Posluži vino kod kuće kao profesionalac!

1.7.2014. 17.00.06

Da li znaš da je vino izuzetno svestrano piće? Istina, crno vino se najbolje slaže sa crvenim mesom, ali na adekvatnoj temperaturi i adekvatno servirano vino pristaje svim vrstama hrane dok sorta i temperatura samog vina zavise od ukusa pojedinca. Ako se spremaš za posetu gostiju, razmisli i pokušaj da izbegneš kupovinu jeftinog vina iz najbližeg supermarketa. Evo nekoliko praktičnih saveta s kojima ćeš naučiti da serviraš vino kao profesionalac.

image

Ako kod kuće želiš da imaš uvek optimalno ohlađeno vino, KLIKNI OVDE I PROVERI PONUDU FRIŽIDERA ZA VINO!

1. U stisci si s vremenom?  Kod kuće nemaš praktičan frižider za vino, koji flaše uvek drži na optimalnoj temperaturi, a na raspolaganju ti je samo 20-ak minuta pre nego što dođu gosti?  Ne brini, treba ti posuda sa ledom i so. Flašu vina stavi na dno i prekrij slojem leda, a sloj leda pospi solju i tako red leda, red soli do vrha posude.  U napunjenu posudu sipaj još i hladnu vodu. So će usporiti otapanje leda i doprineti dužem održavanju niske temperature.

2. Ne zaboravi da je sobna temperatura relativan podatak.  Crno vino je preporučljivo da se pije na sobnoj temperaturi, između 20 i 22 stepena dok se belo vino poslužuje znatno hladnije.

3. Bokal za dekantiranje. Dekanteri su dobrodošli kod serviranja vina iz više razloga – ako planirate da poslužite zrelo vino, dekantiranje je praktično obavezno. Prilikom sipanja vina u čaše, pazi da je svaka čaša napunjena otprilike za trećinu jer to omogućava ugodno ispijanje vina i uživanje u svim mirisima i ukusima koji ga odlikuju.

4. Zapamti osnovne brojke u odnosu na količinu vina. Uopšteno, jedna flaša vina je dovoljna za 4-5 čaša. Ako pripremaš zabavu za 8 ljudi treba ti približno 6 flaša vina, ali uvek je dobro imati nekoliko flaša u rezervi koje se uvek mogu iskoristiti nekom drugom prilikom.

5. Neka vino ostane u čaši. Prilikom posluživanja vina, krpa ili dodatna salveta dobro će doći da pokupite kapljice koje se cede sa flaše. Kada sipate vino pazite da vrh flaše ne dodiruje ivicu vinske čaše, pazite da sipate u sredinu čaše i držite se pravila trećine. Zatim elegantnim pokretom zgloba flašu zavrtite u stranu kako bi i zadnja kapljica završila u čaši a ne na flaši, po rukama ili na stolu. 

Da li želiš među prvima da saznaš najbolje sezonske ponude? Prijavi se za e-novosti, koje nedeljno pripremamo za tebe.

Unesi ispravnu e-mail adresu

Hvala na prijavi. Uskoro možeš da očekuješ prve nedeljne e-novosti.

® 2024 Ceneje d.o.o., deo grupe Heureka