Kako uštedeti na potrošnji energije frižidera?

18.3.2014. 17.51.14

U većini domaćinstava frižider je jedan od najkorišćenijih aparata koji za razliku od ostalih električnih uređaja stalno mora da bude uključen i retke su prilike kada ga, zbog uštede, možemo potpuno isključiti iz struje. Zato prilikom kupovine novog frižidera obratite pažnju na energetski razred kojem pripada izabrani model.

image

ZAMENI SVOJ STARI FRIŽIDER ENERGETSKI EFIKASNIJIM MODELOM! Klikni ovde i pretraži bogatu ponudu frižidera koje možeš da filtriraš u odnosu na energetski razred i druge tehničke karakteristike ...

Noviji modeli frižidera su daleko efikasniji od svojih prethodnika, a poređenja radi današnji frižider u odnosu na onaj proizveden 1986 godine u svom radu koristi 75% manje energije, odnosno oko 1000 kW/h tj. oko 20.000 dinara manje godišnje troškove. Stručnjaci preporučuju zamenu svih modela frižidera proizvedenih pre 2001. Godine s obzirom da današnji modeli koriste manje od polovine električne energije u poređenju s frižiderima proizvedenim u periodu između 1993. i 2000.

Veći frižider troši i više energije pa budite pažljivi i sa procenom potrebne zapremnine frižidera i zamrzivača prilikom kupovine novog uređaja. Osim toga, pažljivo odaberite i mesto na koje ćete postaviti frižider – mora da bude udaljen od izvora toplote kao što je šporet ili grejalica, a preporučljivo je i da se nalazi na prozračnijem mestu u kuhinji baš kao što je i preporučljivo da je odmaknut od zida barem 10 centimetara i da se njegova poleđina redovno čisti od nakupljene prašine koja dodatno opterećuje rad motora frižidera.

U želji za nižom potrošnjom električne energije proverite i fabrička podešavanja temperature frižidera i zamrzivača – frižider neka bude postavljen na temperaturu 3 do 5 stepeni Celzijusovih, a temperaturu možeš dodatno da proveriš termometrom. Dodatne uštede možeš da ostvariš i ako se držiš nekoliko jednostavnih pravila kao što je ono da u frižider nikada ne stavljaš toplu ili vruću hranu i da vrata frižidera ne otvaraš prečesto i/ili predugo.

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2023 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka