u komšiluku poznata po svom predivnom zelenilu, verovatno znaš da se brzo približava vreme kada će biti potrebno da ponovo uzmeš baštenski alat u ruke i da probudiš baštu iz zimskog sna. Naravno, puno zavisi od tvog angažmana, ali bez funkcionalnog i dobro održavanog baštenskog alata, možeš da zaboraviš na lepo zelenilo i urednu baštu. U nastavku smo pripremili za tebe nekoliko jednostavnih koraka, kako efikasno da održavaš baštenski alat, i da postaneš pravi baštenski majstor ili majstorka!

image

KLIKNI OVDE I PRE KUPOVINE PROVERI OD KUĆE CELOKUPNU PONUDU RUČNOG BAŠTENSKOG ALATA!

Opšta uputstva za održavanje

Ako slediš ovih 5 koraka možeš efikasno da vodiš brigu o svim vrstama baštenskog alata, od osnovnog ručnog alata do električne kosilice:

1. Sa alata ukloni prljavštinu, travu i ostatke zemlje.

2. Ručke, noževi i ostali delovi alata treba pre odlaganja da budu potpuno suvi.

3. Metalne delove alata nakon čišćenja namaži sa mašinskim uljem da bi sprečio koroziju. To ti je najlakše da uradiš tako što krpu natopiš sa uljem i onda s njom prebrišeš alat. Nemoj da zaboraviš da nauljiš drvene delove.

4. Veće oštrice baštenskog alata je potrebno da naoštriš šmirglom ili uređajem za oštrenje.

5. Alat nakon upotrebe odloži na suvo mesto na kojem je sigurno i zaštičeno.

Posebno održavanje električnog alata

Posebnu pažnju treba posvetiti ručnom električnom alatu iz sigurnosnih razloga. Nakon svake upotrebe moraš da pregledaš i potvrdiš da su svi delovi u dobrom stanju i sigurni za budući rad. Ako primetiš bilo kakvu štetu, potreban je stručni servis. Metalnu površinu namaži tankim slojem mašinskog ulja da bi se izbegla rđa, a zatim uključi alat da bi ulje došlo do teško dostupnih mesta.

Dobro održavana kosilica za travu kao iz filmova

U slučaju da travu kosiš benzinskom kosilicom, nakon svake upotrebe, pažljivo očisti dno uređaja pomoću adekvatnog alata za uklanjanje nagomilanih slojeva trave. Nakon toga pregledaj oštrice noža, koje svakako ne smejuu da budu savijene ili napuknute, onda proveri oštrinu samih oštrica i ako je potrebno, naoštri ih (obično je potrebno nakon približno 35 sati košenja), ali pre toga oštrice moraš obavezno da izvadiš iz kosilice. Zatim podmaži donji deo kosilice i oštrice odgovarajućom krpom, a kada kosilicu vratiš u uspravan položaj, podmaži ležajeve točkova i očisti gornji deo uređaja.

Ako imaš električnu kosilicu, pre čišćenja isključi je iz struje i izvadi nakupljenu zemlju i travu iz donjeg dela uređaja odgovarajućom četkom. Tvrdokornu prljavštinu natopi sa malo vode i lagano sastruži. Tokom čišćenja, proveri plastične delove kućišta da li možda ima bilo kakve pukotine ili oštećenja i pregledaj oštrinu noževa i, ako je potrebno, naoštri ih ili zameni.

Ne zaboravi na drvo!

Mnogo ručnog baštenskog alata ima drvene ručke, kojima bi trebalo posvetiti posebnu pažnju. Za njihovo održavanje je najbolje laneno ulje, u koje namočiš krpu za čišćenje. Nakon nanošenja prvog sloja, pričekaj malo da se upije pre nego što naneseš još ulja - na taj način se sprečava isušivanje i pucanje. Može se dogoditi da su drvene drške jako prljave, zato ih prvo uz pomoć četke dobro očisti i ukloni što više zemlje. Ako je potrebno, upotrebi vlažnu krpu, ali pazi da drvo ne upije previše vode, jer ono lako nabubri i proširi se.

Ne propusti

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Tvoja prijava možda još nije potpuno završena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoje e-mail sanduče i klikni na link u poruci. Ne zaboravi pogledati i u spam folder.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka